Pravila in nasveti za odmrzovanje živil | E3

Pravila in nasveti za odmrzovanje živil

13. 10. 2022

Pravila in nasveti za odmrzovanje živil

Odmrzovanje je pametno načrtovati vnaprej. Preden odhitimo v službo oz. delovnim nalogam naproti, živilo ali že pripravljeno jed postavimo v posodo. V hladilniku naj varno počaka na čas popoldanskega kuhanja. Ker pa takšno načrtovanje ni vedno mogoče, smo v spodnjem zapisu zbrali nekaj trikov, ki nam olajšajo odmrzovanje. Pozornost pravilnemu rokovanju posvetimo predvsem odmrzovanju mesa. Ko smo že ravno pri hladilniku in zamrzovalniku. Ali veste, koliko električne energije porabita?

Zlato pravilo: zamrznjeno živilo čez noč odtalite v hladilniku

Odmrzovanje na kuhinjskem pultu se odsvetuje predvsem za meso, saj sobne temperature povečajo možnost za razvoj bakterij, ki so nevarne za zdravje, obenem pa se lahko prenašajo iz rok na kuhinjske krpe in delovne površine. Spremenite navade in odmrzujte vsa živila v hladilniku – čez noč. 

Večina bi se strinjala, da so hladilniki zagotovo najboljša iznajdba stoletja. Povrhu pa še varna izbira za odmrzovanje živil. Izbrano živilo postavite v posodo in naslednji dan je že pripravljeno za kuho. Tako enostavno in obenem tudi varno. Vsi, ki ste v iskanju hladilnika, preverite izbrane modele blagovne znamke LG, ki jih nudimo v E3 Trgovini. V njej E3 Odjemalci nakupujejo ugodneje. 

Zanimam se za nakup hladilnika >

Mit ali legenda: kocka ledu se hitreje odtali v mrzli vodi

Pozabimo na vrelo vodo pri odmrzovanju. Strokovnjaki priporočajo, da mesa ne talimo v vroči vodi, saj naj bi to povečalo možnost prenosa okužb, obenem pa celo poslabšalo okus mesa. Uporabimo trik kuharskega mojstra Jeffa Potterja, ki trdi, da se meso hitreje stopi pod curkom hladne vode – enako naj bi veljalo za ledeno kocko. Prepričani smo, da se boste poskusa, tako kot mi, lotili sami doma. Živilo v postopku odtaljevanja v mrzli vodi ohrani tudi barvo in strukturo.

Kuhajmo brez odmrzovanja

Zakaj odmrzovati, če bomo kuhali takoj in imamo čas za pripravo izbranih jedi? 

  • Meso za golaž in jedi, ki zahtevajo daljše kuhanje: skuhajte že kar zamrznjene. Priporočamo recept za počasi kuhano govedino
  • Z zelenjavo je še enostavneje: zamrznjeno mlado koruzo, zamrznjen kuhan fižol ali drugo manjšo zelenjavo dodajmo enolončnicam kar med kuhanjem. Gobe so odlične, če jih uporabite kar zamrznjene, celo priporočajo, da jih nikoli ne odtajate do konca. Enako velja za češnjeve paradižnike: zamrznjene vrzimo v lonec, v katerem se kuha juha.
  • Zamrznjeno sadje lahko uporabimo tudi za biskvite, mafine in kompote. 
  • Tudi morske jedi so odlične, če jih uporabimo kar zamrznjene. Zamrznjeni morski sadeži so odlični za rižote, medtem ko kose rib lahko enostavno spečemo v pečici ali pa uporabimo za kuhanje juh. 
  • Že pripravljene globoko zamrznjene lazanje, narastke, pice ali pite lahko v pečici spečemo do zelo okusnega obroka. Vabljeni tudi k branju, koliko elektrike le ta porabi.

Sodobne kuhinje prisegajo na naprave, ki v hipu odtalijo živila 

Novejše pečice že imajo funkcijo odtajevanja. Lastniki mikrovalovne pečice dobro preberite navodila, kako pravilno vklopiti funkcijo odtajevanja. Lastniki mikrovalovne pečice dobro preberite navodila, kako pravilno vklopiti funkcije odtajevanja. In še zanimivost iz Wikipedie? »Prva mikrovalovna pečica je bila patentirana 8. oktobra 1945, leta 1947 pa je bila tudi narejena. Imenovala se je Radarange in je bila kar 1,8 m visoka ter 340 kg težka naprava, šele leta 1954 pa je bila nared za prodajo. Takrat je stala okoli 5.000 ameriških dolarjev, dandanes pa bi bilo to neverjetnih 60.000 ameriških dolarjev!« 

Zanima me nova mikrovalovna pečica >

Hvala za vaš čas in branje. Raziščite še ostale koristne zapise v rubriki E3 Svet
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.