7 mitov o varčevanju z elektriko, ki vam bodo odprli oči! | E3

7 mitov o varčevanju z elektriko, ki vam bodo odprli oči!

12. 03. 2019

Ko iščete nasvete za varčevanje z elektriko, naletite na marsikaj. Ne glede na to, ali se obrnete na znanca ali brskate po spletu - med ljudmi kroži ogromno prepričanj o varčevanju z elektriko, ki so pogosto le miti.

Da boste lahko v prihodnje z elektriko zares varčevali, vam zato predstavljamo 7 mitov in resnice o njih!

Mit 1: Ugasnjena naprava ne porablja energije.

Preprosto, kajne? Pa vendar ni čisto tako. Če ugasnemo napravo, ta sicer ni v uporabi, vendar je še vedno vklopljena v elektriko in tako še naprej porablja energijo. To velja za različne naprave in aparate: mikrovalovne pečice, televizije, namizne računalnike, polnilce za telefone, kavne aparate in še mnoge druge. Če je mogoče, napravo zato vedno izklopite iz vtičnice in tako prihranite energijo. Pomagate si lahko tudi s stikalom na razdelilnikih, s katerimi lahko iz omrežja hitro odklopite vse naprave.

Pazljivi bodite tudi na tiste naprave, ki ostanejo v stanju pripravljenosti. Takšen je na primer računalnik, ko ga pustimo v stanju mirovanja – takrat namreč porabi veliko energije za ohranitev stanja, ki nam omogoča njegovo ponovno uporabo v vsakem trenutku. Vedno je bolje, da napravo popolnoma ugasnete, kot da jo pustite v stanju pripravljenosti, saj boste tako brez dvoma privarčevali del energije.

Mit 2: Z novimi okni privarčujemo veliko energije, saj največ energije izgubimo prav zaradi slabih oken.

Del energije seveda uide tudi skozi okna, vendar to ne predstavlja največje izgube. Preden začnete razmišljati o zamenjavi oken, preverite izolacijo svojega doma – navadno namreč več toplote izgubimo skozi stene.

Tudi, če se odločite za zamenjavo oken, pa bodite pozorni na naslednje. Nova okna so sicer lahko precej bolj energetsko učinkovita, vendar pa je proces menjave oken precej drag. Glede na število, velikost oken in lokacijo doma morate premisliti, ali se bo naložba v nova okna dejansko tudi izplačala.

Mit 3: Zapiranje zračnikov pripomore k varčevanju z elektriko.

Še en mit povezan s segrevanjem oziroma ohlajanjem prostorov. Sistem bo nadaljeval s pretokom zraka tudi, če bo ena ali več prezračevalnih odprtin v vašem gospodinjstvu zaprtih.

Zaradi zaprte odprtine bo pretok zraka le preusmerjen v druge prostore doma prek drugih odprtin, po katerih najde pot. Skupni zračni tlak se tako poveča in sistem deluje še težje. Zapiranje odprtin za varčevanje z elektriko se torej ne obnese.

Mit 4: Prižgana luč porabi manj energije kot neprestano prižiganje in ugašanje.

Čeprav je za prižig luči potrebnega več toka, se ta porablja le za delček sekunde. Po drugi strani luč, ki je prižgana dlje časa, porabi manj energije, vendar to traja veliko dlje.

Zato ugasnite luč, tudi če prostor zapustite le za kratek čas - luč, ki je prižgana le nekaj sekund, namreč porabi več energije, kot če jo ugasnete in znova prižgete.

Mit 5: Več energije in denarja privarčujemo, če grelec ugašamo in prižigamo, kot če je ves čas prižgan.

Če pri uporabi luči velja, da jih je potrebno ugašati, pa to za gretje ne velja. Če boste gretje ugasnili, ko prostor zapustite, in ga po vrnitvi zopet prižgali, pravzaprav ne boste veliko privarčevali. Ravno nasprotno – porabili je boste še več.

Predlagamo vam, da zato gretje raje samo zmanjšate na nekoliko nižjo temparaturo, ko prostor ni v uporabi. Ko ste v prostoru, pa temperaturo le povišajte na željeno.

Mit 6: Ventilator je ugodnejši način za hlajenje prostora kot klimatska naprava.

Ventilator pravzaprav sobe ne hladi, temveč je ustvarjen tako, da povzroči le kroženje zraka. Tako imajo osebe v sobi lahko občutek, da je v sobi hladneje, vendar pa zrak ostane enake temperature. Če ventilator pustite vklopljen, ko greste od doma, torej le porabljate energijo, temperatura v sobi pa se ne spremeni.

Klimatska naprava po drugi strani prostor zares ohladi. Vendar bodite pozorni, saj zanjo velja podobno kot za gretje. Ko niste v prostoru, imejte hlajenje nastavljeno na višjo temperaturo. Ko je prostor v uporabi, pa temperaturo lahko znižate. Tako boste energetsko bolj učinkoviti, kot če bi vsakič znova iz zelo visoke temperature prostor ohlajali na nižjo.

Mit 7: Če termostat nastavim na višjo temperaturo, se bo prostor hitreje segrel in posledično bom privarčeval z energijo.

Ne glede na to, ali temperaturo v sobi nastavite na 25 ali 30 °C, se bo prostor segrel z enako hitrostjo. Edina razlika je, da bo naprava, nastavljena na višjo temperaturo, delala dlje časa, da doseže svoj cilj in bo posledično porabila tudi več energije. Enako velja tudi za klimatske naprave, ki jih nastavite na nižjo temperaturo, kot jo želite v sobi dejansko doseči.

Tu je le nekaj izmed mitov o varčevanju z elektriko, ki jih pogosto slišimo. Zdaj, ko jih poznate, lahko prilagodite svoje navade in z elektriko tudi dejansko pričnete varčevati! Zavedati se morate, da na končni račun za elektriko ne vpliva le njena cena, temveč tudi vaš življenjski slog. Zakaj ne bi torej svojim navadam prilagodili tudi načina zaračunavanja energije?

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.