Kako hitro in pravilno pripraviti sadje in zelenjavo za ozimnico? | E3

Kako hitro in pravilno pripraviti sadje in zelenjavo za ozimnico?

24. 08. 2022

Kako hitro in pravilno pripraviti sadje in zelenjavo za ozimnico?

Veliko med vami vas ozimnico pripravlja redno in že desetletja. Tukaj je val novih navdušencev za pripravo shrankov, nekateri bomo to počeli prvič. Na enem mestu smo zato zbrali trike za pripravo ozimnice, ki se je najpogosteje lotimo poleti in jeseni. Takrat so pridelki polno zreli, predvsem pa najboljša in najcenejša izbira za nakup. Ozimnice ne pripravljamo le iz hrane, ki jo pridelamo sami, kajti nimamo vsi njive, manjšega vrta, grmičevja ali sadnega drevja. Veliko nas je tudi takih, ki si pri lokalnem kmetu radi kupimo nekaj kilogramov izbranega sadja ali zelenjave in si ustvarimo domače dobrote za shrambo.

V zapisu se bomo dotaknili treh različnih načinov shranjevanja: pasteriziranja, zamrzovanja in sušenja. Obstaja zelo veliko različnih načinov shranjevanja, v nadaljevanju opisani nikakor niso edini. Veseli bomo tudi vaših nasvetov, ki jih vedno lahko zapišete v komentar izbranih objav na Facebook strani E3. Sobote so na tem omrežju povezane s kulinariko, zato nam sledite še naprej. 

1. Najpogosteje shranjujemo v kozarce za vlaganje ali v steklenice

Temu postopku pravimo pasterizacija. Ime je dobila po Louisu Pasteurju, ki je, sodeč po podatkih na Wikipediji, prvi uporabil toploto za kontrolo kvarjenja vina. To je postopek toplotne obdelave živila, s katerim zmanjšamo število mikroorganizmov, ki povzročajo kvarjenje. V nasprotju s postopkom sterilizacije se pri tem ne uničijo vsi mikroorganizmi. S pasterizacijo se namreč inaktivirajo encimi, ki podaljšajo kakovost in obstojnost živila. Postopek pasterizacije se razlikuje od priprave posamezne vsebine, mi pa se bomo osredotočili na marmelade in omake ter vlaganje s kisom in oljem. 

Preverjeni koraki za pasterizacijo marmelad ali omak

  1. Pripravite kozarce za vlaganje. Čistoča je tu zares pomembna! Predlagamo, da jih dan prej dobro očistite in posušite (lahko tudi zunaj na soncu).
  2. Skuhajte izbrano sadje ali zelenjavo po receptu; v nadaljevanju najdete nekaj idej.
  3. Pečico vklopite na 90 do 100 °C, kozarce in pokrovčke pustite na vročem 15 minut. 
  4. Ko so lončki segreti, jih nemudoma napolnite z vsebino in močno, hermetično zaprite. Bodite natančni: naj vam vsebina ne steče po robu kozarca ali steklenice.
  5. Pečico ugasnite, zaprte lončke z vsebino preložite v vročo pečico in jih tam pustite do naslednjega dne, da se ohladijo. Pospravite jih v hladen in temen prostor, kjer lahko počakajo do enega leta (npr. paradižnikova omaka), marmelade pa celo do treh let. 
  6. Predlagamo, da na lonček dopišete mesec in leto izdelave ter kaj se skriva v njem. 

Svetujemo vam, da pripravite enega od receptov, ki smo jih že delili z vami na Facebook strani E3 in so jih pohvalili tudi naši sledilci:

Vlaganje zelenjave s kisom, ki deluje kot konzervans

Kumarice, bučke, stročji fižol, paprike, gobe? Odlično gredo s kisom, vložite jih! Kis preprečuje razvoj bakterij, tako vložena zelenjava pa zdrži pol leta. Priporočamo vam alkoholni kis za vlaganje, sicer pa nekateri posežejo tudi po vinskem, sadnem ali jabolčnem. Kako vlagati s kisom? Zelenjavo prekuhamo, jo preložimo v kozarce in zalijemo z vročim osoljenim kisom. Po želji lahko dodate tudi začimbe, npr. črn poper ali lovorjev list. Kozarce tesno zaprete in pri 100 °C pasterizirajte približno eno uro. Predlagamo vam, da na spletu poiščete za vsako zelenjavo vam ljubi recept, kjer so natančno opisana tudi razmerja za kislost, način priprave zelenjave kot tudi, katera začimba se dobro ujame s katero zelenjavo. 

Olje gre odlično z jajčevci, paradižnikom in artičokami

Pomembno: olje samo po sebi ni konzervans, zelenjavo moramo porabiti veliko hitreje kot pri ostalih načinih shranjevanja. Zanimivo: tu ne pasterizirate v pečici, zelenjavo naložite v vroče kozarce (enak postopek, kot je opisan pri marmeladah) po izbranem receptu. Poln kozarec prelijte z oljem, nato ga tesno zaprite in obrnite na glavo. Čezenj dajte brisačo ali odejo, počakajte, da se kozarci ohladijo.

2. Hrano pogosto tudi zamrzujemo, preverite, katero morate prej blanširati

Zamrzovanje je najpreprostejši način shranjevanja hrane, potrebujemo le prostor v zamrzovalni skrinji oz. omari. Trik se skriva le v pravilni pripravi, izogibajte pa se zamrzovanju živil, ki vsebujejo veliko vode (npr. kumare, solata, preveč zrela sadje in zelenjava). 

Nekatero vrsto zelenjave je treba pred zamrzovanjem blanširati. Kako to storite? Za približno dve minuti jo poparite v vreli vodi, na hitro ohladite v skledi mrzle vode, nasekljajte na majhne koščke in zamrznite. Ta postopek velja za špinačo, blitvo, jajčevce, cvetačo, korenje, papriko, paradižnik, bučo, kolerabo, brstični ohrovt, koromač, koruzo, šparglje, rdečo peso ... Na ta način bodo ohranila vsa hranila in barvo. 

Češnje, gozdne sadeže, jagode in češnjeve paradižnike lahko shranite kar cele. Če imate prostor in ne želite, da se med sabo primejo, jih najprej zamrznite ločeno na pladnju, šele potem shranite skupaj v vrečki. Drugo večje sezonsko sadje pa le narežite na koščke – odlični so za kuhanje kompota ali peko biskvita z zamrznjenim sadjem. 

3. Nov priljubljeni trend je sušenje hrane 

Najstarejši način konzerviranja hrane je sušenje, včasih so to delali kar na soncu. Danes je lažje in hitrejše s sušilnikom hrane, uporabite lahko tudi pečico, ampak je postopek dolgotrajnejši. Poleti, ko imamo na vrtu pogosto več sadja in zelenjave, kot ju lahko sproti porabimo, je sušenje zares uporabna domislica. S postopkom sušenja se vlaga izloča in hrana ohrani hranilne vrednosti. Sušilnik je primeren za vse vrste sadja in zelenjave, navadno pa imajo aparati nastavljivo temperaturo od 35 do 70 °C. 

Ne glede na to, kateri način shranjevanja izberete, vam želimo obilo lepih trenutkov v pripravi na jesen. Namig: kuhanje in priprava ozimnice sta enkratna priložnost za druženje cele družine.

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.