Trend elektrifikacije tudi v kolesarstvu | E3

Trend elektrifikacije tudi v kolesarstvu

28. 07. 2023

Trend elektrifikacije tudi v kolesarstvu

Kaj torej kupiti: električno ali navadno kolo? Vsi večji (in malo manjši) proizvajalci imajo po novem v svoji ponudbi tudi električna kolesa vseh oblik, za vse generacije in različne namene uporabe. Preverili smo, komu so električna kolesa namenjena, kako jih vzdržujemo ter katere so njihove prednosti in slabosti.

Ne glede na to, kakšno kolo vozimo, je prva stvar, ki jo moramo storiti, preden se odpravimo na prvi letošnji kolesarski izlet, priprava kolesa na novo sezono

Pregled celotnega kolesa po korakih 

  1. So vse komponente v dobrem stanju? 
  2. Preverimo stanje pnevmatik in jih napolnimo do priporočene vrednosti tlaka. 
  3. Posvetimo se verigi – po vsej verjetnosti jo bo treba očistiti, kar pomeni najprej razmaščevanje, nato pa podmazovanje.
  4. Očistimo zavore in preverimo stanje ploščic. Po potrebi jih zamenjamo. 

Je električno kolo primerno za vsakogar? 

Primerno je predvsem za tiste, ki želite izboljšati svoje kolesarske izkušnje, odlična izbira pa je tudi za vse tiste, ki želite kolesariti na daljše razdalje ali se voziti navkreber brez prevelikega napora. Vse to nas pripelje do osnovnih vprašanj – ali kolesarimo predvsem z namenom, npr. kardio treninga, ali nam na drugi strani kolo predstavlja sredstvo za odkrivanje skritih kotičkov? Če vam kolo predstavlja zgolj športno orodje, bo elektromotor odveč. Če pa kolo vidite kot prevozno sredstvo za prijetne (tudi daljše) izlete v naravi, nakupa e-kolesa zagotovo ne boste obžalovali.

Glavne razlike med električnim in navadnim kolesom

Razlika med električnim in navadnim kolesom je v tem, da ima električno kolo vgrajen elektromotor, ki pomaga pri vožnji. Električno kolo je navadno nekoliko dražje od navadnega, vendar ima nekaj ključnih prednosti, kot so daljši doseg, lažje premagovanje zahtevnih terenov in predvsem več možnosti za sproščen užitek. Že sam trend priljubljenosti nakazuje na izjemne prednosti e-koles, pri pomanjkljivostih pa lahko omenimo višjo ceno, večjo težo kolesa in potrebo po polnjenju baterije.

Vrste pogona pri električnih kolesih

Obstajata dve vrsti pogona pri električnih kolesih: 

  1. Sredinski pogon je primernejši za tiste, ki se vozijo po hribih, saj ima boljši nadzor nad gibanjem kolesa. Tu je govora predvsem o gorskih in t. i. »cross« kolesih s sprednjim in zadnjim vzmetenjem. Sredinski motor je za tovrstna kolesa primeren predvsem zaradi tega, ker elektromotor nadomesti tudi verigo. To so precej težki in predvsem dragi motorji, težo kolesa pa dodatno poveča še baterija, kar mnogim kolesarjem ni všeč, zato ostajajo na klasičnih kolesih, ki omogočajo višje skoke. 
  2. Zadnji pogon je primernejši za ravne površine, saj zagotavlja več moči in večjo hitrost. V teh kolesih je motor največkrat vgrajen v zadnjo os kolesa. Tovrstni motorji so primerni tudi za predelavo večine klasičnih koles v električne. S predelavo zadnjega kolesa oz. osi in dodano baterijo na prtljažniku (ali celo okvirju) kolesa je skoraj vsako kolo lahko električno. 

