O razsvetljavi doma | E3

O razsvetljavi doma

27. 03. 2023

O razsvetljavi doma

Koliko slovenskih gospodinjstev je v letu 2022 imelo varčne sijalke v svojih lučeh? Le 16 %. 

Evropska unija je že pred leti sprejela uredbo, ki narekuje, da se postopoma ukine uporaba klasičnih žarnic. Takrat so bile energijsko varčne sijalke s fluorescentno svetlobo ali po naše varčne sijalke njihov največji konkurent. EU je uvedla tudi predpise, katerih namen je zmanjšanje emisij CO2, porabe energije in stroškov v gospodinjstvih. Nove alternative so vse bolj dostopne LED-sijalke in izboljšane (halogenske) žarnice. Vse tri novejše izbire so za potrošnika cenejše in učinkovitejše, zlasti pa koristnejše tudi za okolje. 

Odkrijte E3 STAND UP z Ano MArio Mitić in Klemnom Bučanom. Izjemna komika navdušujeta s situacijami v povezavi z elektriko, sodobnimi napravami in načinom življenja.

Dejstvo

Luči porabijo približno 20 do 25 % vse električne energije, ki jo potroši gospodinjstvo. Hitra in enostavna rešitev je uporaba varčnih žarnic. Z vsako varčno žarnico prihranite približno 3 evre na leto. Še boljša rešitev: izberite vse bolj dostopne LED-sijalke, katerih življenjski cikel je še daljši od varčne žarnice. LED-sijalka namreč porabi še manj energije kot varčna sijalka. 

Rešitev

Dosledno ugašajte luči v prostorih, kjer se ne zadržujete. 

Ugasnite luč, tudi če prostor zapustite le za kratek čas. Luč, ki je prižgana le nekaj sekund, namreč porabi več energije, kot če jo ugasnete in znova prižgete.

Čez dan odgrnite zavese in senčila, da v prostor vstopi naravna svetloba. Za razsvetljavo izkoristite naravno svetlobo sonca.

Varčne žarnice in LED-sijalke porabijo 80 % manj energije v primerjavi z običajnimi žarnicami. Varčna sijalka ima desetkrat daljšo življenjsko dobo od klasične žarnice, ki zdrži le eno do dve leti, LED-žarnica pa celo petnajstkrat daljšo!

Pri nakupu svetil bodite pozorni na obliko in material. Odprta in prosojna svetila so pri oddajanju svetlobe učinkovitejša. Uporabljajte svetla senčila za svetilke, ki ne zastrejo veliko svetlobe. Bodite pazljivi pri izbiri tako imenovane barve svetlobe, ta naj bo čim bolj podobna naravni svetlobi.

Poskrbite, da so svetila čista, saj umazanija na svetilu zmanjšuje izkoristek svetlobe.

Zunanja razsvetljava naj bo krmiljena s senzorji gibanja. Ti namreč poskrbijo, da se luči vklopijo le po potrebi in se po nekaj minutah samodejno tudi izklopijo.

Primerjava stroška sijalk (portal Trajnostna energija):

Izbira nekoč → klasične sijalke

Poglejmo na primeru: doma imamo 20 klasičnih sijalk in moč razsvetljave 2 kW. Ob predpostavki, da razsvetljava deluje v povprečju 3 ure na dan, je letna poraba elektrike 2190 kW.
To pomeni, da letni strošek za razsvetljavo znaša okoli 300 evrov. 

Danes izberemo energetsko učinkovite sijalke

Ob predpostavki, da zamenjamo vseh 20 klasičnih sijalk z energetsko učinkovitimi, se moč razsvetljave zniža z 2 kW na 0,5 kW. Če razsvetljava deluje v povprečju 3 ure na dan, je letna poraba energije 550 kW, letni strošek za razsvetljavo pa okoli 70 evrov. 

Vira statistike: 24ur.com, Trajnostna energija
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.