E3 nasveti: nakupujmo odgovorno | E3

E3 nasveti: nakupujmo odgovorno

15. 02. 2024

E3 nasveti: nakupujmo odgovorno

Naslov nas nehote spomni na besedo »nepotrebno«. Zato, ker vemo, da se je nakupom vseh vrst skoraj nemogoče izogniti, še posebej med prazniki. Obdarujemo se navadno vsi, večina nas tudi okrasi svoj dom in službene prostore. Razumemo, da je »zero waste«, način življenja, kjer ustvarjamo skoraj nič odpadkov doma, v sodobnem tempu življenja skoraj nemogoč in zahteva kar nekaj premisleka ter načrtovanja. Prav zato je ta zapis namenjen kot dobronamerno opozorilo vsem nam, potrošnikom, da se z malo dobre volje izognemo nakupovanju nepotrebnih stvari. Tako enostavno – za boljši jutri. Kje začeti, katere male korake lahko prav vsi vpeljemo v svoje dnevne navade in kaj predlagamo? 

Nakupujmo premišljeno: manj je več

Investiranje v kakovostne izdelke, ki so bolj vzdržljivi, lahko zmanjša potrebo po pogostem menjavanju. To se pozna predvsem pri čevljih in oblačilih. Pri tem vam lahko pomaga koncept garderobne kapsule, ki poudarja minimalizem in kakovost, kar pomaga ustvariti funkcionalen ter trajnosten stil oblačenja iz točno določenih kosov. 

Veliko časa preživimo na družbenih omrežjih, ki so večkrat sprožilec nakupa. Naj vam zaupamo odličen trik pri spletnem nakupovanju: izdelek dodajte v košarico, nato pa spletno trgovino zapustite. Naslednji dan še enkrat razmislite o nakupu: če izdelek še predstavlja smiseln nakup in ga zares potrebujete, ga kupite. V nasprotnem boste prihranili, še posebej, če boste to počeli vse leto in obenem postali bolj odgovoren potrošnik. 

Od doma z nakupovalno vrečko in nakupovalnim seznamom

Pred odhodom v trgovino vedno vzemimo platneno ali večjo plastično vrečko. Večje nakupe po navadi opravimo z avtomobilom, pri čemer nakupljene stvari in živila iz vozička preložimo neposredno v prtljažnik. Uporabne in v trendu so tudi nakupovalne torbe s koleščki, ki so priročne tudi za obisk tržnic. Zgodi se nam, da kdaj obisk trgovine ni načrtovan. Za takrat se pripravimo vnaprej: manjšo zložljivo vrečko ves čas hranimo v torbici ali nahrbtniku, eno pa pospravimo tudi v prtljažnik avtomobila. 

Nakupovalni listek je naš smerokaz v trgovini. Če se ga držimo, se izognemo nakupom živil ali izdelkov, ki jih ne potrebujemo. Katera darila in sploh koliko teh za domače? Naj pove listek! Koliko hrane v hladilnik za dela proste dni, ko se zbere vsa družina? Naj pove listek. Tako pomembno pripomoremo tudi k temu, da bo manj ostankov hrane pristalo v smeteh. 

Recimo odločen »ne« embalaži in izdelkom za enkratno uporabo

Če organiziramo praznično zabavo, na primer za rojstni dan, pusta ali za noč čarovnic, uporabimo, kar imamo že doma oz. steklene kozarce in keramične krožnike. Izognimo se nakupu izdelkov, ki jih po enkratni uporabi zavržemo. Odpovejmo se tudi nakupom vode in pijače v plastičnih embalažah. Raje pred potjo ali odhodom od doma s seboj vzemimo trajnostno stekleničko in jo natočimo z izbrano pijačo. Če kupimo okraske, jih prihranimo za naslednje leto – ali pa uporabimo kar lanskoletne. 

Izvirna so narejena in doma zavita darila 

O ozimnici smo že veliko pisali in naj vam namignemo: odlična je tudi za namen obdarovanja! Pika na i sta ročno napisano posvetilo in oznaka, kaj se v lončku skriva. Prepričani smo tudi, da bodo obdarjenci pozitivno presenečeni, če pri zavijanju darila recikliramo. Kaj pravite na časopisni papir in tisto svetlečo pentljo, ki je ostala od lanskega leta?

Izposoja je v trendu, poskusimo tudi mi

Izposoja avtomobilov, koles, e-skirojev in avtodomov je vse večja. Mobilnost je pokazala in dokazala, da ni nujno, da imamo vse našteto doma – še posebej, če tega ne uporabljamo redno. Tudi izposojevalnice poročnih in večernih oblek so že dobile svoje kupce. Pobrskajmo po Facebooku ali malih oglasih in si izdelek, ki ga potrebujemo le enkrat letno ali za določeno priložnost, izposodimo. Primer: za zabavo potrebujemo projektor. Izposodimo si ga od soseda ali prijatelja. 

Popravimo, zašijmo ali kupimo rabljeno 

Kostum za noč čarovnic je zagotovo lani nosil otrok naše prijateljice. Izposodimo si ga ali kupimo rabljenega. Podobno velja za vsa naša oblačila – za enkratne priložnosti si jih izposodimo. Če se obstoječa oblačila strgajo, jih zašijmo. Če res potrebujemo nekaj novega, zapišimo željo na list papirja. Naslednji dan še enkrat razmislimo ob pogledu na list, ali to res potrebujemo doma. Manj stvari namreč pomeni tudi manj pospravljanja in obratno ... Več stvari doma pomeni več pospravljanja, več likanja, več pranja in več brisanja prahu. Ker si tega nihče ne želi, je uvedba pravila »manj je več« nujna za vsako sodobno gospodinjstvo. 

Včasih pomislimo, da sami ne naredimo nobene velike spremembe. To ne drži, vsi skupaj delamo velike spremembe. Si predstavljate, koliko manj odpadkov bi bilo, če bi samo bralci tega zapisa vsaj nekaj zgornjih nasvetov vpeljali v svoje dnevne navade? Poskusimo skupaj spremeniti svet! 
 

Še več koristnih nasvetov najdete v naši stalni rubriki E3 Svet. 

KORISTNO >

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.