Nujno branje: Vse o porabi električne energije, ko so naprave v stanju mirovanja. | E3

Nujno branje: Vse o porabi električne energije, ko so naprave v stanju mirovanja.

15. 10. 2019

Nujno branje: Vse o porabi električne energije, ko so naprave v stanju mirovanja.

Veliko ljudi še vedno domneva, da se poraba električne energije ustavi, ko so električni aparati ugasnjeni, a ne tudi izklopljeni iz vtičnice.
Resnica je ravno nasprotna — števec električne energije namreč deluje tudi ob ugasnjeni napravi. Brez dvoma bi bili presenečeni nad porabo električne energije naprav v stanju mirovanja. 
Danes večina aparatov po tem, ko jih ugasnemo, preide v stanje mirovanja (ang. stand-by), kar naj bi uporabnikom prihranilo čas. Pomislite, kolikokrat po koncu dela računalnik kar zaprete, namesto da bi počakali nekaj sekund, da se popolnoma ugasne. Ali veste, da to slabo navado dolgoročno drago plačate?

Katere naprave porabljajo električno energijo v stanju mirovanja? 

Naprava, ki iz stanja mirovanja takoj preide na delovanje, omogoča hitrejšo uporabo, kot če bi bila pred tem popolnoma izklopljena. Sliši se obetavno, vendar ima stanje mirovanja tudi veliko slabost — te naprave tudi v času, ko jih ne uporabljate, porabijo veliko električne energije. Zaradi tega se zanje pogosto uporablja izraz “električni vampirji”.
Vse naprave z LCD-zaslonom, lučjo, uro in vse tiste “pametne” naprave, ki so povezane z internetom, v mirovanju porabljajo električno energijo in posledično vaš denar. Pomislite na vse aparate, ki jih imate doma in spadajo v to kategorijo: DVD- ali DVR-predvajalnik, televizija, mikrovalovna pečica, računalnik, tiskalnik, kuhinjski aparati … Hitro pridemo do zaključka, da je takih naprav zelo veliko. Zakaj torej ne bi razmislili, kako zmanjšati porabo električne energije naprav v mirovanju?

Ali je poraba električne energije res tako velika?

Raziskava Mednarodne organizacije za zaščito naravnih virov je pokazala, da lahko naprave v stanju mirovanja porabijo tudi do četrtino celotne porabe električne energije v gospodinjstvu. V Ameriki “električni vampirji” porabijo približno za 19 milijard dolarjev (kar je približno 17 milijard evrov) letno električne energije oziroma moč 50 elektrarn (500 MW za vsako). Povprečno ameriško gospodinjstvo torej zaradi naprav v mirovanju porabi 165 dolarjev (približno 150 evrov) na leto. 
In to še ni vse – skupna proizvodnja električne energije, ki je porabljena v stanju mirovanja, doprinese približno 37 odstotkov vseh emisij ogljikovega dioksida v ZDA.
Kaj to pomeni v praksi? Strokovnjaki pravijo, da se poraba električne energije razlikuje glede na posamezno napravo. Nekatere naprave v mirovanju porabijo samo 1 W, druge celo do 50 W. Za lažjo predstavo — polnilci za pametne telefone v povprečju porabijo 1 W, ko so vklopljeni v vtičnico, a ne polnijo telefona. Ko je mobilna naprava napolnjena, a vseeno priključena na polnilec, bo polnilec porabil 4,5 W. Presenetilo vas bo tudi dejstvo, da sodobni televizorji v mirovanju porabijo 48,5 W — in to po nepotrebnem. Kako se temu izogniti?

Ekološka in finančna rešitev za manjšo porabo električne energije.

Nekateri svetujejo vsakodneven popoln izklop naprav, ko jih ne uporabljate. Televizija, mikrovalovna pečica, tiskalnik … izklop vseh omenjenih naprav lahko v vsem letu precej zmanjša vaš račun za elektriko. Če tega ne počnete vsak dan, vso elektroniko popolnoma izklopite vsaj v času daljše odsotnosti (ko greste na dopust ali na službeno pot ipd.). Iz vtičnice odstranite tudi polnilec za telefon, ko se ta napolni.
Na trgu so dostopne tudi pametne vtičnice, ki omogočajo nadzor nad vsemi električnimi napravami s pomočjo aplikacije na telefonu ali glasovnega upravljanja. Pametne vtičnice so cenovno ugodne in vam prihranijo čas, ki bi ga sicer porabili za vsakodnevno izklapljanje elektronskih naprav. 
Na račun popolnega izklopa naprav lahko torej prihranite precej denarja in hkrati pripomorete k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida.
Prepričajte se sami. Preverite porabo električne energije v preteklem mesecu in se nato držite zgoraj zapisanih smernic ter spremljajte rezultate. Paket E3 Napredni vam omogoča, da podatke o svoji porabi spremljate kar iz udobja vašega doma. Ko bo pred vami dejanska številka, se boste prepričali, da “električni vampirji” res obstajajo in da lahko za zmanjšanje porabe električne energije storite marsikaj.

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.