Prodaja električnih koles se je v zadnjih letih občutno povečala 

Po podatkih Svetovnega združenja proizvajalcev koles (World Bicycle Industry Association) se je prodaja električnih koles v letu 2021 povečala za 52 % v primerjavi z letom 2019. Največ električnih koles se proda v Evropi, predvsem v Nemčiji in na Nizozemskem, kjer se električna kolesa že uporabljajo kot pomemben del vsakodnevne mobilnosti.

V zadnjih letih je prodaja električnih koles eksponentno rasla tudi pri nas. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v letu 2020 v Sloveniji prodanih več kot 9000 električnih koles. 

Nasveti za nakup in vzdrževanje električnega kolesa

Če se odločite za nakup električnega kolesa, je pomembno, da upoštevate svoje potrebe, pričakovanja in finančne zmožnosti, predvsem pa izberete kolo, ki ustreza vašim zahtevam. Pri nakupu bodite pozorni na kakovost izdelave, vzdržljivost in varnostno opremo, specifikacije baterije, vrste pogona ter druge pomembne dejavnike.

Obraba materialov pri električnem kolesu se lahko nekoliko razlikuje od tiste pri navadnem kolesu. Električno kolo ima dodatne komponente, kot sta motor in baterija, kar vpliva na njegovo težo ter obrabo nekaterih delov kolesa. Vendar je to odvisno od več dejavnikov, kot so intenzivnost uporabe, kakovost delov in način vzdrževanja. Na splošno velja, da:

  • se zavore na električnih kolesih obrabijo hitreje, saj je teža kolesa po navadi večja kot pri običajnem kolesu, zlasti zaradi že večkrat omenjenih dodatnih komponent.
  • se veriga (in tudi pogonski sklop) na električnem kolesu obrabi hitreje, ker je motor močnejši od noge kolesarja in na verigi ustvarja večjo napetost.

Kakovostne komponente in redno vzdrževanje zmanjšajo obrabo materialov, obenem pa tudi podaljšajo življenjsko dobo kolesa.

Praktični nasveti za optimalno vzdrževanje baterije

Baterija je eden najdražjih delov e-kolesa, zato se ji splača posvetiti malo več pozornosti. Na splošno pri vzdrževanju baterije veljajo enaka pravila kot za baterijo na vašem pametnem telefonu. Pravilno vzdrževanje baterije se začne s pravilnim polnjenjem. Priporočljivo je, da:

  1. jo napolnite do največ 80 % kapacitete, saj se na ta način podaljša življenjska doba baterije.
  2. baterije nikoli ne izpraznite do konca. 

Poleg tega je pomembno, da baterijo redno vzdržujete in čistite, saj se tako izognete kopičenju umazanije, ki lahko povzroči težave pri njenem delovanju. Če boste svoje e-kolo dalj časa skladiščili (npr. pred zimo), je priporočljivo, da baterijo hranite na hladnem in suhem mestu, jo napolnite vsaj enkrat na mesec ter vzdržujete njeno stanje med 20 in 80 %. Ker pa se s svetlobno hitrostjo spreminja tudi tehnologija baterij, svetujemo, da si preberete navodila za vzdrževanje vaše baterije in se jih dosledno držite. 

Zaključek 

Električno kolo je odlična izbira za vse, ki želijo izboljšati svoje kolesarske izkušnje in se izogniti prevelikemu naporu pri kolesarjenju. Če se odločite za nakup električnega kolesa, upoštevajte dejstvo, da ima baterija tudi ob najbolj skrbni uporabi omejeno življenjsko dobo, enako velja za motor. Odveč pa najbrž ne bo niti opozorilo, da so električna kolesa zaradi svoje priljubljenosti in relativno visokih cen postala zanimiva tudi za tatove koles. Zato je ob nakupu e-kolesa pametno razmisliti tudi o močni in zanesljivi verigi ali se celo odločiti za kasko zavarovanje. 

Članek je bil prvotno objavljen v reviji E3 SVET.

Viri: 
https://www.wbia.ch/news/ebike-sales-jump-52-in-2021-compared-to-2019/
https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/9764

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.