Varčno kuhanje za vsak žep | E3

Varčno kuhanje za vsak žep

17. 09. 2020

Varčno kuhanje za vsak žep

Kupi raje en paradižnik več kot premalo — to se sliši precej znano, kajne? Verjetno se tudi sami znajdete v situaciji, ko kupujete ali pripravljate hrano in za posamezen obrok porabite občutno preveč časa in denarja. Hrana pa nato ostane neporabljena in konec dneva pristane med odpadki. Kaj je rešitev? Varčno kuhanje, ki nam omogoča, da se izognemo prekomernemu trošenju denarja in preveliki količini zavržene hrane. 
Ali veste, kako se lotiti varčnega kuhanja? 

Dražje sestavine zamenjajte za cenovno ugodnejše 

Številni kupci se v živilskih trgovinah raje odločijo za nakup dražjih blagovnih znamk, saj verjamejo, da so bolj kakovostne. A resnica je precej drugačna. Sestava marsikaterega izdelka je predpisana z zakonodajo. Če si boste ob naslednjem obisku trgovine vzeli nekaj minut in primerjali tabelo hranilnih vrednosti, ki se nahaja na pakiranju, boste hitro ugotovili, da je sestava izdelkov dražjih in cenejših blagovnih znamk precej podobna. 
To so potrdile tudi tržne raziskave, v katerih so ugotovili, da so koščki tune v oljčnem olju enega proizvajalca lahko tudi še enkrat dražji od koščkov tune v oljčnem olju drugega proizvajalca, a je razlika v kakovosti med tema dvema izdelkoma izjemno majhna, tako rekoč zanemarljiva. Do enakega sklepa so prišli tudi pri analizi špagetov. Med špageti, ki so se po kakovosti uvrstili na prva tri mesta, je bila razlika v ceni tudi več kot stoodstotna.
Za varčno kuhanje dajte priložnost cenovno ugodnejšim izdelkom, ki vas morda ne bodo prepričali z najlepšim pakiranjem in pronicljivimi oglasi, a navdušili s kakovostno sestavo in denarnici prijazno ceno.

Pri porabi hrane poskusite biti varčni

Če se že lotevate varčnega kuhanja, poskusite biti varčni tudi pri količini hrane, ki jo kupite ali porabite za posamezen obrok. V čem je skrivnost? V načrtovanju in premišljenem kuhanju. Preračunajte število ljudi, za katere pripravljate obrok, nato preučite recept in si zastavite okvirno količino hrane. Pri znanih receptih boste s tem imeli manj težav, saj boste natančno vedeli, koliko vsake sestavine potrebujete. 
S premišljenim kupovanjem in kuhanjem prispevate k manjši količini zavržene hrane, ki bi sicer romala v koš za smeti zaradi pretečenega roka. V luči varčnejšega ravnanja s planetom je namreč zavržena hrana eden od velikih globalnih problemov. 
V ZDA povprečen prebivalec zavrže kar 108 kilogramov hrane na leto, kar je 21 % hrane, ki jo kupi. V Evropski uniji je vsako leto zavrženih približno 88 milijonov ton hrane, kar je 173 kilogramov na osebo. Kaj pa v Sloveniji? Stanje je nekoliko boljše, a podobno. Po ugotovitvah iz raziskave, ki je bila opravljena v letu 2018, vsak Slovenec zavrže povprečno 68 kilogramov hrane na leto, kar je 4 kilograme več kot v letu 2017.
Prevelike količine hrane pa ne vplivajo zgolj na zdravje planeta, temveč tudi na zdravje človeka. Vodijo lahko do prenajedanja in posledično do prekomerne telesne teže, ki povečuje verjetnost za nastanek resnih, kroničnih bolezni. Enako problematični so tudi premajhni obroki, saj zaradi njih veliko hitreje posežemo po naslednjem obroku. 
Varčno kuhanje in načrtovanje obrokov vam lahko pomagata določiti in nadzirati velikost porcij. Z ustrezno količino hrane na obrok boste posledično izboljšali svojo prebavo, vzdrževali nivo krvnega sladkorja in zadovoljili fizično lakoto.

