Varčno kuhanje - kako privarčevati denar, čas in elektriko? | E3

Varčno kuhanje - kako privarčevati denar, čas in elektriko?

18. 06. 2019

Varčno kuhanje - kako privarčevati denar, čas in elektriko?

Kako privarčevati denar in elektriko hkrati? K računu za elektriko veliko pripomore izbira energetsko učinkovitih gospodinjskih aparatov. Vendar to še zdaleč ni vse - pomembno je tudi, kako s temi aparati ravnate in jih uporabljate!

Čeprav se na prvi pogled mogoče zdi, da v kuhinji ni mogoče prav veliko privarčevati, je to daleč od resnice.

V nadaljevanju vam zato predstavljamo naše nasvete za varčno kuhanje, ki jih lahko z malo truda uporabite v čisto vsakem gospodinjstvu in z njihovo pomočjo privarčujete denar in elektriko.

Kako privarčevati denar in elektriko pri kuhanju?

Priprava obrokov

Če vam čas to dopušča, si enkrat na teden rezervirajte za kuhanje. Naredite načrt obrokov za cel teden, nakupite sestavine in si vzemite čas za pripravo hrane.

S tem, ko boste pripravili vse obroke hkrati, ne boste privarčevali le časa, pač pa tudi denar in elektriko. S tem, ko boste vedeli, kaj boste kuhali, ne boste denarja namenjali živilom, ki bodo morda na koncu pristala v košu, prav tako boste posledično manj posegali po kupljenih jedeh. S pripravo obrokov boste zmanjšali tudi porabo energije, saj vam ne bo treba vedno znova prižigati in segrevati naprav ter jedi kuhati večkrat vendar le v manjših količinah.

Kuhanje

Za kuhanje izberite kakovostno posodo. Priporočljivo je, da je dno posode ravno in se stika s kuhalno površino. Energijo boste privarčevali tudi s kuhanjem v pokriti posodi, pri čemer naj pokrov čim bolj tesni.

Ena možnost je tudi kuhanje v loncu na pritisk - še posebej, če gre za jedi z dolgim časom kuhanja. Ta je namreč bolj varčen, saj skrajša potreben čas kuhanja.

Izberite pravo velikost posode in temu primerno velikost kuhalne plošče. Majhne količine hrane na primer ne kuhajte v veliki posodi. Velikost kuhalne plošče prilagodite glede na premer posode, v kateri kuhate. Če majhno posodo postavite na večjo ploščo, potem je velik del površine povsem neizkoriščen in posledično energija uhaja v zrak.

Kuhajte na najnižji možni temperaturi. Dodaten trik, ki ga lahko uporabite, je povezan z izklopom kuhalne plošče. Izklopite jo namreč lahko že pet do deset minut pred koncem kuhanja, saj je v posodi še dovolj toplote, da se hrana primerno skuha. Enako lahko storite pri vretju vode - ko voda zavre, zmanjšajte moč plošče do točke, ko voda še vedno vre.

Peka

Pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih imajo prednost pri varčevanju z energijo.

Podobno kot za kuhalno ploščo velja tudi za električno pečico. Izklopite jo lahko že deset do petnajst minut pred koncem peke, saj je v njej še dovolj toplote, da se hrana speče do konca.

Prav tako se izogibajte nepotrebnemu odpiranju pečice, saj na tak način iz nje uhaja energija.

Če je mogoče, pecite več jedi hkrati. Preverite, če ima vaša pečica na voljo ventilator in ga uporabljajte čim pogosteje.

Če želite hrano pogreti ali odtaliti, lahko namesto navadne pečice uporabite mikrovalovno pečico, saj porabi precej manj električne energije. To je še posebej priporočljivo, če pogrevate manjšo količino živil.

Izbira energetsko učinkovitih gospodinjskih aparatov

Še zadnji korak, kako privarčevati denar: izbira ustreznih energetsko učinkovitih aparatov. Pri nakupu novega gospodinjskega aparata bodite pozorni na energetsko nalepko, ki omogoča enostavno in hitro primerjavo med posameznimi aparati.

Energetsko varčnost aparata prikazuje barvna lestvica, ki ima sedem razredov. Označeni so s črkami od A do G. Črka A pomeni energetsko najbolj učinkovito, črka G pa energetsko najmanj učinkovito napravo.

Splača se vam torej izbrati takšne gospodinjske aparate, ki spadajo v višji energetski razred (na primer A, B). Ugotovili boste, da se investicija v nekoliko dražji in kakovostnejši aparat kar hitro povrne. Imeli jih boste dlje časa, energetsko učinkovite naprave pa bodo v kombinaciji z našimi nasveti za varčno kuhanje na koncu meseca prinesle tudi nižji račun za elektriko!

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.