Kakšna je energetska učinkovitost vašega gospodinjstva? | E3

Kakšna je energetska učinkovitost vašega gospodinjstva?

12. 03. 2019

Kakšna je energetska učinkovitost vašega gospodinjstva?

Energetsko učinkovite žarnice, energetska učinkovitost naprav, varčne hiše …
A kaj sploh je energetska učinkovitost in zakaj bi ji morali vsi posvetiti dodatno pozornost? Kako izbrati energetsko učinkovite naprave?
Tako doma kot tudi na delovnem mestu se sprašujemo, kje in kako lahko privarčujemo čas in denar, pa tudi kako učinkovito rabiti energijo.

Energetska učinkovitost je več kot le prihranek energije

Ko govorimo o energetski učinkovitosti, mislimo na tiste naprave, pripomočke in načine porabe, ki bodo za dosego istega cilja porabili manj energije. Tako na primer varčne žarnice štejemo med energetsko učinkovite, saj porabijo tudi do 80 % manj električne energije kot običajne žarnice.
Bistvo energetske učinkovitosti je torej prihranek energije. Vendar pa lahko prihranek energije dosežemo tudi s preprostim varčevanjem.
Kaj je torej razlika?
Če na primer ob odhodu iz prostora ugasnete luč, potem ste z energijo privarčevali. Če pa te iste žarnice zamenjate z varčnimi, potem ste storili korak proti večji energetski učinkovitosti. Zmanjšali ste namreč stroške porabe energije, sama funkcionalnost (v tem primeru delovanje žarnice) pa je ostala enaka.

Kateri so ostali pozitivni učinki?

Energetska učinkovitost pa ima poleg prihranka energije in denarja še več pozitivnih učinkov.
Evropska unija je že leta 2012 sprejela Direktivo o energetski učinkovitosti, sledila ji je tudi Slovenija z akcijskim načrtom za energetsko učinkovitost v obdobju 2014-2020. Tako naj bi dosegli skupni cilj držav EU – povečanje energetske učinkovitosti za 20 %.
Z ukrepi, ki jih predlagata, naj bi med drugim prispevali tudi k:

 • lajšanju podnebnih sprememb,
 • zmanjševanju emisij toplogrednih plinov,
 • izboljšanju kakovosti zraka in čistosti okolja,
 • večji kakovosti bivanja in
 • večjemu deležu obnovljivih virov energije.

Gre torej za veliko več kot le prihranek energije - energetska učinkovitost je usmerjena k doseganju ciljev trajnostnega razvoja.

Izbira in uporaba energetsko učinkovitih naprav

Naprave, kot so pečica, pralni in pomivalni stroj, hladilnik in drugi, manjši pripomočki, lahko pomembno prispevajo k energetski učinkovitosti gospodinjstva.
Že pri samem nakupu morate biti pozorni na to, katere gospodinjske aparate izberete.
Na trgu je na voljo širok spekter produktov, razlikujejo pa se med drugim tudi po svoji energetski učinkovitosti. Informacije o tem lahko razberete na energetski nalepki, ki je v državah Evropske unije obvezna.
Naprave so s črkami od A do G razporejene v različne energijske razrede, kjer A+++ pomeni najbolj varčno napravo, G pa najmanj. Tako lahko različne gospodinjske aparate na trgu primerjate med seboj in hitro ugotovite, kateri izmed njih je najbolj energetsko učinkovit.
Kljub temu, da ste izbrali energetsko učinkovit gospodinjski aparat, seveda ne škodi, če ste pozorni tudi pri njegovi uporabi. Tako, kot bi kljub uporabi varčnih žarnic luč ugasnili, ko zapustite prostor, morate to storiti tudi z vsemi ostalimi napravami. Naprava v stanju pripravljenosti namreč še vedno porablja od 5 do 15 W moči, podobno pa je tudi, če je kabel še vedno vklopljen v vtičnico. Temu se lahko preprosto izognete - vedno se prepričajte, da je naprava popolnoma izklopljena. Preverite, ali ima vaša naprava možnost minimalne porabe v stanju pripravljenosti in to funkcijo uporabite, če je mogoče. Pomagate si lahko tudi s stikali na razdelilniku, ki omogočajo izklop vseh naprav v omrežju.

Ogrevanje in razsvetljava doma

Po podatkih Statističnega urada so gospodinjstva v letu 2017 največ energije porabila za ogrevanje prostorov (64 odstotkov), sledili pa sta ogrevanje sanitarne vode (16 odstotkov) ter razsvetljava in električne naprave (16 odstotkov). Tako kar hitro ugotovimo, da ogrevanje in razsvetljava z 80 odstotkov predstavljata veliko večino porabe energije v gospodinjstvu. Statistični urad skupaj vodi toplotno in električno energijo, pri čemer lahko vidimo, da poraba elektrike predstavlja le manjši del.
Zmanjšanja porabe energije za razsvetljavo smo se delno že dotaknili.

 • Varčne žarnice so zelo učinkovit način, saj porabijo tudi do 80 odstotkov manj električne energije kot žarnice z žarilno nitko in imajo daljšo življenjsko dobo.
 • Ugašanje luči, ko je ne potrebujete, je še ena izmed navad, ki bi se je morali nemudoma priučiti.
 • Omeniti velja še redno čiščenje luči – če so te umazane, je namreč izkoristek energije manjši.

Kako ogrevati za večjo energetsko učinkovitost?

Tudi ogrevamo lahko bolj energetsko učinkovito. Kako?

 • Zatisnite morebitne razpoke v oknih in vratih.
 • Čim manj odpirajte okna.
 • Poskrbite, da grelne naprave niso prekrite s pohištvom ali zavesami.

Prav tako preverite, ali je vaš dom pravilno izoliran in ali imajo vsi vaši radiatorji v gospodinjstvu nameščen termostat. Tako namreč lahko regulirate temperaturo v prostoru po vaših željah. Že znižanje temperature za nekaj stopinj lahko zmanjša izgubo energije za znaten del.
Tudi majhne spremembe so lahko pomemben korak k zmanjšanju porabe energije in večji energetski učinkovitosti. Pomembno je le, da se zanje zavestno odločite in pri njih vztrajate – brez prilagoditve življenjskega sloga namreč tudi izboljšav ne bomo dosegli. Zavedajte pa se, da lahko energijo in denar prihranite tudi z ustrezno izbiro paketa električne energije, ki je prilagojen ravno vašim navadam in življenjskemu slogu.
 

 

 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.