Obilje sadja in zelenjave: tu so triki za shranjevanje v hladilniku | E3

Obilje sadja in zelenjave: tu so triki za shranjevanje v hladilniku

27. 06. 2022

Obilje sadja in zelenjave: tu so triki za shranjevanje v hladilniku

Obožujemo lokalno in sezonsko. V hladnejših mesecih se redko zgodi, da hladilnik »poka po šivih«. V toplejšem delu leta pa nas drevesa, grmi in grmičevja ter zelenjavni vrtovi razveseljujejo z obiljem plodov. Doma je naenkrat vsega preveč in v hladilniku začne zmanjkovati prostora. Kako pravilno shranjevati sadje in zelenjavo, ki ju sicer najraje pojemo sveža? 

Pri tem zapisu smo se glede trikov in nasvetov za shranjevanje osredotočili na lokalno sadje in zelenjavo, ki se pri nas najpogosteje dobita v pomladno-poletnem času.

Triki, da bo sadje v hladilniku zdržalo dlje 

Kako podaljšamo svežino jagod? Enostavno. Pregledamo jih in odstranimo nagnite sadeže. V hladilniku jih hranimo v stekleni posodi, na dno položimo papirnato brisačko in jih nepredušno zapremo. Priporočljivo je tudi shranjevanje v papirnatih vrečkah. Jagod ne operemo, dokler jih ne zaužijemo, saj voda pospešuje gnitje. Ta nasvet velja za vse sadje, tudi za češnje, ki v hladilniku zdržijo dlje od jagod, tudi do dveh tednov. 

Borovnice v nasprotju z jagodami in češnjami potrebujejo luknjičasto posodico, ki omogoča zračenje. Velja pravilo, naj borovnice nabiramo v suhem vremenu, tako ne bodo v stiku z vlago in bodo v hladilniku zdržale dlje. 

Pomembno: v hladilniku ne shranjujemo sadja in zelenjave, ki morata še dozoreti, navadno pa je boljše, če ju v hladilniku ločimo. 

Preberite še zanimiv blog o hladilnikih, ki so v le nekaj desetletjih postali nekaj povsem samoumevnega in začeli spreminjati naše prehranjevalne navade. Upamo si trditi, da svet brez hladilnika ne bi bil enak!

Kako je s shranjevanjem zelenjave v hladilniku 

Hladilnik obožuje vsa zelenolistna zelenjava. Dlje zdrži, če jo hranimo suho, neumito in nerezano. Če pa to našteto storimo, je pomembno, da jo pred nadaljnjo hrambo dobro posušimo, npr. s sušilnikom za solato oz. pripomočkom za odcejanje. Na dno posode položimo še papirnato brisačko. 

Bučke in kumare zavijmo v krpe, tako bodo v hladilniku počakale dober teden. Paprike pa najprej shranimo v plastične vrečke, šele potem postavimo v hladilnik.

Katera zelenjava ne sodi v hladilnik?

  • Paradižniki in jajčevci: hranite jih v stekleni posodi na pultu.
  • Česen in čebula: prepletene v kitah obesite ali pa hranite v lesenih posodah z luknjicami.
  • Krompir: za shranjevanje je primeren temen prostor, najboljše v lesenem zaboju ali papirnati vrečki.
  • Sveža zelišča: hramba v kozarcu vode na kuhinjskem pultu je zanje boljša izbira. 

Kupujete nov hladilnik? Preverite ponudbo znamke LG v E3 Trgovini

Kaj sodi na določeno polico v hladilniku

Zgornje police imajo zaradi dvigovanja toplote najvišjo temperaturo, ki tudi najmanj niha. Namenjene so že pripravljenim živilom, kot so ostanki od kosila, pijača in podobno. Srednje in spodnje police so zaradi nižje temperature primerne za shranjevanje rib, mesa in drugih živil, ki so precej dovzetna za različne bakterije. V posebnih posodah shranite predvsem sadje in zelenjavo, saj boste tako preprečili izgubo svežine. Pazite le, da v posodo z zelenjavo ne zaprete sadja, ki izloča pline (hruška, breskev, sliva) in s tem povzroči prehitro gnitje. Temperatura na vratih hladilnika najbolj niha, zato tja spravimo živila, ki niso tako občutljiva oz. imajo veliko naravnih konzervansov, npr. vložnine, majoneza, naravni sokovi in podobno.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.