Ali obstaja varčen električni radiator? | E3

Ali obstaja varčen električni radiator?

12. 11. 2019

Ali obstaja varčen električni radiator?

Velja prepričanje, da je ogrevanje z elektriko in električnim radiatorjem drago. Pa je temu še danes tako? 
Tehnološki napredek je s seboj prinesel široko paleto možnosti. Več možnosti pomeni, da je potrebno hkrati sprejemati tudi več odločitev. Ko razmišljate o ogrevanju doma, se boste zato zagotovo odločali tudi, ali bi se morebiti ogrevali z električnimi ogrevali. 
Kateri način ogrevanja z elektriko lahko ovrže stereotipe in hkrati učinkovito opravlja svojo funkcijo? Predstavljamo vam pregled primerjave električnih ogreval — klima naprav, IR-panelov, električnih radiatorjev in plošč iz kamna. Vsem je skupna prijaznost do okolja, saj ni neučinkovitega izgorevanja in škodljivih emisij, prav tako pa nimajo stalnih stroškov vzdrževanja.

Klima naprave

Klima naprave so vrste toplotnih črpalk, sestavljene iz zunanje in notranje enote, kar omogoča prijetno hlajenje poleti in ogrevanje pozimi. Iz notranjosti prostorov črpajo topel zrak, ki ga nato usmerijo na prosto. Pri ogrevanju je delovanje obratno. Zunanji zrak se segreva in preide v notranje prostore. 
Reverzibilen cikel torej nudi učinkovito ogrevanje in hlajenje prostorov. Kljub dvojnemu namenu klimatskih naprav se veliko ljudi v Sloveniji za nakup odloča le zaradi hlajenja v poletnih mesecih, funkcija ogrevanja pa tako pogosto ostane spregledana.
Kakšne prednosti nam lahko prinese ogrevanje s klimatsko napravo? Enakomerno uravnava temperaturo v prostoru in zmanjša temperaturna nihanja, kar omogoča večji izkoristek in učinkovitost ogrevanja. Stroški ogrevanja so posledično zelo nizki in omogočajo znatne prihranke v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje ali plin. 
Poleg tega lahko zunanja enota učinkovito deluje tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah, v nekaterih primerih celo do -25 °C.
Pri nakupu klimatskih naprav morate biti pozorni na energijsko nalepko — A+++ kot energetsko najučinkovitejša naprava bo nudila največji izkoristek. 

IR-paneli

IR-paneli so električne naprave, ki za razliko od radiatorjev ne segrevajo prostora, ampak predmete v njem. Na ta način se toplota v prostoru ohranja dlje in razporeja bolj enakomerno kot pri drugih načinih ogrevanja. Ključna prednost IR-panelov je, da pri delovanju ne segrevajo sten in tal. To pomeni, da se v njih vlaga ne nabira v tolikšni meri, kar omogoča primerno vlažnost v prostoru in preprečuje nastanek plesni.  
IR-paneli so za ogrevanje poslopij v zadnjih letih postali zelo priljubljeni, saj veljajo za energetsko najučinkovitejši način ogrevanja. So okolju prijazni, saj ne proizvajajo toplogrednih plinov in hkrati ne zavzemajo veliko prostora. Postavimo jih namreč lahko tako na steno kot na strop, zato so zelo priročni in predstavljajo odličen nadomestek radiatorjem. Razveselilo vas bo tudi dejstvo, da po začetni investiciji dodatnih stroškov za vzdrževanje IR-panelov ni, saj v primerjavi z radiatorji nimajo vrtljivih (pokvarljivih) sestavnih delov.
Mnogi so še danes prepričani, da je IR-toplota zdravju škodljiva, vendar so te pomisleke strokovnjaki ovrgli že dolgo nazaj — v zdravstvu jo v inkubatorjih množično uporabljajo že desetletja.

Grelne plošče iz kamna

Grelne plošče iz naravnega kamna so način direktnega ogrevanja z elektriko. Grelna žica segreva kamen, ki nato s površine seva toploto v prostor. Poraba električne energije je majhna, vendar se moramo zavedati, da se prostor segreje počasneje kot pri konvekcijskih grelnikih. Podobno kot IR-paneli ne potrebujejo vzdrževanja, saj niso narejeni iz gibljivih delov, hkrati omogočajo dober izkoristek prostora. Pritrjeni so na steno, kjer lahko med drugim opravljajo dekorativno funkcijo, saj se popolnoma prilagodijo notranjosti prostora.

Primerjava klasičnega in električnega radiatorja

Radiatorji za centralno ogrevanje spadajo med starejše tipe ogrevalnih sistemov. Priključeni so na vodovodno instalacijo, ki po ceveh premika toplo vodo ali paro in segreva zrak okoli radiatorja. Ta nato ogreje prostor. 
Električni radiatorji so nekoliko novejša različica klasičnih radiatorjev, vendar se ne zanašajo na vodovodni sistem, da bi lahko dovajali toploto. Električni radiatorji so samostojne enote, napolnjene s toplotno tekočino ali suhimi elementi, ki segrevajo okoliški zrak. Približno dve tretjini toplote, ki jo proizvajajo električni radiatorji, nastane s pomočjo konvekcije — podobno kot pri IR-panelih — tretjina pa se oddaja kot sevalna toplota.
Klasični in električni radiatorji se razlikujejo tudi, ko pride do okvar. Centralno ogrevanje se nanaša na enoten vir toplote, ki zagotavlja ogrevanje vseh radiatorjev v poslopju. Ko se sistem pokvari, prenehajo delovati vsi radiatorji. Električni radiatorji so pri tem v prednosti, saj jih je mogoče namestiti in zamenjati vsakega posebej. To pomeni tudi, da lahko temperaturo in uro delovanja digitalno programirate na posamezno napravo. Nekatere sisteme je možno povezati s spletom in posledično upravljati preko aplikacije na telefonu
Že samo spremljanje, kako učinkoviti smo pri ogrevanju in porabi energentov, naj bi prinašalo 10-odstotne prihranke, saj se porabe bolj zavedamo in postanemo varčnejši.

Je električni radiator lahko energetsko varčen in učinkovit?

Gre za mit ali resnico?
Vprašanje ne nudi enoznačnega odgovora. Dejstvo je, da ima električno ogrevanje nižje stroške zagona in vzdrževanja, vendar bodo obratovalni stroški k vašemu računu za elektriko prispevali več. Električni radiator je zelo primeren in energetsko učinkovit v manjših prostorih, ki se hitreje ogrejejo. Plošče nameč oddajajo toploto tudi takrat, ko radiator že izklopimo. 
Električni radiator je torej varčen v kombinaciji z drugim ogrevalom.
Vse primerjane električne ogrevalne naprave so pri izkoristku stoodstotno učinkovite — vsa elektrika, ki se črpa iz električnega omrežja, se pretvori v toploto. Vseeno imajo tudi električna ogrevala svoje prednosti in slabosti, ki jih je pred nakupom vredno preučiti in ugotoviti, kaj se dolgoročno bolj splača za večjo energetsko učinkovitost vašega gospodinjstva.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.