Preverite, koliko vas dejansko stane ogrevanje s toplotno črpalko. | E3

Preverite, koliko vas dejansko stane ogrevanje s toplotno črpalko.

01. 10. 2019

Preverite, koliko vas dejansko stane ogrevanje s toplotno črpalko.

Ste že kdaj razmišljali o ogrevanju s toplotno črpalko? Veljala naj bi za energetsko zelo učinkovito in dolgoročno najcenejšo investicijo za ogrevanje poslopij. Danes se tako vse več ljudi odloča za namestitev toplotnih črpalk, ki so v slovenskih domov vse bolj priljubljene. 
Ali sta torej energetska in stroškovna učinkovitost toplotne črpalke mit ali resnica? V nadaljevanju preberite vse, kar morate vedeti pred pričetkom ogrevanja s toplotno črpalko. 

Kaj je toplotna črpalka? 

Toplotna črpalka je električna naprava, ki črpa toploto z enega mesta in jo prenaša na drugo. Gre za tehnologijo, ki je v uporabi že desetletja — na primer v hladilnikih in klimatskih napravah
Toplotne črpalke veljajo za ogrevalne sisteme z najnižjimi obratovalnimi stroški. So energetsko učinkovite in okolju prijazne, saj za proizvodnjo toplote ne potrebujejo fosilnih goriv. Hkrati pripomorejo k zmanjšanju emisij ogljika v domovih.

Vrste toplotnih črpalk

Poznamo različne vrste toplotnih črpalk, ki se razlikujejo glede na vir, iz katerega črpajo toploto: voda–voda, zemlja–voda, zrak–voda, zrak–zrak. Medtem, ko prva beseda opiše vir toplote, druga navaja, kam se toplota prenaša. 
Katero toplotno črpalko izbrati za ogrevanje? Na to ni enoznačnega odgovora. Pomembno je, da razmislite, kaj želite od črpalke. Tako boste na podlagi vaših želja in finančnih zmožnosti investirali v pravi tip sistema. Za lažjo predstavo v nadaljevanju predstavljamo dejavnike, ki jih je dobro upoštevati pred nakupom črpalke. Ne glede na to, katero črpalko boste izbrali — vse ponujajo izjemno visoko stopnjo izkoristka, saj električno energijo porabljajo samo za pomoč pri proizvodnji toplote.
Trenutno najbolj razširjena je črpalka za ogrevanje zrak-voda. Je običajno najugodnejša izbira, vgradnja je enostavna, investicija se dolgoročno dobro obrestuje. Ogrevanje s toplotno črpalko ocenjujemo kot učinkovito, če se investicija poplača v roku desetih let.

Kako poteka ogrevanje s toplotno črpalko?

Toplotna črpalka prenaša toploto s kroženjem snovi — hladilne tekočine. Nenehno se izmenjujeta cikla izhlapevanja in kondenzacije. Kompresor črpa hladilno tekočino med dvema tuljavama. V eni tuljavi hladilno sredstvo izpari pri nizkem tlaku in absorbira toploto iz okolice. Hladilno sredstvo se nato stisne v drugo tuljavo, kjer se kondenzira pod visokim tlakom. Na tej točki sprosti toploto, ki se je prej absorbirala v ciklu.
Cikel toplotne črpalke je torej reverzibilen, kar omogoča celoletni klimatski nadzor nad poslopjem — ogrevanje pozimi in (pasivno) hlajenje poleti, pri čemer je potrebno opozoriti, da je poglavitna funkcija toplotne črpalke ogrevanje. 
Toplotne črpalke so najučinkovitejše v blagi klimi. Delujejo sicer tudi v hladnejših okoljih, saj imata zemlja in zrak vedno nekaj toplotne energije, ki jo lahko preneseta v prostor s kroženjem snovi, le da je te v toplejšem okolju več. Hladnejši kot je zrak, bolj mora toplotna črpalka delati, da absorbira energijo in jo prenese v prostor.

Na kaj moramo biti pozorni pri ogrevanju s toplotno črpalko?

Najpomembneje je natančno upoštevanje navodil proizvajalca. Vseeno lahko dodamo tudi nekaj splošnih smernic, na katere je dobro biti pozoren.

  • Zunanjo enoto obvezno zaščitite pred močnimi vetrovi, saj lahko zmanjšajo njeno učinkovitost. Postavite jo na odprt prostor, da zunanji zrak ne kroži skozi tuljavo.
  • Enoto postavite 30 do 60 cm nad tlemi, da sneg ne prepreči pretoka zraka čez tuljavo. 
  • Toplotno črpalko namestite izven območja, kjer voda odteka s strehe. S tem preprečite škodo, ki bi jo povzročila voda in led ter tako zmanjšala pretok zraka ali poškodovala ventilator. 
  • Ploščo pod notranjo tuljavo povežite s talnim odtokom v hiši, da lahko kondenzat v tuljavi pravilno odteče.
  • Črpalko postavite tako, da ima serviser dovolj prostora za delo.
  • Izolirajte cevovode, da preprečite neželene izgube toplote. 
  • Ventilatorji in kompresorji oddajajo zvok, zato je priporočljivo, da jih namestite na podlago, ki absorbira hrup.

Kaj morate vedeti pred namestitvijo toplotne črpalke?

Pred samo namestitvijo je potrebno dobro premisliti, katero črpalko izbrati, da bo v vašem domu najučinkovitejša. Prav tako morate upoštevati dejavnike, ki imajo velik vpliv na izbiro črpalke:

  • Ali boste prostore ogrevali z radiatorji (visokotemperaturni sistem) ali s pomočjo talnega gretja (nizkotemperaturni sistem)?
  • Ali imate v prostorih velika temperaturna nihanja? Črpalke so namreč učinkovitejše v prostorih s stabilnejšimi temperaturami. 
  • Ali je vaš dom toplotno izoliran? Izolacija je ključnega pomena, saj preprečuje prevelika temperaturna nihanja.

Koliko vas bo stalo ogrevanje s toplotno črpalko?

Stroški namestitve toplotne črpalke se razlikujejo glede na vrsto sistema in obstoječo ogrevalno opremo. Stroški bodo višji, če bodo v primeru zajema toplote iz podtalnice potrebna rudarska dela za izkop geovrtine ali cevovoda (pri črpalki zemlja-voda).
Za lažjo predstavo; za toplotno črpalko boste odšteli od 4.000 do 8.000 € (brez DDV), a to vsekakor niso edini stroški. Zraven prištejte še stroške montaže črpalke, povezave z ogrevalnim sistemom …
Dejstvo je, da je vložek v vzpostavitev ogrevanja s toplotno črpalko kar precejšnji, vendar vam bo že v nekaj letih zmanjšal račun za elektriko (oziroma za druge energente, če se ogrevate kako drugače). Vseeno lahko ob namestitvi toplotne črpalke zaprosite tudi za subvencijo pri Eko skladu, ki vam bo dal finančno spodbudo za ukrep učinkovite rabe energije in obnovljivih virov.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.