Enotarifni ali dvotarifni števec, to je zdaj vprašanje! | E3

Enotarifni ali dvotarifni števec, to je zdaj vprašanje!

07. 05. 2019

Enotarifni ali dvotarifni števec, to je zdaj vprašanje!

Na trgu obstajajo paketi električne energije, ki v času nižje tarife ponujajo tudi za 90 % nižjo ceno na kWh, če ste, tako kot večina Slovencev, na tako uporabo naprav navajeni.

Ampak! Koliko denarja s tem pravzaprav privarčujete? A bi se mogoče vseeno bolj splačalo imeti enotarifni števec?

Vse vam razložimo v nadaljevanju, ko vam tudi pomagamo ugotoviti, kateri način merjenja je za vaše gospodinjstvo ustreznejši.

Kakšna je razlika med enotarifnim in dvotarifnim števcem?

Odločitev za enotarifno ali dvotarifno merjenje je v večjem delu odvisna od vaših navad in življenjskega sloga. Premislite – kdaj običajno uporabljate gospodinjske aparate in v katerem času porabite največ električne energije? Od tega je odvisno, ali bo za vaše gospodinjstvo ustreznejši enotarifni ali dvotarifni števec.

Osrednji namen dvotarifnega števca je spodbujanje gospodinjstev k uporabi električne energije v času, ko je obremenitev sistema manjša, namesto v času polne obremenjenosti.

Dvotarifni števec tako razlikuje med večjo tarifo (VT) in manjšo tarifo (MT). Večja tarifa velja v času, ko je energetski sistem bolj obremenjen, torej vsak delovni dan med 6. in 22. uro. Manjša tarifa pa velja ravno obratno, v času, ko je energetski sistem manj obremenjen – ponoči med 22. in 6. uro naslednji dan ter med vikendi in prazniki (24 ur na dan).

Gospodinjstva z enotarifnim merjenjem po drugi strani porabo električne energije vedno plačujejo po enotni ceni, ne glede na čas porabe. Velja torej naslednje:

  • VT: Vsak delovnik med 6.00 in 22.00.
  • MT: Vsak delovnik med 22.00 in 6.00 naslednji dan, med vikendi in prazniki (24 ur na dan).
  • ET: Vsak dan, 24 ur na dan.

Nekoliko drugače je za gospodinjstva, ki nimajo sodobne stikalne ure. Tisti s starejšimi napravami bodo manjšo tarifo v poletnem času beležili uro kasneje, torej ob delavnikih med 23. in 7. uro, med vikendi pa 24 ur na dan.

Večji del gospodinjstev v Sloveniji uporablja dvotarifno merjenje, poleg tega za večino gospodinjstev velja tudi, da je dvotarifno merjenje bolj ugodno. Vendar pa to nikakor ni pravilo – mogoče prav vaše gospodinjstvo spada med tiste, ki bi jim bolj ustrezalo enotarifno merjenje.

Odjemalci energije pri E 3 lahko izbirajo med 4 paketi, ki vsebujejo tako možnosti enotarifnega kot dvotarifnega merjenja. Izbira bo temeljila na vaših navadah in življenjskemu slogu.

Če pri uporabi gospodinjskih aparatov pazite na čas večje ali manjše tarife, potem boste izbrali paket E3 Napredni. Ta paket smo namreč ustvarili z namenom, da bo vaša poraba elektrike lahko še ugodnejša. V času manjše tarife je cena elektrike izmed vseh paketov tu najnižja, povrh vsega pa vam paket nudi tudi elektronsko poslovanje in nadzor nad porabo.

Kdaj je bolj primerno enotarifno merjenje?

Kateri števec je za gospodinjstvo primernejši, je odvisno predvsem od vaše porabe električne energije in življenjskega sloga ter navad.

Praviloma velja, da že s 30 odstotki porabe električne energije v času manjše tarife dosežete tisto mejo, kjer se vašemu gospodinjstvu bolj splača dvotarifno merjenje. Zato opazujte svojo uporabo različnih gospodinjskih naprav in na računu za elektriko preverite, koliko energije porabite v obeh tarifah. Če različna gospodinjska opravila, kot so pranje posode v pomivalnem stroju, pranje in sušenje perila ter likanje večinoma opravljate v času manjše tarife, potem nedvomno spadate med tista gospodinjstva, za katera je dvotarifno merjenje bolj ekonomično.

Na končno ceno elektrike seveda vpliva tudi omrežnina. Gre za znesek, ki ga gospodinjstvo oziroma odjemalec plača za distribucijo električne energije po električnem omrežju do njegovega prevzemnega mesta. Omrežnino določi Agencija za energijo, sestavljena pa je iz:

  • cene za obračunsko moč v kilovatih, ki je odvisna od moči vgrajenih varovalk in
  • cene za omrežnino, ki se obračuna za vsako porabljeno kilovatno uro električne energije v večji, manjši oziroma enotni tarifi.

Da bi ugotovili, kateri način merjenja je za vaše gospodinjstvo ustreznejši, je torej potrebno upoštevati količino porabljene elektrike v času višje oziroma nižje tarife, razmerje med omrežninami v obeh tarifah in razmerje med ceno večje, manjše in enotne tarife.

Sprememba načina merjenja

Če se odločite za spremembo načina merjenja, morate o tem najprej obvestiti pristojnega distributerja električne energije z obrazcem SODO 10.3. Storitev menjave je plačljiva. Če prehajate iz enotarifnega na dvotarifni števec, mora biti vaše merilno mesto z njim že opremljeno – v nasprotnem primeru boste dodatne stroške namestitve dvotarifnega števca morali kriti sami.

V naši ponudbi imamo na voljo različne pakete, ki so prilagojeni vašim navadam in življenjskemu slogu. Prepričani smo, da bo eden izmed paketov ustrezal vašim željam, potrebam in navadam!

Če se ne želite odločiti le za en način merjenja, preverite paket E3 Udobni. Ponuja namreč univerzalne cene za vse tarife, vse ostale postavke pa se obračunavajo kot pri dvotarifnem merjenju. Gre torej za kompromis, ki omogoča enotarifno merjenje brez zamenjave števca. Če imate aktiven življenjski slog, je ta paket nedvomno pravi za vas!

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.