Rešitve za zmanjšanje digitalnega onesnaževanja | E3

Rešitve za zmanjšanje digitalnega onesnaževanja

20. 04. 2023

Rešitve za zmanjšanje digitalnega onesnaževanja

Google dnevno porabi 15.616 MWh energije, kar je več od povprečne dnevne proizvodnje ameriškega jeza Hoover. Vsaka dejavnost na Facebooku ali Instagramu in med pošiljanjem e-pošte, ustvarja podatke, ki potujejo po internetu. Ta pa ni v oblaku, je zelo fizičen, čeprav tega ne vidimo. Kljub brezžičnim povezavam in podatkovnim oblakom, o katerih nam ves čas govorijo, podatki še vedno potujejo po kablih in se nekje hranijo. Ta infrastruktura, čeprav je ne vidimo, je zelo fizična in ima velik vpliv na okolje. Internet in podporni sistemi na leto ustvarijo približno 900 milijonov ton CO2, to je skoraj 4 % svetovnih emisij toplogrednih plinov. 

Odkrijte E3 STAND UP z Ano Mario Mitić in Klemnom Bučanom. Izjemna komika navdušujeta s situacijami v povezavi z elektriko, sodobnimi napravami in načinom življenja.

Dejstva

»Z energijo, ki jo porabi povprečni uporabnik pri dnevnem predvajanju video vsebin (2 uri/dan), bi lahko z električnim skuterjem prevozili tudi do 3000 km letno oziroma do 8 km dnevno. Google pa dnevno porabi 15.616 MWh energije, kar je več od povprečne dnevne proizvodnje ameriškega jeza Hoover. S to količino energije bi lahko pokrili dnevne potrebe po energiji v državi z milijonom prebivalcev. Naša neomejena poraba podatkov dnevno potrebuje trikrat več energije, kot je lahko proizvedejo vsi solarni paneli na svetu.«

Ekologi brez meja

Rešitve

Odstranite vse nepotrebne aplikacije, ki jih ne uporabljate. 

Izbrišite datoteke, fotografije in videe, ki so podvojeni, zamegljeni ali jih ne potrebujete več.

Prečistite tudi igre, neuporabne račune, stare pozabljene arhive in nepomembno e-pošto. 

Redno brišite stara sporočila, shranjujte samo pomembno pošto, odjavite se od e-novic, ki jih ne berete.

Ne pošiljajte kratkih nepotrebnih sporočil. 

Zmanjšajte količino poslane e-pošte, s sodelavci raje uporabljajte virtualne sodelovalne platforme (npr. Slack, MS Teams ali Trello). 

Razmislite, ali potrebujete varnostne kopije čisto vsega, kar digitalnega ustvarite, bodite izbirčni pri shranjevanju videov in fotografij. 

Pri video konferencah izključite sliko. 

Omejite čas igranja računalniških iger.

Skrajšajte čas, ki ga preživite na družbenih omrežjih. 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.