Varčni gospodinjski aparati - pred nakupom se spoznajte s temi nasveti! | E3

Varčni gospodinjski aparati - pred nakupom se spoznajte s temi nasveti!

18. 06. 2019

Varčni gospodinjski aparati - pred nakupom se spoznajte s temi nasveti!

Počnete vse, da bi privarčevali z elektriko, a se varčevanje na računu nikakor ne pozna? Morda so rešitev varčni gospodinjski aparati!

Pogosto se niti ne zavedamo, koliko energije dejansko porabijo gospodinjski aparati, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Z izbiro ustreznih varčnih gospodinjskih aparatov in njihovo pravilno uporabo lahko poskrbite, da bo številka na računu za elektriko konec meseca vendarle manjša.

Preden se podate v nakup varčnih gospodinjskih aparatov, preverite naše nasvete, ki vam bodo olajšali izbiro!

Varčni gospodinjski aparati in energetski razredi

Vsi si želimo, da bi bilo naše gospodinjstvo čim bolj energetsko učinkovito - bistven je namreč prihranek energije in s tem tudi denarja. Prav varčni gospodinjski aparati imajo pri energetski učinkovitosti gospodinjstva zelo pomembno vlogo, zato morate biti na to pozorni že med samim nakupom.

Tako kot na primer varčne žarnice porabijo tudi do 80 % manj električne energije kot običajne žarnice, je podobno tudi pri varčnih gospodinjskih aparatih. Vsi gospodinjski aparati v Evropski uniji imajo energetsko nalepko, s pomočjo katere lahko razberete podatke o energetski učinkovitosti naprave. Naprave so razporejene v energetske razrede s črkami od A do G, pri čemer je G najmanj varčen razred. Najbolj varčni gospodinjski aparati so označeni z A+++, ki od ostalih oznak razreda A porabijo kar 48 % manj energije.

Energetska nalepka vam tako omogoča hitro in učinkovito primerjavo med različnimi napravami in olajša odločitev o najbolj varčnem gospodinjskem aparatu. Ti so sicer običajno nekoliko dražji, vendar boste kaj hitro ugotovili, da vam investicija v kakovosten aparat pomaga pri varčevanju z elektriko.

Zdaj, ko poznate oznake o energetski učinkovitosti naprav, preverite še uporabne nasvete o posameznih varčnih gospodinjskih napravah.

Pralni in sušilni stroj

Pralni in sušilni stroj v gospodinjstvu skupaj porabita okrog 18 % električne energije. Ravno zato je bistvenega pomena, da izberete varčne gospodinjske aparate iz najvišjega energetskega razreda - najmanj A+.

Veliko lahko prihranite tudi z varčno uporabo pralnega in sušilnega stroja. Pranje bo učinkovitejše, če združite tkanine enakih lastnosti. Največ energije sicer v pralnem stroju porabi ogrevanje vode, zato namesto na 90 °C perite na 60 ali 40 °C. Čim večkrat poskušajte prati in sušiti perilo v času manjše tarife: ob delavnikih med 22. in 6. uro ter med vikendi in prazniki. Seveda pa je cena vedno odvisna, katerega od štirih paketov električne energije boste izbrali.

Pomivalni stroj

Nasprotno s pralnim in sušilnim strojem je pranje v pomivalnem stroju pravzaprav precej energetsko učinkovito - seveda pod pogojem, da je stroj napolnjen. Nakup pomivalnega stroja naj bi se z energetskega vidika izplačal že pri tričlanskem gospodinjstvu.

Poleg energetske učinkovitosti je pranje v pomivalnem stroju tudi bolj prijazno okolju. Pralna sredstva, ki jih uporabljamo pri ročnem pomivanju so namreč veliko bolj škodljiva za okolje kot tista, ki jih uporabljamo v pomivalnem stroju.

Tudi pri nakupu pomivalnega stroja izberite napravo najvišjega energetskega razreda. Sodobni stroji sicer lahko zaznajo, kako umazana je posoda in temu primerno prilagodijo način pomivanja. Vseeno pa se potrudite, da čim večkrat uporabite varčevalni program pomivanja.

Štedilnik

Če še nimate indukcijskega štedilnika, razmislite o njegovem nakupu. Ta je za varčevanje z energijo najbolj primeren in bo kljub višji ceni povrnil investicijo s prihrankom energije. Bolj varčen je tudi steklokeramični štedilnik - porabi namreč 20 - 25 % manj energije kot tisti s klasičnimi grelnimi ploščami.

Poleg tega, kateri štedilnik izberete, je priporočljivo tudi, da se spoznate s principi varčnega kuhanja.

Hladilnik in zamrzovalnik

Tudi hladilnik spada med večje porabnike energije v gospodinjstvu. Na energetsko učinkovitost hladilnika v prvi vrsti vplivajo njegova velikoststarost in energetski razred. Večji in/ali star hladilnik bo tako porabil veliko več energije. Vendar to ni vse, na kar morate biti pozorni.

Pomembno je, katero temperaturo nastavite v napravi. V hladilniku naj bo med 5 in 7 °C, v zamrzovalniku pa na -18 °C. Nižjih temperatur pravzaprav ne potrebujete, saj le odvečno porabljajo energijo. Poleg tega si zapomnite, da polni hladilniki in zamrzovalniki porabijo manj energije kot prazni.

Pri zamrzovalnikih bodite pozorni tudi na vrsto aparata. Samostojni zamrzovalnik namreč porabi veliko več energije, kot če se odločite za hladilnik z zamrzovalnim predalom.

Čeprav izberete varčne gospodinjske aparate, je pomembno, da se vaše varčevanje ne konča tukaj. Bodite pozorni na uporabo posameznih gospodinjskih naprav in izberite varčne načine uporabe, ko je to mogoče. Na nižji račun za elektriko namreč ne vplivata le cena elektrike in izbira varčnih gospodinjskih aparatov, temveč tudi vaše navade uporabe. Pametno je, da temu primerno izberete tudi enega izmed štirih paketov električne energije.

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.