Koristni nasveti za varčnejšo rabo pečice | E3

Koristni nasveti za varčnejšo rabo pečice

10. 01. 2023

Koristni nasveti za varčnejšo rabo pečice

Pečica je večini najpomembnejši aparat v kuhinji, obenem pa nepogrešljiva pri pripravi slastnih in sočnih jedi ter sladic. Novejše se s funkcijo piroliza očistijo (skoraj) same, sicer pa tudi starejši modeli, ki te funkcije nimajo, poskrbijo, da so jedi iz pečice božanske. Pečice so nepogrešljive! Kaj pa poraba električne energije? 

Triki za varčnejšo peko 

Pečico pogumno ugasnemo 10 minut pred koncem peke. Brez skrbi, toplota bo ostala. Navadno imajo nekateri proizvajalci pečic ta nasvet že v navodilih, ki jih prejmemo ob nakupu. Ne odpirajmo vrat med peko, saj s tem izgubimo približno 25 °C. Izognimo se tudi nepotrebnemu predgrevanju, pomembno pa je, da je pečica tudi redno očiščena. 

»Ugasnimo pečico 10 minut pred koncem peke, ne odpirajmo vrat med peko, med prazniki pa vedno specimo več stvari zapored.«

Nekateri pečico uporabimo tudi za pogrevanje hrane: svetujemo, da se pri manjših porcijah temu izognete in uporabite kuhalnik ali mikrovalovno pečico. 

Koliko porabi moja pečica? 

Povprečna letna poraba pečice energijskega razreda A je 260 kWh, D 340 kWh in G 570 kWh. Več o energijskih nalepkah lahko preberete v zapisu tukaj. Za pravilen izračun porabe elektrike moramo storiti naslednje: preveriti moč aparata in pomnožiti moč aparata z urami delovanja. 

Poraba električne pečice je sicer odvisna od več parametrov: 

  • na kakšno temperaturo jo segrevamo, 
  • koliko časa jo uporabljamo, 
  • če nimamo enotne tarife: ob kateri uri jo uporabljamo – zaradi višje oz. nižje tarife električne energije,
  • kakšno količino/težo hrane pripravljamo ter
  • kateri program uporabimo. 

Imate dvotarifno merjenje električne energije? Potem bo uporaba pečice za vas ob koncih tedna in prazniki ugodnejša, saj vas takrat cel dan čaka nižja tarifa električne energije. Ta pa ne velja le ob koncih tedna in praznikih, temveč tudi ob delavnikih med 22. in 6. uro.

Kaj pa nakup nove pečice? 

Izberite najvarčnejši energijski razred, aparati imajo obvezne oznake na energijski nalepki. Aparati so razvrščeni v posamezne energijske razrede (A–G), kjer razred A pomeni manjšo porabo energije, razred G pa večjo porabo energije.

Za ljubitelje kuhanja in peke 

Vabljeni, da obiščete koristne in zabavne povezane vsebine, ki jih združujemo v rubriki E3 Svet:

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.