Temeljito in pravilno čiščenje vaše klimatske naprave | E3

Temeljito in pravilno čiščenje vaše klimatske naprave

05. 11. 2021

Temeljito in pravilno čiščenje vaše klimatske naprave

Mehanske in elektronske naprave za optimalno delovanje potrebujejo redno vzdrževanje, še posebej pa pozornost namenimo tistim, ki so izpostavljene vremenskim vplivom. Klimatska naprava redno vzdrževanje potrebuje tudi iz higienskih razlogov, saj je ena od njenih funkcij tudi čiščenje oz. filtriranje zraka, ki ga vdihavamo.

Čiščenje filtrov je pri klimatski napravi osnovnega pomena

Klasična klimatska naprava je sestavljena iz dveh delov, zunanje in notranje enote. Verjetno ste med tistimi, ki redno čistite prej omenjene filtre, manj pa vas je takšnih, ki ste se sami lotili čiščenja notranje in zunanje enote. Tokratni zapis smo zato razdelili na tri dele in natančno razložili vse postopke.

OPOZORILO: klimatsko napravo čistite le, kadar je izklopljena iz električnega omrežja (iztaknjena iz vtičnice).

Redno čiščenje filtrov

Osnovna naloga klimatske naprave je hlajenje in filtriranje zraka v prostoru. Večkrat omenjeni filtri so odstranljivi in zamenljivi na vseh napravah, saj je njihova higiena osnovnega pomena za zdravje uporabnikov. V navodilih naprave je zapisano, kje se filtri nahajajo, kako točno jih odstraniti in na koliko časa jih je potrebno zamenjati. Predlagamo, da si jih shranite.

Splošna navodila za čiščenje pa so naslednja: najprej odprite pokrov naprave, brez skrbi, nič se ne bo zlomilo, in locirajte filtra. Nato previdno izvlecite oba, največkrat sta fiksirana s stranskimi vodili. Posamezen filter najprej posesajte, nato pa ga sperite pod tekočo vodo in otresite. Ko sta popolnoma suha, ju namestite nazaj v napravo.

Za čiščenje nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil, ob rednem čiščenju bo voda opravila vse potrebno delo. Priložnost pa lahko izkoristite tudi za zunanje čiščenje, ki ga opravite z vlažno mehko krpo, da zabrišete prstne odtise po zadnjem posegu. 

“Čiščenje filtrov se priporoča dvakrat mesečno, po potrebi pa tudi večkrat.”

Temeljito čiščenje in dezinfekcija notranje enote

Za to opravilo veliko ljudi pokliče mojstre, vendar čiščenje lahko brez skrbi in z malo truda opravite povsem sami. Tudi finančni vložek bo v primerjavi z računom mojstra zanemarljiv. Vse, kar potrebujete, je namensko sredstvo za čiščenje klimatskih naprav, uporabite pa ga lahko tudi za čiščenje avtomobilske klimatske naprave.

A začnimo na začetku. Srce klimatske naprave je uparjalnik. Gre za občutljiva kovinska rebra (plavuti), ki so dobro vidna ob čiščenju filtrov, zato je verjetno že jasno, da so ostra in se na njih lahko hitro poškodujemo. Z njimi je treba ravnati nadvse previdno. Če opazite, da se prostor med kovino polni z umazanijo, bo potrebno čiščenje. S tem boste zagotovili boljši pretok čistejšega zraka in optimizirali porabo energije.

“Čiščenja se lotite s posebnimi namenskimi penami, ki uspešno stopijo umazanijo.”

Pod spodnji rob klime, ki jo lahko narahlo privzdignete in odmaknete od stene, zataknite večjo vrečko, ki bo poskrbela, da bo umazanija stekla v vrečo in ne na tla ali, bog ne daj, po steni. S podstavljeno vrečo se lotite nanašanja pene, ravnajte se po navodilih proizvajalca. Po nekaj minutah se bo pena stopila in začela odtekati, s tem pa bo s seboj odnesla umazanijo. 

