Kaj točno je kilovatna ura in zakaj moram to vedeti? | E3

Kaj točno je kilovatna ura in zakaj moram to vedeti?

09. 04. 2019

Kaj točno je kilovatna ura in zakaj moram to vedeti?

Vat, kilovat, kilovatna ura …

S temi izrazi se srečujemo vsakodnevno: pri menjavi žarnice, izbiri gospodinjskih aparatov, pri plačevanju računa za elektriko ...

To so fizikalne enote za merjenje energijskega toka. Po branju spodnje razlage se boste zato lažje odločili, katero žarnico in gospodinjsko napravo izbrati, kaj vse skriva vaš račun za elektriko in kako lahko privarčujete z energijo.

Tako kot merimo čas in količino vode, merimo tudi energijo. Merske enote nam omogočajo lažje razumevanje in predstavo o količini snovi, v tem primeru elektrike. Tako vsi razumemo in si zlahka predstavljamo, kaj pomeni 1 liter ali pa 1 ura. Drugače pa je, ko govorimo o energiji. Si lahko predstavljate, koliko energije ima 1 kilovat?

Merjenje energijskega toka

Da bo razumevanje lažje, si najprej poglejmo, kako poteka merjenje energijskega toka. Da bi gospodinjstvu na koncu meseca lahko zaračunali porabljeno energijo, je potrebno vse tokove energije, ki pritečejo v gospodinjstvo, tudi natančno izmeriti.

Osnovna enota za merjenje energije je Joul (J). Z Jouli se vsakodnevno srečujemo pri živilih - vsak izdelek mora namreč vsebovati podatke o tem, koliko energije vsebuje. Poglejmo na primeru: eno jabolko na primer vsebuje okrog 240 kJ energije, medtem ko jih stogramska čokolada vsebuje nekaj več kot 2000.

Ko govorimo o toku energije, moramo poznati tudi časovno komponento - zanima nas, koliko J energije se porabi v določenem časovnem obdobju. Tako običajno uporabimo J/s, kar pomeni količino energije, ki se porabi v eni sekundi, fizikalna enota za to pa je poimenovana vat (W).

Ko izbirate novo žarnico, se za najustreznejšo odločite tudi na podlagi njene moči. Poglejmo si podrobneje in primerjajmo dve žarnici: 40 W in 100 W. To pomeni, da 40-vatna žarnica v eni sekundi porabi 40 J energije, medtem ko 100-vatna v istem času porabi 100 J. Jasno je torej, katera izmed dveh žarnic je močnejša – tista, ki v danem času porabi večjo količino energije.

Kilovatna ura razložena!

Ker je Joul za merjenje energije precej majhna enota, v naših domovih pa vsako minuto pretakamo velike količine energije, namesto njih uporabljamo večjo enoto - kilovatno uro (kWh). Kilovatna ura nam pove, koliko kilovatov energije (kW oziroma 1000 W) preteče v eni uri.

Spomnimo se na naši žarnici.

Zanima nas, koliko kWh bo 40-vatna žarnica porabila v 24 urah. 40 W x 24 h = 960 Wh, kar pomeni, da bo naša žarnica v 24 urah pretočila skoraj 1 kWh energije.

Za primerjavo naj še povemo, da so slovenska gospodinjstva po podatkih Statističnega urada v letu 2017 porabila 3.327 GWh električne energije. To pa je kar velika številka, kajne?

Tako nekako je videti tudi obračun na koncu meseca. Na števcu odčitamo, koliko kWh električne energije je bilo v gospodinjstvu porabljenih v preteklem mesecu. Cena elektrike pa ni odvisna le od količine električne energije, temveč tudi od tarife, v kateri je bila električna energija porabljena.

Kaj pa enotarifno in dvotarifno merjenje?

Gospodinjstvo lahko glede na svoje navade in življenjski slog izbere tisti način merjenja, ki mu bolj ustreza.

Enotarifni števec meri porabo kWh električne energije v enotni tarifi (ET) - to pomeni, da je cena elektrike vedno enaka.

Dvotarifni števec po drugi strani razlikuje med časom večje tarife (VT) in manjše tarife (MT) - to pomeni, da se cena na kWh porabljene električne energije razlikuje glede na to, v času katere tarife je bila energija porabljena.

Večja tarifa velja vsak delovni dan med 6. in 22. uro, medtem ko manjša tarifa velja ponoči (torej med 22. in 6. uro naslednji dan) ter med vikendi in prazniki.

Tudi pri nas ponujamo različne pakete, ki so prilagojeni tako enotarifnemu kot dvotarifnemu merjenju. Če si želite enotarifno merjenje, a ne želite spremembe merilne naprave, potem je za vas pravi paket E3 Udobni, zagovorniki dvotarifnega merjenja pa lahko izbirajo med E3 ZeleniE3 Preprosti in E3 Napredni. Slednji je še posebej primeren za vse, ki porabite največ električne energije v manjši tarifi in želite poslovati elektronsko. Manjša tarifa je v tem paketu najnižja med našimi paketi, saj se prilagodi vašemu življenjskemu slogu. Prepričani smo, da lahko ne glede na življenjski slog najdete pravi paket za vaše gospodinjstvo!

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.