Ne puščajmo elektronskih naprav v stanju pripravljenosti | E3

Ne puščajmo elektronskih naprav v stanju pripravljenosti

21. 04. 2023

Ne puščajmo elektronskih naprav v stanju pripravljenosti

Zabavna elektronika navdušuje! A kar 43 % vprašanih ima doma elektronske naprave prižgane, tudi kadar jih ne uporabljajo. Zato je dobro, da spoznamo izraz, kaj so vampirske naprave ali »električni vampirji«. Računalnike, televizijske in radio sprejemnike ter ostalo zabavno elektroniko velikokrat puščamo v stanju pripravljenosti (»standby«). Vse naprave z LCD-zaslonom, lučjo in uro ter vse tiste »pametne« naprave, ki so povezane z internetom, v pripravljenosti porabljajo električno energijo, posledično pa tudi vaš denar. Novejše naprave porabijo v mirovanju približno 1 W.

Dejstvo

Polnilci za pametne telefone v povprečju porabijo 1 W, ko so vklopljeni v vtičnico, a ne polnijo telefona. Ko je mobilna naprava napolnjena, a kljub temu priključena na polnilec, bo ta porabil približno 5 W. Sicer pa je bila sprejeta direktiva (EC Regulation No. 1275/2008), ki zahteva, da lahko vse naprave v mirovanju porabijo največ 1 W. Ker so naprave v takšnem stanju ves dan, razen takrat, ko se uporabljajo, lahko to nanese tudi do 20 ur na dan.

Nasveti

Elektronske naprave ugasnite, ko jih ne uporabljate.

Polnilce ob koncu polnjenja naprav iztaknite iz vtičnice.

Nekatere naprave tudi v stanju pripravljenosti še vedno porabljajo elektriko, zato je priporočljiv popoln izklop.

Pri nakupu novih elektronskih naprav se pozanimajte o karakteristikah, povezanih z energetsko varčnostjo naprave.

Opremite se z razdelivci, ki imajo stikala za vklop in izklop.

Prenosni računalniki porabijo manj električne energije kot stacionarni.

Uporabljajte zbirne centre za odslužene naprave!

Odgovoren odnos do okolja se začne z odgovornim odnosom do odpadkov v vsakem domu. Kje so končali vaši stari pametni telefoni, televizije, slušalke, polnilci? Odpadno električno in elektronsko opremo ter odpadne prenosne baterije in akumulatorje odnesite na najbližji organizirani zbirni center (v Sloveniji jih imamo več kot 120) ali v poseben ulični zbiralnik z oznako OEEO. 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.