Nasveti za pravilno zamrzovanje hrane doma | E3

Nasveti za pravilno zamrzovanje hrane doma

29. 09. 2022

Nasveti za pravilno zamrzovanje hrane doma

Zamrzovanje hrane pomeni varno shranjevanje hrane na dolgi rok, navadno vsaj pri –18 stopinjah Celzija. Na ta način se popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov in podaljša obstojnost živil. Ta ohranijo svežino in hranilne vrednosti, a le, če upoštevamo nekaj koristnih pravil tega postopka. 

Na enem mestu smo zbrali veliko preverjenih nasvetov o zamrzovanju hrane doma. Dandanes so zamrzovalniki že del skoraj vsakega hladilnika in pomemben člen vsakega sodobnega gospodinjstva. So varčni in porabijo minimalno količino električne energije. Izkoristimo jih pravilno, s čimer bomo prihranili tako čas kot denar. 

Zamrzovanje že pripravljenih obrokov omogoča tudi lažjo organizacijo v družini. Namesto da količine hrane pristanejo v smeteh, lahko prevelike količine skuhane ali nakupljene hrane zamrznemo. Ta postopek sicer obstaja že stoletja, celo tisočletja, čeprav brez zamrzovalnih skrinj. Ljudje so nekoč v času ostrih zim ali zaradi ugodne geografske lege izkoriščali moč nizkih zunanjih temperatur in tako pripravili tudi ozimnico. V tem zapisu smo na primer pisali o zanimivi hladilni jami.

Pametno je vedeti 

Kakovost določenih živil se po določenih mesecih lahko zmanjša, na kar vpliva predvsem vsebnost vode, ki jo ima posamezno živilo. Zamrznjena hrana namreč izgublja svoj vodni delež, zaradi česar postane trda in vlaknasta. 

Koristen nasvet: že pripravljene jedi zmrzujemo v neprodušnih skledah, meso v čim večjih kosih, sveže sadje narežemo na koščke, zelenjavo pa prej poparimo z vodo. Mlečni izdelki izgubijo značilno strukturo, po zamrzovanju je ta grudasta, zato bolj priporočamo shranjevanje v hladilniku. Zdaj pa lepo po vrsti. Kakšni so naši nasveti?

Zelenjavo je priporočljivo prej blanširati

Za večino zelenjave se pred zamrzovanjem priporoča blanširanje, saj tako ohrani prvoten okus, hrustljavost in teksturo. Kako to naredite? Zavrite primerno velik lonec vode, nato pa na koščke narezano in očiščeno zelenjavo kuhajte v vreli vodi 3 minute. Na hitro jo ohladite pod mrzlo vodo – na ta način prekinete kuhanje. Nato zamrznite v izbrani embalaži. 

»Blanširanje je ena od tehnik, s katero preprečimo tudi spremembo barve, nekateri pri kuhanju za še večjo obstojnost barv v vodo dodajo še kapljico limone.«

Katerih živil navadno ne zamrzujemo

 • Sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko vode: grozdje, lubenice, melone, jabolka, kumare, paradižnik, solata, krompir ... 
 • Starega oz. prezrelega sadja in zelenjave.
 • Jajčnih jedi: majoneza, kuhana jajca, jajčne omake.
 • Ocvrte hrane, jogurtov in smetanovih omak, riža in testenin.
 • Že odmrznjene hrane.
 • Vročih živil: prej jih ohladite. Topla oz. vroča živila v skrinji lahko povzročijo spremembo temperature zamrznjenih živil v bližini. 

Seveda pa so okusi različni. Nekaterih spremenjen okus odmrznjene zelenjavne juhe, ki vsebuje testenine, prav nič ne zmoti. Pomembno je le, da vemo, kaj jemo in koliko časa je bila hrana zamrznjena, obenem pa moramo biti pozorni na to, da odmrznjena hrana ni spremenjene barve, ki bi nakazovala na morebitno pokvarjenost. 

Kako naj zamrzujem že kuhane jedi

Enako kot surovo hrano. Pomemben nasvet pri shranjevanju je, da neobdelana živila zdržijo v zamrzovalniku dlje od pripravljenih živil iste vrste. Zato priporočamo, da tako jed porabite čim prej oz. do pol leta. 

Kako izbrati primerno embalažo za zamrzovanje

Za shranjevanje se uporabljajo neprepustne plastične sklede s pokrovi, primerne so tudi reciklirane, na primer prazne in očiščene plastične škatle od sladoledov. Priljubljena je tudi plastična vrečka: izberite moderne z zapiralom ali pa pri shranjevanju uporabljajte stroj za vakuumsko pakiranje. Ta omogoča, da hrano obdržite dlje, hkrati pa ohranite tudi svežino in okus. Zagotovo je prva in najpreprostejša izbira za zamrzovanje. 

Tisti, ki se izogibate plastiki, imate na voljo tudi stekleno embalažo. A previdno pri odmrzovanju, v stiku z vročo vodo lahko steklo poči. Za živila, ki jih uporabljate v manjših količinah in sproti, na primer za napitke z zamrznjenim sadjem, priporočamo začetno zamrzovanje na pladnju. Na primer kos se tako zamrzne samostojno. Nato jih prestavite v vrečko ali kozarec, saj tako živilo v manjši količini le dodate drugim sestavinam. Priljubljeno živilo za zamrzovanje po kosih je kruh.

Nasvet: ko voda zamrzne, ima večji volumen. Zato na primer sklede bistre goveje juhe nikoli ne napolnite do vrha, saj se vsebnost poveča. Kakšna čarovnija! :)

Okvirne časovne smernice za shranjevanje živil 

 • Perutninsko in goveje meso: do 12 mesecev
 • Ribe in druge morske dobrote, svinjsko meso ter že pripravljene jedi (golaž, juhe, jušne osnove, enolončnice): do 6 mesecev
 • Sadje in zelenjava: do 12 mesecev
 • Kruh in pecivo: do 3 mesece
 • Mlečni izdelki: skuta do 1 meseca, mleko, maslo in margarina do 6 mesecev

Ne pozabite na označevanje živil 

Tisti, ki imate doma zares velike zamrzovalne skrinje, kamor zamrzujete plodove sadnih dreves in vrtov ter živalske izdelke, zagotovo vodite tudi seznam, kaj vse se skriva v njih. Tako se živila redno in pametno porabljajo. 
 

Veseli bomo tudi vaših trikov, nasvetov ali opomb, če katero od živil zamrzujete drugače. Vabljeni, da nam pišete na E3 Facebook ali E3 Instagram
 

Kako še porabiti ostanke hrane, ki je ne želite zamrzniti? Pripravite drugo jed, medtem pa preverite nasvete, kako kreativno in pametno ravnati z ostanki

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.