Pametna hiša povečuje udobje | E3

Pametna hiša povečuje udobje

10. 09. 2020

Pametna hiša povečuje udobje

Ali sem po kuhanju izklopil pečico? Ali je alarm vklopljen? Sem pustil likalnik prižgan? Če bivate v pametni hiši boste lahko vse našteto preverili preko daljinskega upravljanja hiše, ostali pa si bodo še naprej belili glavo in obračali avtomobile na pol poti do cilja zaradi morebiti prižganih naprav.

Pametne hiše oziroma hiše s pametno inštalacijo so v zadnjih nekaj letih postale stalnica, in ne več novost. Kaj pametna hiša sploh je, kako nam lahko olajša vsakdanje življenje in kako se lotiti njenega načrtovanja, pa si lahko preberete v odstavkih, ki sledijo. 

Kaj je pametna hiša?

Pametna hiša je izraz, s katerim poimenujemo zgradbo, v kateri so nameščene elektroinštalacije in naprave, ki jih lahko upravljamo preko pametnega telefona, tablice ali računalnika. Žično ali brezžično povezani elementi tvorijo inteligentni sistem, ki misli namesto nas, povečuje naše udobje in varnost ter nam omogoča, da privarčujemo pri času in energiji. 
Vsak od nas v resnici že stanuje v pametni hiši, le da je stopnja njene inteligence nizka. Gre na primer za to, da senzor pošlje signal kotlu v kurilnico, da je v notranjih prostorih prevroče ali prehladno, kotel v kotlovnici pa v odgovor prilagodi svoje delovanje. 
Stopnja pameti, ki jo želimo integrirati v svoje domovanje, je odvisna od naših želja, možnosti in seveda finančnih sredstev, ki jih imamo na razpolago. Pametne inštalacije lahko v našem domu samostojno upravljajo z različnimi elementi — senčili, okni, lučmi, vodo ali pametnimi aparati. Poskrbijo lahko tudi za ogrevanje prostorov glede na zunanjo temperaturo, zaznajo požar ali vlom ter nas opozorijo o uhajanju plina ali vode.

Kako je nastala pametna hiša?

Avtomatizacija doma je že kar nekaj časa prisotna v naših življenjih. Še več, eno izmed prvih tehnoloških podjetij, ki je poskušalo narediti preboj na tem področju, uspešno posluje še danes. 
Pametne naprave so prvič ugledale luč sveta v letu 1975, ko je podjetje na Škotskem razvilo t. i. sistem X10. Ta omogoča, da sorodni produkti medsebojno komunicirajo preko obstoječega žičevja znotraj hiše. Vse naprave in aparati so prejemniki, sredstva s katerimi jih upravljamo pa oddajniki. Če želimo torej izklopiti svetilko v sosednji sobi, bo oddajnik oddal naš ukaz v obliki numerične kode, ki vključuje:

  • opozorilo sistemu, da je bil izdan ukaz,
  • identifikacijsko številko naprave, ki mora sprejeti ukaz,
  • kodo, ki vsebuje dejanski ukaz, kot je na primer: izklop.

Komunikacija preko električnih žic ni nujno zanesljiva, saj so lahko linije zasičene zaradi napajanja vseh ostalih naprav v domu. Zato so dandanes bolj priljubljene druge tehnologije, ki za komunikacijo uporabljajo radijske valove — na podlagi katerih delujejo tudi tehnologija bluetooth, brezžični internet in telefonski signali.

Katere so prednosti pametne hiše?

Prihranek energije in časa

S sistemom pametne hiše je mogoče privarčevati kar do 30 odstotkov energije. Omogoča večji nadzor nad porabo energije, saj pametni sistem samodejno ugaša svetila v praznih prostorih, povečuje ali znižuje notranjo temperaturo skozi dan in upravlja s pametnimi napravami v domu. Prihrani pa tudi naš čas in energijo, saj za odklepanje vhodnih vrat, zastiranje oken, vklop alarmnega sistema ipd. nam ni treba oditi domov, ampak lahko vse našteto upravljamo na daljavo. 

