Ste že opazili nove energijske nalepke? | E3

Ste že opazili nove energijske nalepke?

25. 05. 2021

Ste že opazili nove energijske nalepke?

Kaj je energijska nalepka in zakaj v 2021 nova?

Energijska nalepka je pomembno orodje, ki nam omogoča bolje razumeti in primerjati energijsko učinkovitost aparatov, kot so hladilniki, televizorji, pomivalni stroji ipd. Zagotavlja bolj informirane, trajnostne in stroškovno učinkovite nakupne odločitve. Energijska nalepka nas spremlja že od leta 1992, letos pa so pričele v državah EU veljati nove energijske nalepke. O energijskih nalepkah in energetski učinkovitosti smo pred časom pisali v članku, ki si ga lahko preberete tukaj. Tokrat pa vas želimo seznaniti o novih energijskih nalepkah, razlikah med staro in novo energijsko nalepko in drugih pomembnih informacijah, ki vam bodo v pomoč, ko boste izbirali svoj novi aparat. 

Raziskava Evropske potrošniške organizacije (BEUC) je pokazala, da dosedanje označevanje energijskih razredov od A+++ do G povzroča zmedo, zlasti zaradi plusov (A+, A++, A+++). Zato je uvedla razrede od A do G, tako je prenovljena nalepka bolj preprosta in razumljiva, saj ukinja podrazrede (označene s +), najpomembnejša novost pa so zaostreni pogoji energijske učinkovitosti za vstop izdelka v posamezni energijski razred. Tako je razred A, razred energijsko najbolj učinkovitih izdelkov, sprva prazen oz. z zelo malo izdelki, kar pušča manevrski prostor za razvoj še bolj varčnih izdelkov v prihodnosti. Torej, manj razredov – večja učinkovitost!

Nove energijske nalepke se bodo sprva uporabljale za štiri kategorije izdelkov, in sicer hladilnike in zamrzovalnike, pomivalne stroje, pralne stroje in televizijske sprejemnike (ter druge zunanje monitorje). 1. septembra 2021 bodo sledile nove nalepke za žarnice in sijalke s fiksnimi svetlobnimi viri, v prihajajočih letih pa tudi drugi izdelki.

S pomočjo nove energijske nalepke boste bolje razumeli, kako energijsko učinkovit je izdelek in z nakupom energijsko učinkovitejših izdelkov zmanjšali stroške za energijo.
Več o energijskih nalepkah si lahko preberete tudi tukaj.

Katere so razlike med staro in novo nalepko?

Izdelki z novimi energijskimi nalepkami tudi v E3 Trgovini 

Če potrebujete nov pralni stroj, hladilnik ali televizor, preverite našo ponudbo v E3 Trgovini. Te izdelke smo že opremili z novimi energijskimi nalepkami. Našo ponudbo dopolnjujemo tudi z drugimi gospodinjskimi aparati, belo tehniko, izdelki za zabavo, šport in prosti čas. 
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.