Velikonočne igre s pirhi | E3

Velikonočne igre s pirhi

22. 03. 2024

Velikonočne igre s pirhi

Igre s pobarvanimi jajci na velikonočni vikend imajo pri nas dolgo tradicijo in so zelo priljubljene tako med odraslimi kot pri najmlajših. Prinašajo dodatno zabavo in veselje v prazničnem obdobju. Velika noč pa ni le največji krščanski praznik, je tudi čas za druženja z družino in prijatelji.  

Velikonočne igre s pirhi so slovenska kulturna dediščina

Igre s pirhi niso le preprost način za zabavno preživljanje časa v velikonočnem obdobju, ampak so tudi del slovenske kulturne dediščine, na kar smo lahko zelo ponosni. Bogastvo velikonočnih znanj, praks in veščin je namreč vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine. Kaj vse je še, poleg iger s pirhi, naša kulturna velikonočna dediščina? 

  • Izdelovanje ljubenskih potic,
  • izdelovanje cvetnonedeljskih butar,
  • izdelovanje ljubljanskih butar,
  • Škofjeloški pasijon,
  • Belokranjske pisanice,
  • izdelovanje prekmurskih remenk,
  • peka velikonočnih oblatov,
  • pritrkavanje,
  • streljanje z možnarji,
  • Vuzemski plesi in igre v Metliki.

Seznam najbolj znanih velikonočnih iger s pirhi 

Trkanje pirhov

Pri trkanju, znanim tudi kot turčanje, tekmovalci udarjajo pirhe med seboj - bodisi špico ob špico ali peto ob peto. Tisti, ki prvi razbije nasprotnikov pirh, izgubi igro. Zmagovalec je tisti, ki uspe ubiti več nasprotnikovih pirhov. 

Trkljanje ali kotaljenje pobarvanih jajc 

Pri trkljanju, tudi znanim kot rolkanju ali valičanju, tekmovalci spuščajo pirhe po klančini, običajno po nekoliko nagnjeni deski ali grabljah, in poskušajo zadeti jajca svojih tekmecev, ki ležijo na tleh. Če se pirh, ki ga tekmovalec zakotali, dotakne drugega na tleh, postane tudi ta pirh last tekmovalca. Zmagovalec je tisti, ki zadene največ pirhov in si tako pridobi največ točk. 

Ta igra zahteva spretnost, natančnost in tudi malce sreče, saj je treba uskladiti moč in smer, da bi dosegli želeni rezultat.

Pobarvajmo jajca na naraven način >

Ciljanje oz. sekanje pirhov s kovanci

Pri igri ciljanja (znanega tudi kot sekanje, zbijanje ali šicanje) pirhov tekmovalci mečejo kovance proti pirhu. Pred začetkom igre se tekmovalci dogovorijo, ali naj kovanec prebije lupino in ostane v pirhu, ali naj se skrije pod lupino ali pa iz nje pokuka na drugi strani. Pirhe, ki so tarča, postavijo na tla, na podstavek ali jih držijo v roki. Igralec, ki uspe z metom kovanca ciljati in preseči pirh, si pridobi ta pirh; v nasprotnem primeru pa mora kovanec podariti soigralcu. Ta igra zahteva natančnost in spretnost metanja, pa tudi taktično razmišljanje glede strategije ciljanja.

Skrivanje pirhov

Igra je priljubljena predvsem med mlajšimi otroki. Ena oseba skrije pirhe po dvorišču ali v hiši, medtem ko ostali tekmovalci iščejo skrite pirhe. Zmagovalec je tisti, ki najde največ skritih pirhov.

Velikonočne igre s pirhi so že stoletja del naše tradicije. V preteklosti so jih mladi in starejši igrali po nedeljski maši ali na velikonočni ponedeljek, običajno kar pred cerkvijo. Za te igre so pogosto uporabljali pirhe, včasih pa tudi kar nebarvana trdo kuhana jajca. 

Pirhi dokazujejo, da so igre #brezelektrike še kako zabavne! smiley Če ste ljubitelji iger, preverite tudi naslednji E3 seznam:

To so najbolj priljubljene družabne igre >

Vir: https://www.etno-muzej.si/velikonocne-igre-s-pirhi
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.