7 trikov za manj odpadkov v gospodinjstvu. Preveri! | E3

7 trikov za manj odpadkov v gospodinjstvu. Preveri!

04. 06. 2019

7 trikov za manj odpadkov v gospodinjstvu. Preveri!

Plastične vrečke, plastenke, embalaže živil … Kaj je tem odpadkom skupnega? Uporabimo in zavržemo. Katere majhne trike in spremembe pa vendarle lahko naredimo, da bo naše gospodinjstvo imelo manj odpadkov?

Z majhnimi koraki se daleč pride, zato vsak lahko z zmanjšanjem odpadkov veliko prispeva k ohranitvi čiste narave in okolja.

Preverite nasvete v nadaljevanju in jih delite s prijatelji.

1. Plastične vrečke zamenjajte z bombažimi in se znebite odpadkov

Še nedolgo nazaj smo v skoraj vseh trgovinah ob nakupu prejeli tudi brezplačno vrečko. Z začetkom leta je vlada sprejela spremembo Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero so se poslovile tudi brezplačne plastične vrečke.

Mnogi so spremembo pozdravili, drugi nad njo niso najbolj navdušeni. Ne glede na to se moramo strinjati, da je to odličen korak proti dolgoročnemu zmanjšanju porabe plastičnih vrečk in hkrati zmanjšanju odpadkov.

Nakup vrečke seveda ni najboljša alternativa. Svetujemo vam, da s seboj v trgovino vzamete bombažno ali platneno vrečko. Te so namreč veliko bolj trpežne kot plastične. Uporabljamo jih lahko dlje časa in tako posledično zmanjšamo količino ustvarjenih odpadkov.

Plastične vrečke v trgovinah sicer še vedno lahko dobite na oddelku sadja in zelenjave. Če se le da, vrečko preskočite in dajte nalepko kar na sadež. Ali pa si priskrbite vrečke za večkratno uporabo namenjene nakupovanju in shranjevanju sadja in zelenjave.

2. Investirajte v steklenico za vodo

Voda iz pipe je v Sloveniji zelo kakovostna. Zakaj bi potem še naprej kupovali plastenke vode v trgovini, tako zapravljali denar in proizvajali odpadke? Namreč, kljub recikliranju še vedno pristane na smetišču ogromna količina plastenk.

Investicija v kakovostno stekleničko za vodo se vam bo še kako izplačala. Uporabili jo boste lahko neštetokrat in tako ne boste ustvarjali dodatnih odpadkov.

A to še ni vse! Mnoge raziskave so pokazale, da imajo plastenke vrsto negativnih lastnosti, ki lahko slabo vplivajo na naše zdravje. Iz plastike se v vodo pogosto izločajo zdravju nevarne snovi, z izbiro steklenic pa se boste temu izognili.

Če vas stekleničke iz takšnega ali drugačnega razloga ne prepričajo, preverite ponudbo plastenk za večkratno uporabo, ki so še vedno boljša alternativa navadnim plastenkam iz trgovine.

3. Malico ali kosilo spakirajte v posodice za večkratno uporabo

Posodice za hrano še zdaleč niso namenjene le za zamrzovanje, temveč so vsestransko uporabne. V njih lahko shranjujete različna živila tudi v hladilniku ali vnaprej načrtujete obroke in jih v priročnih posodicah vzamete s seboj v službo. Za okolje, dolgotrajnost in zdravje so ponovno najboljša izbira steklene posodice.

Tako se boste izognili kupovanju malice v trgovini ali kosilu v restavraciji. Rezultat je lahko le pozitiven - manj proizvedenih odpadkov, bolj zdrava hrana in prihranjen denar!

Tudi, če hrano kupujete v restavraciji in si jo odnesete v pisarno, lahko prosite, da vam naročeno hrano spakirajo v vašo posodo. Verjamemo, da ne bodo imeli nič proti!

4. Izogibajte se plastičnemu priboru, krožnikom, lončkom in slamicam

Saj vemo, včasih ne gre drugače! A za čim manj odpadkov v gospodinjstvu plastične izdelke za enkratno uporabo zamenjajte s tistimi za večkratno uporabo - vključno s priborom, krožniki in lončki. Premislite lahko tudi o papirnatih izdelkih, ki so nedvomno boljša alternativa plastiki.

Velik onesnaževalec okolja so tudi slamice. Vse več lokalov in restavracij jih je že prenehalo uporabljati oziroma so jih zamenjali za okolju prijazne alternative. Tudi, ko pijačo naročate, lahko majhno spremembo naredite že tako, da ob naročilu natakarja opozorite, da slamice v pijači ne potrebujete.

5. Odpovejte se revijam in promocijskim materialom

Za začetek lahko na svoj poštni nabiralnik prilepite znak ali opozorilo, da ne želite prejemati promocijskih materialov. V veliki večini takšni letaki in revije v gospodinjstvih namreč ostanejo nedotaknjeni, kasneje pa postanejo odpadki na odlagališču.

Odpovejte tudi svoje naročnine na revije in časopise, ki jih le redko primete v roke, ter jih prenehajte kupovati. Namesto tega preverite, ali je na voljo digitalni izvod revije in raziščite ponudbo v bližnji knjižnici.

6. Kaj lahko storite v kopalnici?

Čeprav je mogoče na prvi pogled videti, da večina odpadkov nastane v kuhinji, ne pozabite tudi na druge prostore v vašem domu. Z majhnimi spremembami bo tudi v kopalnici nastalo manj smeti!

Britvice za enkratno uporabo zamenjajte za tiste z izmenljivimi nastavki, ali še bolje, z električnimi, ki odpadkov sploh ne proizvajajo. Običajne rolice toaletnega papirja nadomestite z razgradljivimi. Za čiščenje namesto papirnatih brisač uporabite stara oblačila. Tudi ženski higienski vložki spadajo med velike onesnaževalce - premislite o alternativah, kot so na primer bombažni vložki in menstrualne skodelice.

7. Naredite sami!

Ste zgornje trike z lahkoto integrirali v svoje vsakdanje življenje? Potem lahko storite še korak naprej proti bolj čistemu okolju.

Izdelajte svoj naravni šampon, zobno pasto, milo, čistilo … in se tako znebite odpadne embalaže. Dodatna prednost je, da boste na tak način imeli varne, kakovostne in učinkovite izdelke brez nevarnih snovi!

Poznate še kakšen trik za zmanjšanje odpadkov v gospodinjstvu? Delite ga z nami - skupaj lahko prispevamo k boljšemu okolju!

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.