Varnost

Pametni domovi vključujejo napredne varnostne sisteme s kamerami, senzorji gibanja in direktno povezavo z varnostno službo ali policijo, ki prihiti na pomoč, če se sproži alarm. Določene pametne rešitve ponujajo tudi možnost odklepanja oziroma zaklepanja vhodnih vrat s kartico ali prstnim odtisom. Tako imajo morebitni nepridipravi pred seboj veliko težjo nalogo kot pri klasičnih ključavnicah. Pametno upravljanje svetil pa nam omogoča tudi, da simuliramo prisotnost v domu. Kadar smo zdoma, lahko vklopimo in izklopimo luči ter tako dajemo vtis, da smo doma.

Udobje

Udobje oziroma priročnost je eden od glavnih razlogov za gradnjo ali nakup pametne hiše. Z enim dotikom daje pametna inštalacija stanovalcem možnost oddaljenega dostopa do sistemov kot so svetila, okna, vrata, ogrevanje in hlajenje, glasbene in druge multimedijske naprave. Odpravljajo tudi skrbi, saj nam omogočajo, da takoj preverimo stanje pametnih naprav v našem domu, z vgrajenimi kamerami pa nadzorujemo najmlajše družinske člane in jim prihitimo na pomoč, če je to potrebno. Vse funkcije pametnega doma lahko upravljamo iz katerekoli lokacije na svetu; vse, kar potrebujemo, je dostop do interneta.

Naložba v prihodnost

Ko pride čas za prodajo doma, pametne inštalacije povečujejo vrednost nepremičnine. V prodajnem procesu nam omogočajo, da izpostavimo točno tisto prednost pametne hiše, ki bo imela največji učinek na potencialnega kupca. Pametni domovi so na trgu lahko prodani po veliko višji ceni kot hiše, ki imajo vgrajene zgolj klasične tehnološke rešitve. Zaradi tega je pametna hiša investicija v prihodnost, ki se ne odraža le v višji prodajni ceni, ampak tudi v večjem zanimanju kupcev.

Ekonomičnost

Energijska poraba pametnih hiš je veliko bolj optimizirana kot pri klasičnih domovih. Pametni senzorji lahko zaznajo odprta okna ali hladilnik ter nas o tem opozorijo. Svetila delujejo le v tistem delu hiše, v katerem se nahajajo stanovalci. Pametne naprave so lahko prednastavljene, da začnejo delovati v delu dneva, ko je to najbolj ekonomično. Uporaba pametnih tehnologij omogoča uravnavanje temperature v vsakem prostoru posebej. Vse našteto znižuje porabo energije in posledično tudi mesečne stroške za energijo. 

Kako načrtovati pametno hišo?

Načrtovanje pametne hiše je najpametneje začeti že pri projektiranju hiše. Za optimalno integracijo in delovanje pametnega sistema je namreč treba prilagoditi plan električnih inštalacij. Med pametno napeljavo v hiši sodijo pametna zidna stikala, okna, senčila, ogrevalni sistem, prezračevalni sistem ali toplotna črpalka. Če jih načrtujemo vnaprej, zmanjšamo stroške investicije in preprečimo oteženo odkrivanje skritih napak. 
Če vgradnjo pametnih inštalacij predvidevamo v prihodnosti, moramo biti pozorni le, da vgradimo vsaj 60 milimetrov globoke doze, ki nam omogočajo namestitev pametnih modulov. Tekom gradnje pa priklopimo tudi centralno enoto.
Pametne inštalacije se lahko namestijo tudi v obstoječo gradnjo, s pomočjo brezžičnega sistema. V primerjavi z žičnimi so brezžične pametne rešitve cenovno ugodnejše, stabilne in varne. Pri njih se ne soočamo z enakimi težavami kot pri klasičnem brezžičnem omrežju, ki je lahko nestabilen zaradi motilcev signala, kot so mikrovalovna pečica, šibek mrežni usmernik ali elektronska varuška. 

Ali obstaja pametna hiša brez centralne enote?

