Pametno je porabiti ostanke hrane | E3

Pametno je porabiti ostanke hrane

02. 09. 2022

Pametno je porabiti ostanke hrane

Večina nas kuha in pripravlja obroke vsak dan, pri tem pa vedno ostane tudi nekaj kuhanih ali surovih odpadkov. Kam z njimi? Ne zavrzimo jih, porabimo jih pametno! Ne le da s tem zagotovo prihranimo pri stroških gospodinjstva, temveč je recikliranje odpadkov hrane pomembno tudi z okoljskega vidika. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije namreč več kot polovica odpadne hrane (52 %) nastane v gospodinjstvih. To pomeni, da na odpadke hrane zagotovo imamo vpliv. 

Oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Ker je odpadne hrane vse več, ta pa ne sme postati nekaj samoumevnega, spoznajte pobudo, ki smo jo začeli E3 sodelavci. Zavezujemo se k temu, da bomo v kuhinji skrbni, hrano reciklirali kreativno in jo porabljali pametno. Vse z namenom, da je čim manj pristane v smeteh. 

Kakšna je statistika? Po Stat.si takšna: »Skupna količina nastale odpadne hrane v Sloveniji je bila v 2020 za 2 % večja kot v 2019 in za 21 % večja kot v 2013. V opazovanem letu je tako nastalo 143.570 ton odpadne hrane. V gospodinjstvih je nastalo 52 % te hrane, v gostinstvu in strežbi 30 %, v trgovini z živili 11 % in v proizvodnji hrane 7 %.« 

Triki za zmanjšanje količine odpadne hrane

  1. Pomembno je načrtovanje jedilnika, tako dnevnega kot tedenskega. Kaj boste kuhali?
  2. Pred odhodom v vašo izbrano živilsko trgovino, poglejte v shrambo, hladilnik in zamrzovalnik. Kaj boste zares potrebovali? Zapišite na nakupovalni listek.
  3. Ostanke hrane pravilno shranite v hladilniku ali zamrzovalniku in jih porabite v naslednjih dneh oziroma tednih.
  4. Manj je več: že s tremi sestavinami lahko skuhate veliko. Pobrskajte po vsebinah rubrike E3 Svet in si oglejte videe, kjer kuhajo z le tremi sestavinami.

Kako porabiti star kruh?

Babice so (bile) prave mojstrice v recikliranju ostankov hrane in so zato redno pripravljale kruhove šnite. Danes pa jih srečate v svetovnih lokalih pod imenom »french toast«. Kako šnite pripraviti doma? Stare rezine kruha namočimo v mleko, potem pa še v razžvrkljano jajce. Na ponvi jih ocvremo na olju. Za piko na i čeznje potresemo sladkor v prahu. 

Star kruh lahko spremenite v drobtine ali popečene koščke kruha, ki so priljubljeni dodatek h gostim zelenjavnim juham. 

Kaj narediti z ostanki krompirja?

Ta priljubljeni gomolj tudi ohlajen ponuja veliko možnosti za »recikliranje« v naslednje obroke. Ostanek skuhanega? Narezan paše k solati, pretlačen pa je odličen za krompirjeve njoke, pražen krompir ali narastek s šunko in jajci. Pire krompir lahko v mikrovalovni pečici pogrejete naslednji dan ali iz njega pripravite krokete, ki jih obožujejo otroci.

Vedno skuhate preveč testenin ali riža?

Ne zavrzite ostankov. Če vam je ostala porcija testenin z omako, si jih naslednji dan le pogrejte. Kakšen prihranek časa! Če so vam ostale le kuhane testenine, si pripravite hladno testeninsko solato s svojimi najljubšimi sestavinami, ki jih imate v domači kuhinji. 

Kaj pa riž? Kuhanega, ki vam ostane od kosila ali večerje, zalijte z vročim mlekom, začinite z vaniljo in sladkajte po okusu. Žlička masla ga bo spremenila v skoraj enako dobrega, kot če bi se riž kuhal v mleku.

Kreativen sendvič 

Priljubljeni oglas pravi, da dober sendvič naredi majoneza. Se strinjate? Mi navijamo še za druge sestavine! Okusen sendvič ni narejen le s sestavinami iz oddelka delikatese, ampak je lahko na hitro pripravljen tudi iz ostankov kuhanega ali pečenega mesa, ki ga obogatite s sezonsko zelenjavo in najljubšim sirom.

Domača zelenjavna jušna osnova

Številni recepti priporočajo jušno osnovo kot eno od sestavin. Odlična je za rižote, juhe in omake. Pripravljena je res hitro: ostanke zelenjave le skuhate v vodi in precedite. Naj vam razkrijemo zmagovalen trik: ostanke lahko zbirate tedne – le zamrznite jih in potem skuhajte vse na enkrat.

Ustvariti »nič odpadkov« hrane je težko 

Gibanje »Zero Waste« je trenutno priljubljeno po vsem svetu, pomeni pa »nič odpadkov«. Temelji na ideji, da bi pri ravnanju z odpadki in viri morali ravnati tako, kot to počne narava. Vse naj se predela za nekaj ali nekoga drugega. Širok pojem, ki pomeni nič odpadkov. Seveda je sodobnemu potrošniku, živečemu v mestu, to velik izziv, nikakor pa ni nemogoče spremeniti malih navad. Prav te naredijo veliko spremembo, ki vodi k manjšemu obsegu odpadkov. 

Mimogrede, ostanke radi porabljajo tudi svetovni kuharji. Preverite tukaj, kaj storiti z ostanki tekočine od vloženih kislih kumaric in kateri »chef« to priporoča. 

Poskusite z našimi nasveti in skušajte spremeniti vaše navade, tudi v kuhinji. Vsak od nas lahko prispeva k boljšemu jutri.


Vir: Stat.si

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.