To so najbolj priljubljene družabne igre #brezelektrike | E3

To so najbolj priljubljene družabne igre #brezelektrike

21. 12. 2023

To so najbolj priljubljene družabne igre #brezelektrike

Družabne igre so že desetletja nepogrešljiv del našega družabnega življenja. Ne glede na starost ali spol, igre združujejo v smehu, razmišljanju in sodelovanju. Delimo jih na poučne, spretnostne, miselne, strateške. Ločimo tudi igre s kocko in igre s kartami. Družabne igre predstavljajo odličen način za družinsko zabavo, pri kateri pa otroci pridobivajo tudi pomembne življenjske veščine. Ob igranju se učijo sprejemati zmage in poraze, razvijajo logično razmišljanje, oblikujejo zmagovalne strategije ter se naučijo spoštovati pravila. 

Družabne igre so igre, pri katerih sodeluje več igralcev

Običajno se igrajo ob nekem namiznem elementu, zanje pa je značilno, da temeljijo na interakciji med igralci, odločitvah, sodelovanju ali celo tekmovalnosti. To so igre, ki presegajo zgolj individualno zabavo in nas povezujejo z vsemi okoli nas.

Zgodovina družabnih iger sega tisočletja nazaj

V starodavni Grčiji so igrali igro »petteia«, ki je bila podobna šahu, medtem ko so Kitajci igrali »weiqi« ali »go« že pred več tisoč leti. S časom so se razvijale in spreminjale, v srednjem veku so se pojavile igre, kot je šah, ki so še danes izjemno priljubljene.

Priljubljene družabne igre v Sloveniji

 • Activity: igra, kjer morajo igralci s pomočjo risanja, opisovanja ali pantomime ugibati besede in tako premagati svoje nasprotnike. 

Nagradna igra za Activity na E3 Facebooku >

 • Tombola: igralci izbirajo številke, ki jih vleče žreb, prvi, ki izpolni vse kvadratke na listku, zmaga.
 • Monopoly: klasika med družabnimi igrami, kjer je cilj postati najbogatejši igralec.
 • Catan: igra naseljevanja otoka, kjer se igralci borijo za surovine in širijo svoje kolonije.
 • Potapljanje ladjic: igralca postavita ladjice na mrežo, izmenično streljata, zmagovalec je prvi, ki potopi vse nasprotnikove ladjice.
 • Scrabble: igra z besedami, kjer sestavljate besede in zbirate točke.
 • Risk: strateška igra osvajanja sveta, ki zahteva premišljene poteze.
 • Pictionary: risarji rišejo besede, ki jih ugibajo soigralci v omejenem času, zmaga tisti, ki najhitreje ugotovi pravilno besedo.

Zagotovo pa so med priljubljenimi tudi igra Človek ne jezi se, Brainbox, lovljenje ribic, spomin, vislice, Mikado, pantomima, Črni Peter, Lotti Karotti in Twister. Starejše generacije se bodo zagotovo spomnile tudi priljubljene igre "ime, priimek, žival, rastlina,...". Smo katero pozabili? 

Priljubljene so tudi igralne karte

Vsaka igra s kartami ima svoja specifična pravila in strategije, ki jih igralci uporabljajo za dosego zmage. Enka ali »Uno« je igra, pri kateri je cilj, da igralec čimprej odvrže vse karte. Briškola je popularna igra s kartami, kjer dva igralca sestavita ekipo, zmagovalec je tisti, ki je odvrgel najmočnejšo karto. Remi je igra s kartami s ciljem čimprej odvreči karte, bodisi z odpiranjem in/ali dodajanjem kart po igralni mizi. Tarok je igra s posebnimi kartami, razdeljene so v arkane, zanimivo pa je, da ima vsaka tudi simboličen pomen za prerokovanje. 

Družabne igre so doživele pravi preporod v zadnjem desetletju 

Po podatkih raziskav je več kot 70 % gospodinjstev v ZDA lastnikov vsaj ene družabne igre. Poleg tega so prodajne številke v svetu dosegle več milijard dolarjev, kar kaže na naraščajočo priljubljenost med ljudmi vseh starosti. Priljubljene igre čez lužo so tudi:

 • Pandemic: sodelovalna igra, kjer se igralci borijo proti izbruhom bolezni in skušajo rešiti svet.
 • Codenames: ekipna igra, kjer morate s pomočjo namigov odkriti pravilne besede.
 • Dixit: kreativna igra, kjer igralci uporabljajo ilustracije za pripovedovanje zgodb.
 • 7 Wonders: gradbena igra, kjer tekmujejo civilizacije za prevlado.
 • Carcassonne: igra, kjer gradite pokrajino s pomočjo ploščic in svoje figure postavljate na različne lokacije.
 • Ticket to Ride: priljubljena družinska igra, ki temelji na gradnji železniških prog po svetu, poznamo tudi različico, prilagojeno gradnji prog po Evropi.

Družabne igre so več kot le preživljanje prostega časa

So način, kako se povežemo s svojimi bližnjimi, krepimo odnose in se zabavamo ob kreativnosti ter strategiji. Ne glede na to, ali ste ljubitelj klasičnih iger ali iščete nekaj novega, je svet družabnih iger bogat in raznolik, pripravljen, da vas popelje v razburljiv svet igre in zabave.

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.