Izračun porabe elektrike gospodinjskih aparatov | E3

Izračun porabe elektrike gospodinjskih aparatov

24. 09. 2020

Izračun porabe elektrike gospodinjskih aparatov

Ali veste, koliko elektrike porabite vsak mesec ali letno in koliko električne energije porabijo gospodinjski aparati, ki nam lajšajo vsakdanja opravila? Izračun porabe elektrike našega gospodinjstva in gospodinjskih aparatov se morda sliši kot zahtevna naloga, a zanjo potrebujemo le prave podatke.
V nadaljevanju vam predstavljamo, kako energetsko učinkovita so slovenska gospodinjstva, koliko energije v povprečju porabljajo gospodinjski aparati in kako lahko porabo elektrike še dodatno zmanjšamo.

Okvirni izračun porabe elektrike v gospodinjstvu

Sodeč po raziskavi energetske učinkovitosti slovenskih gospodinjstev v zadnjem četrtletju leta 2019, največ električne energije porabi električni štedilnik, najmanj pa polnjenje pametnega telefona. Še bolj zanimivo je dejstvo, da naj bi bila minimalna poraba energije za televizor, prenosni računalnik, namizni računalnik, WLAN in polnjenje telefona enaka kot za pralni stroj, hladilnik, pomivalni stroj in razsvetljavo.
Po njihovem okvirnem izračunu za eno gospodinjstvo je v letu 2019 najnižja letna poraba energije (oziroma stroški energije) za osnovne električne naprave, brez gretja ali hlajenja, v povprečju znašala:

  • 1.472 kWh ali 236 evrov za 1- in 2-članska gospodinjstva,
  • 1.822 kWh ali 291 evrov za 3- in 4-članska gospodinjstva,
  • 2.272 kWh ali 364 evrov za 5- ali veččlanska gospodinjstva.

Različni gospodinjski aparati, različna poraba elektrike

Vsak gospodinjski aparat je drugačen. Še več, vsak gospodinjski aparat ima svoje značilnosti, ki pogojujejo njegovo električno porabo: moč (običajno izražena v vatih ali kilovatih) in energijski razred. Za pravilen izračun porabe elektrike moramo storiti naslednje:

  • preveriti moč aparata,
  • pomnožiti moč aparata z urami delovanja.

Električna poraba aparata je odvisna tudi od trenutne hitrosti delovanja. Ker se moč aparata pomnoži s številom ur delovanja, se njegova poraba izraža v kilovatnih urah. Pri izračunu porabe elektrike moramo upoštevati tudi, da aparat pri nižji stopnji delovanja porablja manj električne energije.

Izračun porabe elektrike gospodinjskih aparatov

Na vsaki električni napravi se nahaja nalepka z lastnostmi, ki prikazuje tudi napajanje električne naprave v vatih oziroma kilovatih. Poglejmo si primer izračuna porabe elektrike za pralni stroj. Če le-ta deluje 1 uro, njegova moč pa je 2.000 vatov, potem bo njegova poraba znašala 2.000 vatov na pranje. Če to vrednost delimo s 1.000, dobimo 2 kWh. Če želimo izračunati mesečno porabo, množimo moč pralnega stroja s skupnim številom ur delovanja na mesec. 
Za izračun približnega stroška uporabe pralnega stroja ali druge naprave pomnožimo energijsko porabo z aktualno ceno električne energije na kilovatno uro, ki je vseskozi dostopna na Statističnem uradu Republike Slovenije.
Nujno je treba vedeti, da za realen izračun porabe elektrike ni dovolj le informacija o porabi posameznega aparata. Upoštevati moramo tudi strošek porabe glede na število njenih uporabnikov in prevladujoče navade v gospodinjstvu, kot so npr. pogostost pranja, uporaba varčnih programov ipd.

Indukcijski in električni štedilnik ter pečica

Poraba
V povprečju električni štedilnik porabi 600 kilovatnih ur na leto. V primerjavi s štedilnikom s klasičnimi grelnimi ploščami je indukcijski štedilnik varčnejši, saj porabi 20—25 % manj energije. Pri izračunu moramo vedeti, da na porabo električnega štedilnika vplivajo tudi prehranjevalne navade ter število in starost družinskih članov. Poraba električnega štedilnika je bolj kot od proizvajalca odvisna od nastavitev za kuhanje in izbire posode, saj pri tej napravi govorimo zgolj o porabi toplote. 

Varčnost
Pri porabi električnega štedilnika lahko privarčujemo že z varčnim kuhanjem, in sicer z uporabo ustrezno velikih posod in pokrovov, ki dobro tesnijo. Zapomnimo si tudi to, da lahko električni štedilnik z grelnimi ali steklokeramičnimi ploščami ugasnemo že nekaj minut pred koncem kuhanja, saj bo toplota sama po sebi dokončala delo.

Pomivalni stroj

Poraba
Pomivalni stroj porabi 410 kilovatnih ur na leto. Enako načelo kot velja za električni štedilnik, velja tudi za pomivalni stroj. Njegova poraba je odvisna od števila družinskih članov in njihovih navad ali pogostosti uporabe. Pomivanje posode v pomivalnem stroju je na primer učinkovitejše oziroma varčnejše od ročnega pomivanja, a le če imamo za pomiti zadostno količino posode. 

