Največji porabniki električne energije niso več grelci, temveč klimatske naprave! | E3

Največji porabniki električne energije niso več grelci, temveč klimatske naprave!

02. 07. 2019

Največji porabniki električne energije niso več grelci, temveč klimatske naprave!

Ob koncu meseca si na računu za elektriko vsi želimo videti čim manjšo številko. Kako to doseči? Prvi korak je, da poznamo največje porabnike električne energije v gospodinjstvu. 
Kako vemo, kateri so največji porabniki električne energije? Je res vse odvisno od moči naprave in njene energetske učinkovitosti ali lahko na končno ceno elektrike vplivamo tudi sami? 
Preverite v nadaljevanju. 

Kako prepoznati največje porabnike električne energije? 

Naprave, ki so nekoč veljale za najbolj napredne in posledično tudi varčne, danes porabijo veliko več energije kot novejše. Zato bodite pri nakupu novih električnih naprav pazljivi na njihovo energetsko učinkovitost
Informacije o tem lahko razberete z energetske nalepke, ki je obvezna v vseh državah Evropske unije. Naprave se med seboj razlikujejo glede na energetski razred, ki je označen s črkami od A do G. A pomeni najbolj varčen gospodinjski aparat, G pa najmanj. Tako lahko med seboj primerjate različne naprave na trgu in hitro izberete najustreznejšo. Dobro je vedeti, da so starejši aparati običajno energetsko manj učinkoviti kot novejše naprave. Na porabo elektrike med drugim vpliva tudi zmogljivost naprave - naprave z manjšo zmogljivostjo porabijo manj električne energije kot bolj zmogljive naprave. 

Kaj so torej največji porabniki električne energije?

Med največje porabnike elektrike v stanju pogona spadajo sušilni stroj (do 4000 W), bojler (3000 do 4000 W) in električni štedilnik (do 3000 W po posamezni kuhalni plošči). Sledita električna pečica in likalnik z okoli 2000 W. 
Med velike porabnike spadajo tudi različna grelna telesa - odvisno je seveda, kakšne grelce uporabljate, vendar ti lahko porabijo tudi do 4000 W. V primerjavi s klimatskimi napravami, ki jih uporabljamo poleti, se to zdi ogromno - klime namreč običajno porabijo med 500 in 1500 W. 

A zakaj je poleti račun za elektriko pogosto višji?

Ker če želimo ugotoviti, kateri so največji porabniki električne energije, moramo pogledati tudi, kako določene naprave uporabljamo.
Pomislite: zunaj je 35 stopinj, vi ste zaprti v stanovanju. Da bi se ohladili, seveda prižgete klimo, ki jo pustite delovati cel dan. Zdaj se spomnite na mrzel zimski dan. Se vedno grejete na elektriko ali uporabljate tudi druge načine? 
Tako hitro ugotovimo, da so klime pogosto večji porabniki električne energije kot grelci. 
Podobno tudi pralni in pomivalni stroj ter hladilnik spadajo med največje porabnike električne energije, čeprav sicer njihova poraba znaša okrog 1000 W. Takšne naprave so namreč v uporabi ves čas in jih običajno ne izklapljamo iz sistema. Za primerjavo vzemimo sušilec za lase, ki porabi tudi okrog 1500 W moči. Ker ga navadno uporabljamo manj pogosto in za krajši čas, na končno ceno elektrike vpliva precej manj kot na primer pralni stroj. 

Pazljivi bodite tudi pri uporabi naprav

Sam nakup energetsko učinkovite naprave seveda ni dovolj, če ne boste pazljivi tudi pri njeni uporabi. Na tak način lahko samo omilite potratnost nekaterih največjih porabnikov električne energije. 
Naš prvi nasvet se nanaša na naprave v stanju pripravljenosti oziroma mirovanja. Takrat naprava ni popolnoma ugasnjena, temveč še vedno porablja od 5 do 15 W moči. Temu se lahko zlahka izognete - nenadzorovane izgube energije najbolj učinkovito zmanjšamo s popolnim izklopom aparatov, ko niso v uporabi. 
Preverite, ali ima vaša naprava možnost minimalne porabe v stanju pripravljenosti in to funkcijo tudi uporabite. Vedno se prepričajte, da je naprava popolnoma izklopljena. Omislite si lahko tudi razdelilnike s stikali, ki omogočajo izklop vseh naprav v omrežju
K zmanjšanju porabe elektrike lahko uspešno pripomorejo tudi naslednji ukrepi: 

  • uporaba programov, ki varčujejo z elektriko
  • uporaba naprav v času manjše tarife (vsak delavnik od 22. do 6. ure in med vikendi ter prazniki);
  • redno čiščenje in primerno vzdrževanje naprav. 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.