Za temeljito izpiranje si pripravite razpršilko za vodo, lahko tisto, ki jo uporabljate za rože in jo napolnite s čisto vodo. Ostanke čistila iz uparjalnika enostavno poškropite in z zadovoljstvom opazujte, kako plesni in bakterije odplakne v vrečko. Klimo pustite, da se dobro presuši in je ne uporabljajte vsaj nekaj ur po posegu, saj boste s tem preprečili neprijetne vonjave, ki jih lahko povzroči čistilo. 

“Na opisani način boste hitro, poceni in brez pretiranega truda zagotovili optimalno delovanje vaše klimatske naprave. Dezinfekcijo opravite vsaj enkrat letno, oz. takoj, ko opazite, da klima po prostoru širi neprijetne vonjave.”

V kolikor imate občutek, da klima ne hladi oz. greje tako učinkovito kot bi morala, pa bo verjetno potrebno zamenjati hladilno sredstvo oz. plin. Za tovrstne storitve pa (za razliko od dezinfekcije) pokličite mojstra, ki bo poskrbel za pravšnjo količino pravega plina. 

Čiščenje zunanje enote

Čiščenja zunanje enote se, največkrat zaradi (ne)dostopnosti, ne lotevamo prav pogosto. Vendar je ta del klimatske naprave najbolj izpostavljen vremenskim vplivom, zato je redno vzdrževanje osnovnega pomena za dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje.

Tudi pri zunanji enoti je najbolj na udaru uparjalnik, ki mora ostati pretočen, sicer se bo klima ob delovanju “mučila” in porabila več električne energije. Za opravilo si bo treba zagotoviti nekaj osnovnega orodja, priporočamo izvijač, glavnik za klime in sesalec ter čistila.

Z izvijačem odstranite ohišje oz. tiste dele, ki onemogočajo dostop do uparjalnika in ventilatorja. Če so rebra uparjalnika poškodovana (kriva in potlačena) se jih lotite z namenskim orodjem, glavnikom za klime. Izmerite razdalje med rebri, nato pa si zagotovite glavnik s pravim razmerjem zob. S pravim orodjem je to opravilo prav sproščujoče, znatno pa pripomore tudi k optimizaciji delovanja naprave, zato ga nikar ne preskočite. 

S sesalcem previdno posesajte večje delce umazanije in pazite, da ne poškodujete reber uparjalnika. Največ nesnage se ponavadi nabere na vrhu sistema, zato temu delu posvetite nekaj več pozornosti. Ko so večji delci umazanije odstranjeni in rebra poravnana je čas, da se lotite najbolj umazanega dela, ki je na las podobno čiščenju oz. dezinfekciji notranje enote. Na uparjalnik nanesite čistilno peno in počakajte, da opravi svoje delo. Ko se bo pena stopila, je priporočljivo z mehko krtačo poskrbeti tudi za težko dostopne dele med plavutmi, da čiščenja ne bo treba ponoviti že naslednjo sezono. 

 Po čiščenju s peno in krtačko, z razpršilko sperite ostanke čistila in počakajte, da se sistem osuši. Vmes pa lahko na drugi strani naprave očistite ventilator oz. propeler. Lotite se ga z vlažno krpo in čistilom za dom. Če hlajenje oz. gretje tudi po posegu ne bo optimalno, bo vzrok verjetno treba iskati v pomanjkanju hladilnega sredstva (plina), ki vam ga lahko zamenja le serviser klimatskih naprav.

Kot vidite, je ustrezno vzdrževanje klimatske naprave precej enostavno, morda le malce zamudno; vseeno pa zelo dobrodošlo opravilo, ki bo poskrbelo za boljše delovanje naprave, nižjo porabo električne energije, hkrati pa naprava ne bo predstavljala nevarnosti za vaše zdravje.

Preden se lotite kakršnihkoli opravil, pozorno preberite navodila za uporabo vaše klimatske naprave.

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.