Kako pravilno očistiti pečico in ohraniti njen sijaj | E3

Kako pravilno očistiti pečico in ohraniti njen sijaj

30. 11. 2023

Kako pravilno očistiti pečico in ohraniti njen sijaj

Pečica je nepogrešljiva gospodinjska naprava vsake kuhinje. Omogoča peko in segrevanje raznolikih jedi s pomočjo električne energije ali plina. Z redno uporabo pa se na stenah in dnu pečice hitro naberejo mast ter ostanki hrane, ki se zasušijo. Čiščenje je velikokrat težavna naloga. Da bi ohranili učinkovitost in estetski videz, je redno čiščenje pečice ključnega pomena. Pravilno vzdrževanje pečice ne le podaljša njeno življenjsko dobo, temveč tudi izboljša okus jedi, ki jih pripravljamo v njej. Kako jo torej pravilno očistiti? 

Nekateri modeli pečic imajo funkcijo za pirolitično čiščenje

Gre za t. i. samočistilne pečice s funkcijo pirolize. Beseda izhaja iz grščine, kjer pyros pomeni ogenj in vročino, lysis pa raztapljanje. Funkcija pirolize pravzaprav pomeni samodejno čiščenje pečice z zažiganjem umazanije. Priporočamo, da pred vklopom vedno natančno preberete navodila proizvajalca pečice. Med postopkom samoočiščenja se pečica navadno zaklene kar sama, lahko jo zaklenete še ročno, in segreje na 500 stopinj Celzija. Nekateri uporabniki pravijo, da je neprijeten del čiščenja smrad, ki se sprosti ob sežigu mastnih ostankov. A navadno umazanija zares izgine in pečica je po samoočiščenju kot nova. Ko se postopek pirolize konča in se pečica popolnoma ohladi, notranjost obrišite z vlažno brisačo, da očistite morebitne ostanke.
Samočistilne pečice so varne. Kljub visoki temperaturi ni nevarnosti vžiga, obenem pa niso nevarne za otroke ali hišne ljubljenčke. 

Koristno: Nasveti za varčnejšo rabo pečice

Poznamo tudi funkcijo čiščenja pečice s paro (vodo)

Parna pečica uporablja vodno paro za kuhanje hrane, kar pripomore k ohranjanju vlage in hranilnih vrednosti. Ta vrsta pečice omogoča tudi čiščenje s paro, priporoča se uporaba destilirane vode, ki jo v pečico nalijete po navodilih proizvajalca. Para navadno zrahlja umazanijo v pečici, a bo še vedno potrebno drgnjenje z gobico za popolno odstranitev umazanije. 

Klasično čiščenje in vrste čistil za pečice

Kakšen je postopek čiščenja pečice? Pred začetkom čiščenja izklopite pečico in počakajte, da se ohladi. Odstranite odstranljive dele, kot so rešetke in pladnji.

  1. Specializirana čistila: uporabljajo se za odstranjevanje trdovratnih madežev in maščob.
  2. Naravna čistila: limonov sok, kis in soda bikarbona so odlične naravne možnosti. Manj agresivna, a učinkovita pri vzdrževanju po vsaki rabi pečice.

Nanesite izbrano čistilo na notranje stene pečice in pustite, da učinkuje. Trdovratne madeže odstranite s krtačko ali gobico, a pazite, da ne poškodujete notranje obloge pečice. Za konec obrišite notranjost pečice še s suho krpo.

Kaj pa čiščenje rešetk in pladnjev? Namakajte rešetke v topli milnici in jih nato temeljito zdrgnite. Pladnje očistite s čistilom za posodo. 

Kako pogosto čistiti pečico

Čiščenje pečice je priporočljivo vsaj enkrat mesečno. Pogostost čiščenja je odvisna tudi od pogostosti uporabe in vrste jedi, ki jih pripravljate. Redno vzdrževanje zmanjšuje tveganje za neprijetne vonjave, izboljšuje učinkovitost pečice ter zagotavlja varno in zdravo pripravo hrane.

S pravilnim in pogostim vzdrževanjem boste pečico ohranili v vrhunskem stanju, kar bo pozitivno vplivalo tudi na kakovost vaših kuharskih mojstrovin. Ne pozabite, dobro vzdrževana pečica je ključ do odličnih okusov in uspešnih kuharskih podvigov, obenem pa boste dolgoročno tudi prihranili, saj boste obstoječo pečico za novo zagotovo zamenjali veliko pozneje. 

Dobro je vedeti: Kdaj zamenjati stari aparat za novega, predvsem pa varčnejšega

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.