Najboljše ideje za praznovanje noči čarovnic | E3

Najboljše ideje za praznovanje noči čarovnic

25. 10. 2021

Najboljše ideje za praznovanje noči čarovnic

Halloween oz. noč čarovnic, ki je v zahodnem svetu precej razširjen (potrošniški) praznik, je danes namenjen predvsem zabavi. Prve omembe praznika, ki se obhaja 31. oktobra, pa lahko zasledimo že pri Keltih. Ti so na ta dan praznovali “Samhain”, s katerim so se ob prehodu iz toplega v mrzli del leta zahvalili bogovom za letino in jih prosili, naj živež ohranijo tudi preko zime.

Pogled v zgodovino in večer vseh svetih

Beseda Halloween izhaja iz fraze “All Hallows Eve”, kar bi najlažje prevedli v predvečer vseh svetih. Pravilnega skladiščenja hrane in surovin v tem obdobju še niso poznali, zato je bilo kljub dobri letini vedno prisotnega tudi nekaj strahu in večno vprašanje, ali bo ozimnica preživela zimo brez gnitja, plesnenja, napadov škodljivcev in glodalcev … Zima brez hrane je pomenila skoraj gotovo smrt, zato so se ljudje organizirali in pričeli z različnimi rituali, vse z namenom, da preko zime ne bi stradali. Praznik so kasneje prevzeli tudi Rimljani, po pokristjanjevanju pa ga je papež Gregor IV prestavil na 1. november. Predvečer vseh svetih se je ohranil vse do danes, le da se praznuje v povsem drugačni obliki. Pred nekaj desetletji so praznik v potrošniške namene obudili Američani in ga kmalu izvozili v večji del razvitega sveta. Kako si lahko praznik čarovnic enostavno pričarate doma?

Najprej o pripravi ambienta 

Če želite pripraviti “Halloween” zabavo za otroke ali prijatelje, se bo za začetek treba potruditi pri dekoraciji in osvetlitvi prostora
Uporabimo lahko kar predmete in stvari, ki jih že imamo doma. Prostor dekoriramo s svečami, njihovi podstavki pa so lahko prazni stekleni kozarci. Iz vate je mogoče izdelati pajčevine, iz kartona pa izrezati pajke, mačke ali čarovnice, ki jih pobarvane v črno pritrdimo na steno. Na okna lahko nalepimo tudi papirnate netopirje.

“Prostor zatemnimo, svetloba pa naj prihaja le iz majhnih lučk ali svečk.” 

Svetlobni efekti so dobro zagotovilo za strašljiv ambient, ki ustreza prazniku, poskrbeti moramo le za požarno varnost. Odveč pa ne bo niti grozljiva glasba iz zvočnikov, ki je lahko kar naslovna pesem legendarnih grozljivk.

Noč groze in mask

Na zabavah so seveda zaželene tudi maske. Navadno se našemimo v tiste bolj grozljive like iz strašljivih pravljic, filmov in ljudskih izročil. Če si vzamemo le nekaj časa, lahko izvirne kostume pričaramo kar sami. Z malo spretnosti in pomoči se lahko preobrazimo v mumijo, vampirja, čarovnico, hudička ali pa Freddy-a Krueger-ja.

“Tudi tisti z manj šiviljskega znanja in slabše razvitimi ročnimi spretnostmi, se bodo s pomočjo škarij in bele rjuhe lahko spremenili v simpatičnega duhca.” 

Lahko pa se od glave do peta oblečemo v črno in več pozornosti namenimo poslikavi obraza, tudi z barvami, ki se v temi svetijo. Veliko priročnikov bomo našli kar na spletu, najboljša izbira pa je seveda vihtenje svinčnika in čopiča po svoje. Domišljija pri maskiranju res nima meja.

Groza ni tako grozljiva na prazen želodec

Posebno pozornost, kot se za vsako zabavno priložnost spodobi, posvetimo hrani. Pripravimo lahko slane in sladke jedi, ki se jih bomo zaradi nenavadne strašljive okrasitve komaj upali pojesti. 

E3 ideja: Halloween hot dog! Potrebujemo le tri sestavine: podolgovate štručke, hrenovke in kečap. Hrenovke skuhamo, štručke pa po sredini prerežemo in namažemo s paradižnikovo omako. Ta služi predstavi, da gre za kri. Preden damo hrenovke v štručke, jih malce “predelamo”, izgledati morajo kot pravi človeški prsti. Z nožkom izrežemo vrhnji del konca hrenovke, da izgleda kot noht, oblikujemo pa tudi črte na členkih.

Na podoben način lahko naredimo tudi strašljive mumije v testu. Hrenovke zavijemo v testo in jih spečemo. Uporabimo lahko že pripravljeno testo, ter si tako še olajšamo že tako preprosto pripravo. Mumijam dodamo še oči iz pike majoneze in črnega celega popra, tako je grozljiv prigrizek pripravljen. Za dodaten efekt lahko prazne brizgalke napolnimo s kečapom in jih ponudimo gostom.

“Spečemo lahko tudi piškote v obliki duhov ali pa na kupljene piškote s čokolado narišemo pajkove mreže.” 

Za otroke lahko iz “marshmallow” penic na palčki naredimo duhce – penice nataknemo na palčko in jim z jedilnimi barvami narišemo oči, obrvi in usta. Ponudimo jim lahko tudi bolj zdrav prigrizek in v duhce na podoben način spremenimo polovice banan.

Ne smemo pa pozabiti na pijačo 

Pripravimo veliko skledo punča ali sangrije, v kateri lahko plavajo predmeti, ki jih nikakor ne bi želeli imeti v našem kozarcu, npr. plastični pajki. Poleg sklede položimo še nekaj umetnih ščurkov in kačo. Halloween efekt zagotovljen!

Naredimo lahko različne koktajle ali sokove in jih okrasimo z gumijastimi črvi, bonboni v obliki zob in oči, ali pa jim s pomočjo jedilnih barv zgolj spremenimo barvo. 

Za piko na i: izrezana buča

Noč čarovnic pa ne sme miniti brez debele, izrezane buče. Ob izdelavi buče se bomo zabavali, končni izdelek pa bo služil kot dekoracija. Bučo najprej izdolbemo, nato pa s flomastrom nanjo narišemo grozljiv obraz in želene oblike izrežemo. V izdolbene buče namestimo prižgane čajne svečke.

Da nam ne bo dolgčas, si večer popestrimo z različnimi igrami. Če nas je več, se lahko razdelimo v dve ekipi in tekmujemo, kdo partnerja hitreje zavije v mumijo. To naredimo kar s pomočjo belega toaletnega papirja. Zmagovalna ekipa si zasluži strašljivo nagrado. Večer si lahko popestrimo tudi z grozljivo pantomimo in poskušamo prikazati like iz slavnih grozljivk.

Upamo, da bo letošnja noč čarovnic nekaj posebnega. In čeprav gre predvsem za praznik potrošništva, je noč čarovnic povsem enostavno praznovati tudi brez večjih izdatkov. Vse kar potrebujete je dobra družba, nekaj kreativnosti in malce časa.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.