Varčnost
Najvišji izkoristek energije bomo imeli pri stroju najvišjega energetskega razreda in pri uporabi ekonomičnega programa. Namesto da porabljamo energijo za ogrevanje vode v pomivalnem stroju, se lahko priklopimo na sistem sanitarne tople vode. 

Hladilnik in zamrzovalnik

Poraba
Hladilnik in zamrzovalnik na letni ravni porabita 960 kilovatnih ur. V primerjavi s starejšimi modeli teh gospodinjskih aparatov so novodobni hladilniki in zamrzovalniki izredno varčnejši, saj za hlajenje porabijo skoraj polovico ali celo manj kot polovico energije. Na njuno porabo najbolj vplivajo vrsta aparata, starost in stanje, velikost in energijski razred, nastavljena temperatura hlajenja in zamrzovanja ter količina izdelkov. Če imamo zamrzovalni predal v hladilniku, ta porabi manj energije kot samostojni zamrzovalnik. 

Varčnost
Ko načrtujemo svojo kuhinjo, je smiselno, da hladilnik postavimo čim dlje od virov neposredne sončne svetlobe in toplote. Prav tako mora biti okoli hladilnika oziroma zamrzovalnika dovolj prostora, da lahko zrak kroži in kondenzator hladi. V hladilnik ne shranjujemo živil, ki niso ustrezno pakirana, redno odstranjujemo tudi ivje in led, ki se nabirata v hladilniku in preverjamo tesnjenje vrat. Najbolj optimalna temperatura v hladilniku je med 5 in 7 stopinj Celzija, v zamrzovalniku pa –18 stopinj Celzija. Če nastavite nižjo temperaturo od te, zamrzovalnik porablja več energije.

Pralni in sušilni stroj

Poraba
Pralni stroj v splošnem porabi 300 kilovatnih ur na leto. Različni modeli pralnih strojev se med seboj razlikujejo po porabi električne energije. Varčnejši pralni stroji lahko porabijo tudi do 40 % manj energije in vode. 
Za razliko od pralnega stroja sušilni stroj na letni ravni porabi 150 kilovatnih ur. Slednje lahko seveda odstopa glede na karakteristike posameznega modela. 

Varčnost
Pri izbiri pralnega in sušilnega stroja ne varčujemo, izberimo najmanj razred C (več o novi energijski nalepki najdete tukaj). Največ elektrike se porabi med ogrevanjem vode, zato je perilo najbolj optimalno prati na 60 oziroma 40 stopinj Celzija ali manj, če želimo zmanjšati porabo elektrike. Poskušajte zagnati pralni in sušilni stroj le tedaj, ko je poln in ko je električna energija cenejša. Varčni smo lahko tudi tako, da se izogibamo predpranju in preveliki količini pralnega praška oziroma mehčalca. 

Televizor

Poraba
Običajen televizor porabi 210 kilovatnih ur na leto. Največjo porabo energije imajo digitalni televizorji, sledijo jim barvni televizorji. Upoštevati pa moramo tudi, da televizor porablja energijo tudi v stanju pripravljenosti in to, da je tudi poraba električne energije za televizor odvisna od naših navad. 

Varčnost
Pri televizorju težko govorimo o varčnejši uporabi, saj lahko pri njegovi porabi privarčujemo le, če ga redno izklapljamo iz električne vtičnice in če zmanjšamo količino časa, ki ga preživimo pred televizijskimi zasloni.

Osebni računalnik

Poraba
Tipični osebni računalnik letno porabi od 350 do 550 vatov, odvisno od dela, ki ga opravljamo na osebnem računalniku. Če uporabljamo zahtevnejše programe, je njegova poraba seveda večja. 

Varčnost
Ob prižigu računalnika je porabljene manj energije, kot pri konstantnem delovanju računalnika. Njegovo električno porabo lahko zmanjšamo tako, da ugasnemo zaslon, če računalnika ne bomo uporabljali dlje kot dvajset minut. Uporaba z zmanjšano energijsko porabo ne prihrani le energije, ampak tudi ohlaja komponente in podaljšuje njihovo življenjsko dobo.

Zakaj izračunati porabo elektrike?

Izračun porabe elektrike gospodinjskih naprav nam pomaga razumeti:

  • kolikšen je strošek uporabe določene električne naprave, 
  • kako lahko zmanjšamo mesečne ali letne stroške električne energije,
  • koliko privarčujemo s prehodom na energetsko učinkovitejše električne naprave,
  • kako je zasnovan račun za elektriko,
  • ali se nam splača zamenjati dobavitelja električne energije.

Če želite optimizirati svoj dom in zmanjšati porabo elektrike gospodinjskih aparatov, se najprej lotite optimiziranja najbolj požrešnih naprav v svojem domu. Pri njih upoštevajte zgornje nasvete in čez par mesecev ponovite izračun ali preprosto poglejte, če se je vaš trud obrestoval v obliki nižjih stroškov za električno energijo. 
 

 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.