Kako z boljšo organizacijo zmanjšati stroške v gospodinjstvu? | E3

Kako z boljšo organizacijo zmanjšati stroške v gospodinjstvu?

17. 09. 2019

Kako z boljšo organizacijo zmanjšati stroške v gospodinjstvu?

Eden večjih izzivov pri upravljanju osebnih financ je iskanje načinov, kako zmanjšati mesečne stroške. Vaši posamezni mesečni računi se vam mogoče zdijo majhni in nepomembni, vendar na letni ravni predstavljajo precejšen udarec po denarnici. Zakaj torej ne bi z določenimi navadami zmanjšali svojih stroškov in prihranili nekaj denarja?         
Predstavljamo vam enostavne in učinkovite načine, s pomočjo katerih boste zagotovo zmanjšali svoje mesečne stroške.

Kako zmanjšati stroške elektrike?

Na račun manjše porabe električne energije lahko precej zmanjšate stroške. Verjetno o ugašanju luči, zamenjavi sušilnega stroja z naravnim sušenjem ob lepem vremenu, izključitvi gretja in klime ponoči ni potrebno izgubljati besed. 
Kaj torej še lahko storite in kako zmanjšate svoje stroške?

  • Uporabljajte LED sijalke, ki so energetsko približno štirikrat učinkovitejše od “klasičnih” žarnic in imajo daljšo dobo delovanja. Nasvet: ko primerjate žarnice, je relevantno preučevanje lumnov in ne vatov, saj lumni prikažejo dejansko količino svetlobe, ki jo oddaja žarnica.
  • Vgradite programsko vodeni termostat, ki omogoča samodejno spreminjanje ogrevanja in hlajenja doma v času vaše odsotnosti, pri čemer znatno prihranite na računu za elektriko in tako zmanjšate stroške.
  • Naprave popolnoma izključite oziroma ugasnite. Tudi v stanju mirovanja namreč porabijo veliko električne energije. 
  • Znižajte temperaturo na grelcu za toplo vodo, saj ta predstavlja velik odtok energije v večini gospodinjstev — približno 14 odstotkov celotne porabe energije. Pogosto je temperatura vode v grelcu nastavljena na več stopinj, kot bi bilo potrebno. Prav tako lahko okoli bojlerja namestite izolacijo in zaustavite uhajanje toplote.
  • Izberite energetsko učinkovite gospodinjske aparate, saj veliko pripomorejo k nižjemu računu za elektriko. Pri nakupu novega aparata bodite pozorni na energetsko nalepko, saj bodo bolj energetsko učinkoviti gospodinjski aparati dolgoročno povečali energetsko učinkovitost vašega doma za približno 20 odstotkov.
  • Pametno izberite paket. Ljudje imamo različne navade, zato je smiselno, da paket oskrbe z elektriko izberemo glede na navade v gospodinjstvu.

Kako zmanjšati stroške transporta?

Stroški transporta so lahko zelo visoki — nakup avtomobila, vzdrževanje, pregledi ... Povprečni stroški, ki jih prinese lastništvo avtomobila, znašajo skoraj 8.000 evrov letno. Možnosti, kako jih zmanjšati, je veliko: uporabite javni transport, kolo ali se na pot odpravite kar peš, ko je to le mogoče. Če se v poletnih dneh ne želite prepotiti, pa svoje poti opravite z e-skirojem ali e-kolesom.
Če se do delovnega mesta ne morete peljati s kolesom ali se odpraviti peš, se s sodelavci dogovorite za skupno vožnjo do službe, saj boste na ta račun privarčevali in hkrati naredili nekaj dobrega za okolje.

Kako zmanjšati stroške priprave hrane?

Kako najlažje zmanjšati stroške na področju priprave hrane? Z “varčnim kuhanjem”.
Če vam čas dopušča, čim več obrokov pripravite sami in se izognite kosilom v restavracijah. Ko kuhate doma, pripravite večjo količino hrane, ki jo lahko zamrznete za prihodnje dni ali vzamete v službo. Tako boste prihranili denar, ki bi ga sicer porabili za precej dražje kosilo. 
Na stroške v gospodinjstvu lahko vplivate tudi z zmanjšanjem zavržene hrane, kar je na svetu zelo pereč problem. Za lažjo predstavo — zavrže se približno tretjino hrane, ki je proizvedena na svetu (1,3 milijarde ton). Preden se odpravite v trgovino, naredite seznam živil in preračunajte, koliko hrane dejansko porabi vaše gospodinjstvo. Pazite tudi, da ne kupite preveč hitro pokvarljivih živil, ki bi jih nato morali zavreči. Nasvet: natančno spremljajte in si zapisujte, koliko hrane v povprečju pojeste v (na primer) tednu dni. Tako boste kupili ravno prav in hrane ne boste zavrgli. Preden greste po nakupih, preverite zaloge, ki jih še imate. In seveda: ne nakupujte lačni. 
Učinkovito lahko povežete tudi zmanjševanje stroškov transporta in hrane. Če greste v trgovino z avtomobilom, izkoristite priložnost in nakupovanje združite z ostalimi opravki. 
Pridelajte svojo zelenjavo. Lastna pridelava vam lahko prinese veselje, prihranke in zdravje. Osredotočite se na zelenjavo, ki je enostavna za gojenje in raziščite, kako lahko shranite presežek. Pridelava zelenjave in začimb ni omejena le na vrt. Tudi pri nas je vse več urbanih vrtičkarjev, ki na svojih balkonih vzgajajo pridelke. 

Kako zmanjšati stroške preživljanja prostega časa?

Spremenite televizijski paket. Premislite, ali res potrebujete televizijski paket s 400 programi in ga zamenjajte z ugodnejšim, ki ima v paketni shemi manj programov. Priznajmo si — toliko programov res ne potrebujemo, kar je tudi podprto z raziskavo. V povprečju naj bi spremljali 17 programov; številka ostaja podobna že več let. Enako lahko naredite tudi pri mobilni telefoniji. Če nimate paketne vezave, razmislite o “manjšem” paketu za nižjo ceno.
Na obisk povabite prijatelje in sorodnike in se zabavajte doma. S tem boste zmanjšali porabo denarja, ki bi ga sicer pustili v baru ali v restavraciji. Verjetnost, da boste naslednjič povabljeni k njim, je velika in prav nič manj se ne boste zabavali, kot bi se kje, kjer bi porabili več denarja. Pomislite, koliko pripomočkov za zabavo imate doma, ki jih sicer v baru ne bi imeli — namizne igre, filmi … 
Namesto v kino se odpravite v knjižnico in si izposodite knjigo ali film. Čaka vas zabava v udobju vašega doma, s pomočjo katere lahko hitro zmanjšate stroške. 
V svoje gospodinjstvo lahko za začetek vpeljete vsaj nekaj zapisanih predlogov, ki vam bodo na dolgi rok zagotovo pomagali pri zmanjšanju stroškov. Tudi, če se vam bo prihranek na začetku zdel majhen, boste z ustreznimi navadami sčasoma lahko prihranili precej. 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.