Dražji in cenejši električni tok: miti in resnice! | E3

Dražji in cenejši električni tok: miti in resnice!

03. 09. 2019

Dražji in cenejši električni tok: miti in resnice!

Cenejši električni tok je odličen način, kako lahko vaše gospodinjstvo privarčuje z elektriko. Če ste tudi vi med tistimi, ki v gospodinjstvu uporabljate dvotarifni števec, ste to mogoče že opazili na vašem računu za elektriko
Koliko pa pravzaprav privarčujemo z uporabo elektrike v času nižje tarife? Je dvotarifni števec vedno najboljša izbira? V nadaljevanju vam predstavljamo mite in resnice o dražjem in cenejšem električnem toku. 

Mit 1: Cenejši električni tok ne obstaja! 

Cenejši električni tok brez dvoma obstaja, vendar je njegova uporaba odvisna od tega, ali ima vaše gospodinjstvo enotarifni ali dvotarifni števec
Bistvo dvotarifnega števca je spodbujanje gospodinjstev k uporabi elektrike v času, ko je obremenitev električnega sistema manjša. Dvotarifni števec tako razlikuje med višjo (VT) in nižjo tarifo (MT), kjer manjša tarifa pomeni tudi cenejši električni tok. Višja tarifa velja vsak delavnik med 6. in 22. uro, medtem ko nižja tarifa velja ob delavnikih med 22. in 6. uro ter ob vikendih in praznikih (24 ur na dan).  
Če možnosti nižje tarife nimate, to pomeni, da ima vaše gospodinjstvo izbrano enotarifno merjenje. Porabo električne energije torej vedno plačujete po enotni ceni, ne glede na čas porabe. 

Mit 2: Dvotarifno merjenje je primerno za čisto vsako gospodinjstvo. 

Večji del gospodinjstev v Sloveniji uporablja dvotarifni števec. Prav tako je večinoma dvotarifno merjenje cenovno bolj učinkovito, a to ne velja nujno za vsa gospodinjstva
Za kateri števec se boste odločili, je odvisno od vaših navad in življenjskega sloga. Ali običajno uporabljate gospodinjske aparate v času cenejšega električnega toka? Dvotarifni števec je za gospodinjstva primeren že s 30 % porabe elektrike v času nižje tarife. Če na čas uporabe niste pozorni in gospodinjske aparate pogosto uporabljate izven časa cenejšega električnega toka, je smiselno premisliti o uporabi enotarifnega merjenja. 

Mit 3: Razlika med dražjim in cenejšim električnim tokom ni tako velika, zato se ne splača izbrati dvotarifnega merjenja. 

Razlika v ceni med dražjim in cenejšim električnim tokom je poleg porabljene količine energije element, na katerega morate biti pozorni pred izbiro dvotarifnega števca. Preden sprejmete odločitev in ugotovite, ali je dvotarifno merjenje za vaše gospodinjstvo res najbolj ekonomično, se morate pozanimati o obeh dejavnikih. 
Odjemalci energije pri E 3 lahko izbirajo med 4 paketi, ki vsebujejo tako možnosti dvotarifnega kot enotarifnega merjenja. Izbira bo temeljila na vaših navadah - če pri uporabi gospodinjskih naprav vedno pazite na čas cenejšega električnega toka, potem boste izbrali paket E3 Napredni. Tako bo poraba elektrike v vašem gospodinjstvu lahko še cenejša, saj je cena manjše tarife med vsemi paketi tu najnižja. 
V kolikor želite zaradi aktivnega življenjskega sloga kompromis med enotarifnim in dvotarifnim merjenjem, se boste odločili za paket E3 Udobni. Za vse tarife namreč nudi univerzalne cene, vse ostale postavke pa se zaračunajo enako kot pri dvotarifnem merjenju. 

Mit 4: Cena elektrike je odvisna le od tega, koliko energije porabimo v času cenejšega električnega toka. 

Cena elektrike ni odvisna le od količine porabljene energije v času dražjega oziroma cenejšega električnega toka, temveč tudi od našega življenjskega sloga in navad porabe elektrike. 
Ker ljudje živimo različno, je pomembno, da se tudi ponudba elektrike prilagodi našemu življenjskemu slogu in ne obratno. Za čisto vsako gospodinjstvo obstaja paket, ki ustreza njihovim željam in potrebam. Ne glede na vaš življenjski slog se boste zagotovo našli v enem izmed paketov, ki se bo prilagodil ravno vašim navadam in vam bo tako pomagal do prijaznejšega računa brez izgubljanja energije. 
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.