Kdaj zamenjati stari aparat za novega, varčnejšega | E3

Kdaj zamenjati stari aparat za novega, varčnejšega

18. 10. 2023

Kdaj zamenjati stari aparat za novega, varčnejšega

Na energetske prihranke doma nedvomno vplivajo tudi novejši in varčnejši gospodinjski aparati. Vendar: če naprava še deluje, se jo res splača zamenjati za novo? Zamenjati takoj ali počakati, da se pokvari? So novejše naprave res varčnejše in koliko z menjavo staro za novo sploh prihranimo? 

Novi aparati so navadno varčnejši od starejših

Se še spomnite zgodb, da so aparati, ki so jih pari nekoč dobili za poročno darilo, zelo dobro opravljali svoje delo tudi blizu 30 let? Dejstvo je, da tudi zdaj, kljub temu, da mnogi opažajo upad kvalitete in zagovarjajo, da naprave v splošnem zdržijo manj časa, nekateri živijo pod srečno zvezdo in njihove naprave brezhibno delujejo zelo dolgo. Spet drugim pralni stroj zataji že prvo leto uporabe. 

Običajno je priporočljivo razmisliti o zamenjavi naprave, če:

1. Se pogosto kvari

Do izteka garancijskega roka se popravila zagotovo izplačajo. Kasneje se posvetujte s strokovnjakom, ki morebitno napako prepozna in oceni, ali je smiselno investirati v popravilo naprave. Na podlagi izračuna stroškov za popravilo boste lahko presodili, ali je bolj smiselno:

  • kupiti novo napravo ali 
  • popraviti obstoječo.

»Ko so stroški popravila starega višji od polovične cene novega aparata, se ga navadno splača zamenjati za novega.«

2. Porabi preveč energije

Kar lahko prinese boljšo energetsko učinkovitost in prihranke na dolgi rok. A ne pozabite: prihranek pri električni energiji je včasih zanemarljiv. Tudi če je številka na prvi pogled visoka, se namreč lahko izkaže, da prihranek skozi celotno življenjsko dobo izdelka v finančnem pogledu ne upraviči višje nakupne cene

»Razpon življenjske dobe naprav je lahko velik, a jih v povprečju menjamo na 10 do 15 let.«

Seznam največjih porabnikov elektrike v stanju pogona

To so: bojler, sušilni stroj, električni štedilnik, likalnik in električna pečica. Čeprav za delovanje potrebujejo bistveno manj energije, je veliko porabijo tudi: sušilnik za lase,  klimatske naprave, pomivalni stroji, pralni stroji, grelna telesa (električni oljni radiatorji in kaloriferji) in TV-sprejemnik. Celoten seznam je dostopen v E3 knjižici Pametno doma

Kdaj torej zamenjati stare naprave za novejše  

  • Bojler

Bojler je navadno priporočljivo menjati na dobrih 10 let. Ne pozabite na čiščenje, saj redno odstranjevanje vodnega kamna tudi zmanjša porabo električne energije in podaljša življenjsko dobo aparata. 

  • Klimatska naprava

Če je vaša klimatska naprava stara od 10 do 15 let, je zamenjava v naslednjih nekaj letih verjetno neizogibna, saj imajo naprave omejeno življenjsko dobo. Čiščenje in vzdrževanje pa je pomembno, saj strokovnjaki pravijo, da zanemarjene klimatske naprave lahko odpovedo še prej. Kako? Koristni nasveti za čiščenje klimatske naprave v našem blogu

  • Pralni in sušilni stroj 

Z vidika prihranka energije se priporoča zamenjava že 10 let starega aparata. Tudi tukaj ima pomembno vlogo čiščenje naprav in filtrov. 

  • Hladilnik in zamrzovalna skrinja

Kar težko si predstavljamo, kako so nekoč shranjevali hrano brez hladilnika in zamrzovalne skrinje. Povprečna življenjska doba hladilnika je danes označena med 7 in 15 leti, a jo lahko zagotovo podaljšamo s primernim vzdrževanjem naprav. 

Ob nakupu pozornost namenite še energijskim nalepkam

Energijska nalepka je pomembno orodje, ki nam omogoča bolje razumeti in primerjati energijsko učinkovitost aparatov, kot so hladilniki, televizorji, pomivalni stroji ipd. Spoznajte, kakšna je razlika med razredi A in G.

Razmislimo, preden zamenjamo staro napravo z novo

Naj za konec velja splošen nasvet: poslužujte se svoje obstoječe naprave do konca njenega življenjskega cikla, s čimer boste prispevali k ohranjanju naravnih virov.

Nadaljujte branje: Koliko porabi moj gospodinjski aparat

Viri: 
Mojprihranek.si
Zeos.si

 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.