Varčevanje z energijo čez poletje? Preberite teh 7 nasvetov! | E3

Varčevanje z energijo čez poletje? Preberite teh 7 nasvetov!

02. 07. 2019

Varčevanje z energijo čez poletje? Preberite teh 7 nasvetov!

Visoke poletne temperature običajno s seboj prinesejo tudi visok račun za elektriko. Klimatske naprave, ventilatorji, hlajenje pijač namreč niso najboljši prijatelji varčevanja z elektriko
Vas zanima, kako kljub temu varčevati z energijo tudi poleti? Že nekaj preprostih ukrepov lahko pozitivno vpliva na manjšo porabo elektrike in posledično tudi manjši račun. Predstavljamo vam 7 nasvetov, s katerimi bo varčevanje z energijo v vročih poletnih dneh veliko uspešnejše! 

1. Staro klimatsko napravo zamenjajte z novo. 

Ali veste, da klimatske naprave spadajo med največje porabnike električne energije? Vaša stara klimatska naprava mogoče še vedno opravi svoje delo, vendar je veliko manj energetsko učinkovita kot novejše naprave. To pomeni, da za enak rezultat porabi veliko več električne energije - podobno kot stari hladilniki. 
Energetska učinkovitost naprav in posledično gospodinjstva je eden izmed najpomembnejših elementov varčevanja z elektriko. Pri nakupu novih naprav zato bodite pozorni na njihov energijski razred. Kljub temu, da so varčne in energijsko učinkovite naprave običajno nekoliko dražje, se bo investicija vanje s prihrankom energije kmalu povrnila. Poskrbite tudi za redno čiščenje in servisiranje klimatske naprave, saj bo tako delovala dlje in učinkoviteje. 

2. Klimatsko napravo imejte prižgano dlje časa.

Ja, prav ste slišali. 
Da prižiganje in ugašanje klimatske naprave privarčuje z energijo, je mit. Če boste klimatsko napravo pogosto prižigali in ugašali, boste pravzaprav porabili več energije, kot bi jo dlje časa prižgana klima. Kako torej privarčevati z energijo?
Ko prostor ni v uporabi, hlajenje raje nastavite na višjo temperaturo. Ko ste v prostoru, temperaturo lahko znižate. Energetska učinkovitost bo na tak način veliko večja, kot če bi temperaturo vedno znova spreminjali z zelo visoke na nižjo. 
Pogost mit glede hlajenja je tudi, da je ventilator ugodnejši način za hlajenje prostora kot klimatska naprava. Vendar ventilator pravzaprav ne ohladi prostora, temveč povzroči le kroženje zraka. Tako imamo lahko občutek, da je v sobi hladneje, čeprav se temperatura v prostoru pravzaprav ni spremenila. 

3. Zasenčite stanovanje.

To je odličen način naravnega hlajenja prostorov. Ko je sonce močnejše, zaprite okna in jih zasenčite. Tako boste sončnim žarkom preprečili vstop v stanovanje in vsaj delno zmanjšali vdor vročine ter ohranili nižjo temperaturo. Zatemnitev stanovanja je še posebej priporočljiva, ko zapuščate dom. Prostore zračite zjutraj in zvečer, saj takrat temperature niso tako visoke. Priporočljivo je tudi redno preverjanje tesnjenja oken in vrat. Hlajenje s klimatskimi napravami namreč nima smisla, če na drugi strani zrak uhaja pod vrati ali skozi odprtine v oknih. 

4. Dolge prhe zamenjajte s kratkimi hladnimi prhami.  

Poskusite skrajšati čas, ki ga preživite pod tušem. Poleg tega namesto vroče vode raje uporabite mlačno ali mrzlo. Tako se boste prijetno ohladili in hkrati privarčevali z energijo. 
Dolgoročno gledano vam lahko koristi tudi namestitev posebnega grelca vode, ki ne segreva vedno celotne količine vode. Namesto tega vodo segreje le takrat, ko je to potrebno in kolikor je potrebno. 

5. Varčujte z energijo tudi v kuhinji. 

S kuhanjem in uporabo pečice vedno dodatno segrejemo tudi zrak v stanovanju. Posledično klimatsko napravo nastavite na še nižjo temperaturo. Kakšen je rezultat? Visoka poraba energije! 
Če imate vrtni žar, se izognite vsakodnevnemu kuhanju in hrano raje pripravite tam. V kolikor se uporabi pečice vseeno ne morete odpovedati, to poskusite storiti v jutranjih ali večernih urah, ko so temperature zunaj nižje in lahko stanovanje brez težav tudi prezračite. Upoštevate lahko tudi nekaj naših nasvetov za varčno kuhanje. 

6. Poskrbite za izklop naprav iz sistema, ko jih ne uporabljate. 

To velja že, ko greste v službo ali pa določene naprave v tistem trenutku ne potrebujete. Pomembno je, da se zavedate naslednjega: ugasnjena naprava lahko še vedno porablja energijo! Razlog je stanje pripravljenosti - ko na primer ugasnemo računalnik ali televizijo, je naprava še vedno vklopljena v elektriko, kar nam omogoča njeno ponovno uporabo v kateremkoli trenutku. Da bi privarčevali z energijo, zato poskrbite, da naprave popolnoma ugasnete. Pomagate si lahko tudi s stikali na vtičnicah, ki poskrbijo za izklop vseh naprav v sistemu. Poleti se veliko zadržujemo zunaj, zato je upoštevanje tega nasveta lahko še toliko bolj učinkovito. Še posebej pomembno pa je, da imate izklapljanje naprav v mislih, ko se odpravljate na dopust - zakaj bi naprave porabljale energijo, če jih toliko časa ne bo nihče uporabljal? 

7. Sušilni stroj zamenjajte z naravnim sušenjem. 

Tako preprosto! A vseeno pogosto pozabimo, da lahko perilo odlično posušimo tudi na naraven način. Če vam prostor to dovoljuje, zamenjajte sušilni stroj za naravno sušenje. Perilo se bo na soncu in vetru posušilo zelo hitro, hkrati pa boste privarčevali tudi veliko elektrike. In še zadnji nasvet - svojim navadam prilagodite tudi način zaračunavanja energije. Na končni račun za elektriko namreč ne vpliva le njena cena, temveč tudi vaš življenjski slog. 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.