Kako biti energetsko varčen v kuhinji | E3

Kako biti energetsko varčen v kuhinji

31. 03. 2023

Kako biti energetsko varčen v kuhinji

Doma veliko kuhamo. Kuhinja je osrednji prostor doma. Tu se pripravljajo slastni obroki, v njej se shranjuje hrana. Vsakodnevno uporabljamo naprave, ki so veliki potrošniki električne energije. Pečica in pomivalni stroj prednjačita! Zavihajmo rokave in poiščimo rešitve za prihranke na vseh treh pomembnih področjih: shranjevanje živil, kuhanje ter pomivanje posode. 

Odkrijte E3 STAND UP z Ano Mario Mitić in Klemnom Bučanom. Izjemna komika navdušujeta s situacijami v povezavi z elektriko, sodobnimi napravami in načinom življenja.

Rešitve

Kuhanje in pečenje

Uporabljajte ustrezno veliko posodo glede na velikost kuhalne plošče. Med 20 do 30 % izgube energije pride, če je kuhalna plošča do 2 cm večja od lonca!

Vodo zavrite v posodi s pokrovom ali pa uporabite vročo vodo iz grelnika, ki porabi manj energije. 

Čas je, da spet začnete uporabljati lonec na pritisk: hitreje skuha, zato privarčujete tudi do 50 % energije.

Med peko ne odpirajte vrat pečice po nepotrebnem, da ne pride do izgube toplote. Ko uporabljate pečico, jo izključite 10 minut pred koncem pečenja. Ker je pečica še dovolj topla, se bo jed kljub temu spekla.

Premeri pokrovke, posode in grelne plošče naj se ujemajo, da ne prihaja do nepotrebne izgube energije. Dno posode mora biti ravno, da se stika s kuhalno površino.

V primerjavi s štedilnikom s klasičnimi grelnimi ploščami je indukcijski štedilnik varčnejši, saj porabi 20 do 25 % manj energije. 

Pri izbiri kuhalne plošče izberimo velikost, ki ustreza loncu, saj tako ne pride do nepotrebnega uhajanja energije.

Za pogrevanje živil v manjših količinah uporabite mikrovalovno pečico.

Pomivanje posode 

Veste, da v Sloveniji pomivalni stroj uporablja 65 % gospodinjstev?

Pomivanje posode v pomivalnem stroju je varčnejše od ročnega pomivanja, a le v primeru, ko je pomivalni stroj popolnoma napolnjen.

Vedno vklopite poln stroj posode oziroma stroj čim bolj napolnite. 

Pomivalni stroj vključite v času nižje tarife. 

Izberite kakovostno pralno sredstvo, ki omogoča pranje pri nižji temperaturi in krajšem programu pomivanja.

Najvišji izkoristek energije boste imeli pri stroju najvišjega energetskega razreda in uporabi ekonomičnega programa.  

Hlajenje in zamrzovanje 

Hladilno-zamrzovalno omaro postavite na najhladnejše mesto v prostoru (nikoli ob štedilnik ali radiator). Zelo pomembna je dobra prezračenost kondenzatorja.

Primerna temperatura v hladilniku je med 5 in 7 °C, v zamrzovalniku je idealna temperatura med –16 in –18 °C; vsaka stopinja manj pomeni večjo porabo energije. 

V hladilnik ne postavljajte živil z višjo temperaturo od sobne. 

Izogibajte se pogostemu odpiranju vrat hladilnih naprav. 

V zamrzovalniku redno odstranjujte ledene obloge in preverjajte tesnjenje vrat.

Svetujemo, da hladilnik med daljšim dopustom izpraznite in izklopite.

Če imate zamrzovalni predal v hladilniku, ta porabi manj energije kot samostojni zamrzovalnik. 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.