Če imamo željo po bolj inteligentni hiši, a imamo na razpolago omejena sredstva, so na voljo tudi bližnjice. Namesto, da kupimo različne enote in jih povežemo v en upravljalni centralni sistem, lahko posežemo po relativno ugodnejših izdelkih s podobno pametno funkcionalnostjo. Ob nakupu smo lahko pozorni, da so izdelki med seboj kompatibilni, zaradi česar lahko svoje pametne rešitve s časom še nadgrajujemo.
Vsekakor velja, da ima centralna enota svoje prednosti — največja je zagotovo zmožnost upravljanja vseh pametnih rešitev preko enega vmesnika, a ta ni nujna! Nujno je imeti le dober brezžični usmerjevalnik, ki sega v vse kotičke doma, in izkoristiti tehnologijo internet stvari — koncept, ki povezuje (pametne) naprave z internetom in jim omogoča medsebojno komunikacijo.
Kako torej svoj dom opremiti s pametnimi napravami?

Izberite pametna svetila

Takšna, ki delujejo brez centralne enote, a so še vedno sposobna interakcije z drugimi elementi pametne hiše. Govorimo o žarnicah, ki komunicirajo preko brezžičnega interneta ali BlueTooth sprejemnika znotraj mobilnega telefona. Če je večina svetil v vašem domu upravljana preko stikal, lahko klasična stikala nadomestite s pametnimi, ki delujejo s pomočjo brezžične internetne povezave. Enako lahko storite s stoječimi svetilkami, ki jih lahko kombinirate s pametnim vtikačem.

Izberite pametne zvočnike

Takšne, ki delujejo na glasovni ukaz. Po možnosti naj bodo povezani s pametnimi svetili, ki jih upravljate s pomočjo glasovnega ukaza zvočnikom.

Vgradite pametni termostat

Ta prinaša več udobja in prihrani energijo. Na trgu so na voljo izdelki, ki ne le uravnavajo temperaturo na podlagi predhodno nastavljenega urnika, ampak zaznavajo tudi vašo prisotnost v domu. Torej delujejo le tedaj in tam, kjer je to potrebno. 

Vgradite varnostni sistem za dom

Z notranjimi kamerami lahko ohranjate nadzor, kadar ste zdoma, ali preverite, kaj počnejo vaši najmlajši ali hišni ljubljenčki. Zunanje kamere lahko zaznavajo nepridiprave ali živali, ki krožijo okoli vašega doma, medtem ko vam kamera na vhodnih vratih olajša interakcijo z obiskovalci, kadar ste doma (ali kadar niste).

Vgradite večsobni zvočni sistem

Ta vam omogoča, da postavite zvočnike v različne prostore znotraj vašega doma. Glasbo si lahko tako predvajate, kjerkoli želite.

Namestite pametni senzor za dim in ogljikov monoksid

Klasični detektorji že morda sprožijo alarm, a kaj, če ni nikogar doma, ki bi ga lahko slišal? Pametni senzor bo sprožil alarm in vam hkrati poslal obvestilo na vaš pametni telefon.

Pametna hiša, pametna odločitev

Pametna hiša je prednost sama po sebi, je pa tudi okolju in zdravju prijazna. Sevanje zaradi brezžičnega delovanja senzorjev, kamer in drugih pametnih tehnologij je manjše kot pri mobilnih telefonih. Pametne rešitve so namreč večino svojega časa v stanju pripravljenosti, saj podatke prenašajo v zgolj enem odstotku časa svojega delovanja, sicer pa ne oddajajo radiofrekvenčnega sevanja.
Z uporabo pametne tehnologije ne boste privarčevali toliko, da bi bil vaš mesečni strošek nižji za 20 ali 40 evrov in bi se vam investicija povrnila v kratkem času. Pametna hiša je dolgoročna naložba. Zatorej, če ste v procesu gradnje ali načrtovanja pametne hiše, razmislite tudi o optimizaciji stroškov električne energije. Tudi menjava dobavitelja je povsem enostavna, saj večino dela namesto vas opravi ponudnik električne energije. 
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.