Nadgradite hrano preteklega dne 

Organizirajte si kuhinjo tako, da so v shrambi, hladilniku in zamrzovalniku vedno shranjene osnovne sestavine. S tem ne mislimo le moke, mleka in jajc, ampak živil, ki nam omogočajo pripravo okusnega obroka brez obiska trgovine. Sprotno nakupovanje naj bo namenjeno predvsem sadju in zelenjavi. Uporabite pa lahko tudi hrano, ki je ostala od prejšnjega dne.
Odvečni kosi mesa, kosti in ostanki so lahko odlični za pripravo različnih jušnih osnov ali osnov za omake. Enako velja za ostanke zelenjave, kot so olupki, saj jih lahko skuhate in ustvarite izvrstno zelenjavno juho. 
Obogatite omleto ali umešana jajca. Razrežite meso, zelenjavo ali krompir, ki vam je ostal od prejšnjega dne, in jih popražite v ponvi skupaj z jajci. Tako boste ustvarili slasten, proteinski obrok, ki vas bo nasitil zjutraj ali zvečer.
Ali naravnost obožujete pico, a le tedaj, ko je vroča in ravnokar prispela iz krušne peči? Ostanke pice lahko zlahka naredite enako okusne, kot so bili. Skrivnost je v pogretju pice na štedilniku in ne v mikrovalovni ali navadni pečici. Potrebujete le ponev, pokrov in par kapljic olja. Najprej jo popecite na odprti ponvi, ko se dno hrustljavo zapeče, pokrijte ponev, znižajte temperaturo in počakajte, da se začne topiti še sir.
Pri rižu se marsikdaj uštejemo, saj iz majhne skodelice pridobimo zelo veliko količino. Kaj storiti z ostanki? Riž lahko ponovno segrejemo, ne da bi se osušil. V posodo dodamo nekaj kapljic vode, preden ga začnemo segrevati. 
Zelenjavo ali meso, ki je ostala od včerajšnjega kosila, lahko izkoristimo za nadev v tortilji. Dodajte omako po okusu, najsi bo to paradižnikova ali smetanova, naribajte nekaj sira in že imate pred seboj okusne domače zvitke, ki bodo nasitili vso družino.
Če ste se pred kratkim v trgovini nadejali prehranjevati zdravo in kupili prevelike količine sadja, jih — preden začnejo gniti — preprosto shranite v vrečko za živila ali posodo ter postavite v zamrzovalnik. Sadje z zamrznitvijo ne izgublja okusa ali vitaminov, tako da bo odlično dopolnilo vaš naslednji sadni napitek ali sadni kolač. 
Skoraj nihče ne porabi vse paradižnikove mezge, kadar pripravlja obrok. Kaj lahko storite, da jo privarčujete? Porazdelite in shranite jo v več manjših vrečk za živila, nato pa zamrznite. Tako boste za vaše varčno kuhanje vedno imeli na razpolago točno toliko količine, kot jo potrebujete.

Kar lahko pridelate sami, pridelajte doma

Zakaj bi plačevali za začimbe, če lahko vzgojite zelišča na svojem balkonu ali vrtu? Kaj je bolj okusnega od paradižnika, ki je zrasel s pomočjo naših rok? Vsak od nas lahko ustvari svoj pridelek, s tem pa ne vlaga le v svoje zdravje, ampak tudi v zdravje okolja.
Pridelava domače zelenjave zmanjšuje pot od vil do vilic, kar pomeni, da bo vaša hrana sveža, okusnejša in bolj hranilna, saj ne bo prepotovala več tisoč kilometrov do vašega krožnika. S tem boste prispevali tudi k zmanjšanju emisij oziroma ogljičnega odtisa in k manjšim količinam embalaže, ki je potrebna za njen transport.
Z domačo zelenjavo boste prispevali tudi k bolj čisti zemlji in vodam, saj boste za njeno pridelavo uporabljali le naravna gojila, ki niso škodljiva za vas, živali ali okolje. Prav tako boste pripomogli k zmanjšanju odpadne embalaže, v katero so običajno pakirani izdelki v trgovinah. 

Varčno kuhanje, boljše za nas in za naravo

Varčno kuhanje ima pozitiven vpliv na naše zdravje, na zdravje naše denarnice in okolja. Pri kuhanju pa ne bodite varčni le pri hrani, temveč tudi pri uporabi ostalih pripomočkov, kot so papirnate brisače. Izdelki za enkratno uporabo so morda res cenovno ugodni in priročni, a izjemno obremenjujejo okolje. Namesto njih raje posezite po kuhinjskih krpah iz blaga, ki jih preprosto operete in ponovno uporabite. Varčnost v hiši pa lahko zagotovo povečujejo tudi pametne inštalacije, ki vas opozarjajo, če je hladilnik predolgo odprt ali ugasnejo svetila, če ste zapustili prostor, in še več. 
Za konec naj vas opozorimo še na to, da se v trgovino nikar ne odpravljajte lačni. Tako boste kupili prevelike količine hrane, po možnosti tudi nezdrave ali takšne, ki je sicer ne uživate.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.