Preverite, ali doma pravilno sušite perilo in oblačila | E3

Preverite, ali doma pravilno sušite perilo in oblačila

21. 02. 2023

Preverite, ali doma pravilno sušite perilo in oblačila

Pranje, sušenje in zlaganje perila ter oblačil so redna gospodinjska opravila. Idealne okoliščine za sušenje teh so na svežem zraku, v vetrovnih dneh in stran od žgočega sonca. Ker pa veliko gospodinjstev nima vrta, balkona ali terase, se je treba znajti drugače. Nekateri vsa oblačila sušite v sušilnem stroju, drugi kombinirate stroj s sušenjem na stojalu znotraj doma, tretji pa sušilnega stroja sploh nimate. Zanimivost: pralni stroj v Sloveniji uporablja 91 % gospodinjstev, sušilnega pa le 41 % (vir: Reus). 

Pomembno: perilo zložite takoj, ko je suho, tako ga lažje zlikate in pospravite. Presušeno perilo je težje likati, s tem podaljšate čas likanja in posledično porabite več elektrike. 

Vse se začne s skrbnim obešanjem perila 

Skrbno obešanje kosov oblačila se vsekakor obrestuje, saj vam prihrani čas pri naslednjem koraku: zlaganju in likanju oblačil. Vsak moker kos najprej stresemo, da se raztegne. Kako pravilno obesiti perilo na stojalu, da bo čim manj zmečkano?

 • Majice obesite obrnjene na glavo. 
 • Hlače obesite na zgornjem robu, kjer je pas.
 • Srajce, obleke in oblačila iz občutljivih materialov najlepše posušimo kar na obešalnikih. 
 • Posteljnina: najprej jo prepognite, da se zgornja robova stikata. Obesite za rob, na ta način se pri sušenju ustvari jadro in se hitreje posuši.
 • Brisače in krpe: obesite jih za rob brez prepogibanja. 
 • Raje uporabite dve kot eno ščipalko za obešanje. 

Koristno: pletenine najlažje posušite na vodoravni podlagi, spodaj pa dajte brisačo. Tako vaši najljubši puloverji ne bodo izgubili oblike. 

Sušenje na stojalu za perilo v zaprtem prostoru

Če je le možno, perila ne sušite v zaprtih prostorih, saj po nekaterih statistikah povečajo vlažnost v prostoru za 30 % (vir: Dominvrt.si). Še posebej manjša, dobro izolirana stanovanja lahko hitro postanejo prostor, kjer se nabira preveč vlage in posledično tudi plesen. Enaka težava nastane, če perilo in oblačila sušite na radiatorju. To je odsvetovano, še posebej pozimi, ko se prostori ogrevajo. 

Če je pri vas doma sušenje znotraj neizogibno, nujno poskrbite za dobro prezračevanje ali pa si omislite razvlažilec zraka. 

Ste vedeli? Obstajajo aluminijasta električna stojala za sušenje perila. 

Izkoristimo veter in sušimo zunaj #brezelektrike

Perilo, ki ga posuši veter, je na otip mehkejše. Priporočamo sušenje v senci, saj lahko močno sonce pripomore k temu, da barve na oblačilih zbledijo, belo perilo pa postane rumeno. 

Sušilni stroj je uporaben v vsakem vremenu

Glavna prednost sušilnega stroja je zagotovo neodvisnost od vremena. Ko pada dež in je zunaj visoka vlažnost, se nam bo perilo na zraku sušilo več dni. Sušilni stroj pa poskrbi za suho perilo v dveh urah.

Druga prednost je preprostost: oblačil in perila ni treba obešati, kar je večini zamuden proces. Če se malo pošalimo, lahko obešanje perila povzroči tudi kakšen družinski prepir: »A še nisi obesil perila?!« V sušilni stroj preprosto »vržemo« oblačila in ven vzamemo mehka, še topla, ki jih potem tudi lažje zložimo. 

E3 nasveti za sušenje v sušilnem stroju: 

 • Upoštevajte simbole in znake za sušenje, da zaščitite oblačila in perilo. 
 • Pri zlaganju iz pralnega v sušilni stroj posamezen kos perila ali oblačila stresite. To pohitri čas sušenja. 
 • Vedno sušite poln boben oblačil oz. upoštevajte težo po navodilih proizvajalca. Tako boste privarčevali pri energiji.
 • Če imate dvotarifni števec, predlagamo sušenje v času nizke tarife električne energije. 
 • Redno čistite filter za puhaste delce. 
 • Med sušenjem ne odpirajte vrat, saj tako podaljšate čas sušenja in porabite več energije. 
 • Po koncu programa čim prej zložite oblačila in perilo. 

Omenili smo porabo električne energije in njeno nizko tarifo. Vabljeni, da temi raziščete še v drugih dveh zapisih: 

Koliko porabijo aparati doma
Vse o nizki tarifi električne energije 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.