Varna raba spleta in nasveti za vse generacije | E3

Varna raba spleta in nasveti za vse generacije

23. 01. 2024

Varna raba spleta in nasveti za vse generacije

Internet, ki mu rečemo tudi splet, je povezal svet. Ljudje še nikoli v zgodovini nismo imeli toliko informacij na dosegu roke, že spletno nakupovanje nam je postalo domače, tudi bančne storitve opravljamo prek mobilnega telefona, obenem pa na družbenih omrežjih z drugimi delimo svoje trenutke v obliki slike, videa in besede. To pa lahko izkoristijo tudi nepridipravi. Kako prepoznati, da se ne ujamete v zanko spletne prevare ali zlorabe? Na enem mestu smo zbrali koristne nasvete: kako zaščititi svoje podatke, gesla, finance, fotografije in se izogniti neprijetnim situacijam, zaradi katerih se mnogi obrnejo po pomoč tudi k policiji. 

Splet je nekako postavil svet na glavo: vse se dogaja hitreje, drugače in več je lažnega. Lažne informacije, novice, identitete. Pa pojdimo na začetek. Kaj sploh je splet? Je stroškovno najučinkovitejša komunikacijska metoda na svetu, ki omogoča pošiljanje elektronske pošte, prenos podatkov in skupno rabo datotek, pogosto s protokolom za prenos datotek (FTP), ogled spletnih filmov in igranje iger, tudi pogovore in sporočila, družbena omrežja, spletno nakupovanje, finančne storitve in še veliko več.

Svetovni splet ima veliko število spletnih strani, za brskanje po njem pa potrebujemo program, ki mu pravimo brskalnik (npr. Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox).

Najpomembnejše: poskrbimo za močna gesla

Najprej o geslih, ki so na spletu enako pomembna kot naš ključ za vstop v dom ali pisarno. Tudi na spletu moramo tatovom in drugim nepovabljenim gostom preprečiti dostop do naših vsebin, še posebej moramo biti previdni z osebnimi podatki. Z gesli imamo zaklenjene dostope do naprav in različnih aplikacij. 

  • Gesel z nikomer ne delimo. 
  • Priporočamo, da je dolgo vsaj 8 črk, sestavljeno naj bo iz kombinacije velikih in malih črk, številk ter vsaj enega posebnega znaka (npr. #?!-.,%&@ß). 
  • Najbolj varno je, da za zapisovanje gesel uporabljamo aplikacije za hranjenje gesel (npr. Keeper, LastPass, Bitwarden, 1Password, RoboForm, NordPass, F-Secure …).

Ohranimo varno zasebnost na spletu 

Na začetku naj opozorimo, da skoraj nobena dejavnost na spletu ne omogoča popolne zasebnosti. Kar se zgodi na spletu, ostane na spletu! Zato pazimo, katere podatke delimo. Ko pride do dolgo pričakovanega dopusta in dobronamerno delite družinsko fotografijo na Instagramu, lahko vaš dom hitro postane tarča tatov.

Nasveti:

Pazimo, komu zaupamo 

Na spletu res velja pregovor »Ni vse zlato, kar se sveti.«. Če nam e-sporočilo pošlje bogati Anglež, ki nam ponuja 200.000 evrov, gre najverjetneje za prevaro. Če so čevlji prestižne blagovne znamke sumljivo poceni, gre mogoče za lažno spletno stran, ki od nas želi le pridobiti podatke kreditne kartice. Če nam dostavljavec pošte pošlje povezavo za plačilo, dobro preverimo, ali se to res nanaša na naše naročilo. Enako se odzovemo, če nam priljubljena aplikacija pošlje povezavo za spremembo gesla. »Phishing« ali spletno ribarjenje je namreč najbolj razširjen nezakonit način pridobivanja občutljivih podatkov spletnih uporabnikov, kot so uporabniška imena in gesla ter številke kreditnih kartic od uporabnika. 

Priporočamo:

  • Ne odpirajmo elektronskih sporočil neznanih pošiljateljev. Če smo v dvomu, ali nam je to poslala resnična oseba ali institucija, lahko preverimo s klicem na klicni center storitve, ki jo uporabljamo. 
  • Na naprave namestimo antivirusni program in ga redno osvežujmo. 
  • Izobrazimo se o različnih finančnih prevarah, na katere opozarjajo tudi na policiji.

Letos je 6. februar svetovni dan varne rabe interneta

V podjetju E 3 verjamemo, da je skrb za dobro mentalno počutje zelo pomembna. V dobi, ko smo pravzaprav vsi malo zasvojeni z digitalno tehnologijo in spletom, mobilni telefon pa je podaljšek naše roke, je pomembno govoriti o pravilni rabi naprav. Skupaj z zavodom Logout smo posneli podkast in pod drobnogled vzeli pravilno rabo tehnologije. Vabljeni k poslušanju:

E3 PODKAST >
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.