Kako animirati otroke v prostem času brez ekranov in elektronskih naprav? | E3

Kako animirati otroke v prostem času brez ekranov in elektronskih naprav?

17. 09. 2019

Kako animirati otroke v prostem času brez ekranov in elektronskih naprav?

Na klopi sedi skupina otrok. Vsak gleda v svoj telefon ali kakšno drugo elektronsko napravo. Pametni telefoni so postali standardni spremljevalci otrok, pogosto se jim že zelo zgodaj pridružijo tudi računalniki in tablice. 
Otroštvo današnjih otrok je zato precej drugačno, kot je bilo včasih. Bistveno se je podaljšal čas, ki ga otroci in najstniki namenijo uporabi elektronskih naprav. Največ kritik prejemajo prav pametni telefoni, računalniki in tablice, televizorji in konzole za igranje video iger. 
Pred tridesetimi leti so morali starši otroke naučiti, kako se oglasiti na telefon in kaj narediti, če se pred vrati pojavi tujec. Strokovnjaki so pisali o priporočeni razdalji med ekranom in očmi gledalca. Danes se morajo starši posvetiti tudi vodenju otrok po digitalnem svetu in jih naučiti varne rabe pametnih telefonov, tablic in računalnikov tako s stališča zasebnosti kot količine uporabe. 

Na kaj moramo biti pozorni ob uporabi elektronskih naprav in kako jo omejiti?

Zbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri otrocih zagotoviti varno in kakovostno uporabo pametnih telefonov, tablic in računalnikov.

 • Preverite, ali dostopajo izključno do vsebin, ki so primerne za njihovo starost.
 • Preverite, ali so aplikacije, ki jih uporabljajo vaši najmlajši, interaktivne ali pasivne. Ali otrokom njihova uporaba prinaša korist? 
 • Spremljajte, koliko časa otroci preživijo na elektronskih napravah in kako ga preživijo. Ena ura pasivnega spremljanja nekakovostnih vsebin se lahko precej razlikuje od ene ure, namenjene izobraževanju — igram za razvoj logičnega razmišljanja, aplikacijam za spodbujanje ustvarjalnosti ...
 • Preverite nastavitve zasebnosti vaših otrok na družbenih omrežjih. Ali so vsebine, ki jih delijo, dostopne le njihovim prijateljem? Ali lahko vsakdo vstopi v stik z njimi, ne da bi pred tem dobil potrditev? Katere osebne podatke delijo na svojih profilih?

Z otroki se dogovorite, koliko časa lahko preživijo na elektronskih napravah. Smiselno ga odmerite in količino prilagodite času, ki ga namenijo drugim prostočasnim aktivnostim. Za začetek lahko uporabo elektronskih naprav na primer omejite na pol ure dnevno ob delavnikih; vikendi naj bodo namenjeni drugim aktivnostim. 
Pomembno je, da se tudi sami držite omejitev uporabe elektronskih naprav, ki ste jih naložili svojim otrokom. Tako jim boste najboljši vzor, saj se omejitev ne bodo držali, če boste sami počeli nasprotno. Če ste na primer prepovedali uporabo telefona med obroki, potem to pravilo tudi upoštevajte. Raziskava “Vpliv elektronskih naprav na starše” je pokazala, da več kot polovico staršev med interakcijo z njihovimi otroki tehnologija zmoti vsaj trikrat na dan. Prav zaradi tega je dobro, da si tudi sami omejite čas uporabe elektronskih naprav in v čas, ki ga preživite z družino, ne vključujete dela. 
Pri najstnikih boste aktivnosti na družbenih omrežjih in elektronskih napravah težje nadzorovali, saj so z eno nogo že na poti v odraslost. Po drugi strani so še vedno otroci, ki se ne zavedajo, kakšne nevarnosti lahko prinese neprimerna raba elektronskih naprav, spleta in družbenih omrežjih. Ravno zaradi tega moramo otroke že od malih nog spodbujati h grajenju pristnih medosebnih odnosov in jih ozaveščati o tveganjih, ki jih prinese virtualno navezovanje stikov. 

Kako animirati otroke v času brez elektronskih naprav?

Kako bi zamotili otroka, če bi ostali #brezelektrike ali se vrnili v čas, ko elektronske naprave niso bile tako vseprisotne kot so danes? Predstavljamo vam nekaj idej, da bodo ta čas čim bolje izkoristili.

 • Druženje s prijatelji. Na videz preprosta stvar, ki lahko s seboj prinese velik izziv. Danes najstniška druženja velikokrat vključujejo telefon in nenehno preverjanje dogajanja na družbenih omrežjih. Če se le da, poskrbite, da se otroci na druženje odpravijo brez telefona in jim tako omogočite igro brez motenj. 
 • Priredite piknik in poskrbite za športne aktivnosti. Tako lahko poskrbite za kakovostno druženje in hkrati naredite nekaj dobrega zase. 
 • Organizirajte večer družabnih iger. To je še en odličen način za preživljanje časa s celotno družino. Tako vam kot otrokom bodo družabne igre predstavljale dobrodošlo sprostitev. 
 • Spodbudite umetniško in glasbeno ustvarjanje. Risanje in igranje instrumentov spodbujata ustvarjalnost, hkrati pa sta običajno aktivnosti, ki ne vključujeta uporabe elektronskih naprav.
 • Ustvarjajte sami. Tudi sami razvijajte svoje ročne spretnosti z ustvarjanjem iz lesa, s šivanjem ...
 • Pripravite domače jedi in sladice. Tudi peka in kuhanje spodbujata ustvarjalnost in krepita različne spretnosti.
 • Taborite na domačem vrtu ali v kampu. Oboje predstavlja odlično priložnost za druženje družinskih članov, navezovanje novih stikov, krepitev socialnih veščin in oddih v naravi. 
 • Zunanje aktivnosti, ki bodo poskrbele za otrokovo kondicijo in zabavo hkrati. Pojdite na bazen, na sprehod, na izlet ob reki ali v gore. Vse našteto bo odmaknilo misli stran od elektronskih naprav. 
 • Branje nudi širitev obzorja in izboljšanje besednega zaklada. Še posebej prijeten občutek je, ko v roke vzamemo knjigo in ne e-bralnika. Otroci staršev, ki berejo, so običajno boljši bralci od povprečja.

Prednosti elektronskih naprav

Elektronske naprave hkrati nudijo tudi neskončno paleto izobraževalnih možnosti. Ko otroci uporabljajo naprave, jih usmerite k izobraževalnim vsebinam. Naj od časa, ki ga preživijo pred ekrani, odnesejo čim več. Zanimive video vsebine predstavljajo vrsto učenja, ki je zabavna in interaktivna hkrati. 
A video vsebine niso edino, iz česar se lahko otroci učijo ob uporabi elektronskih naprav. V zadnjem času so na voljo različne miselne in strateške igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivni razvoj. Prav tako so na voljo različne aplikacije, ki skrbijo za glasbeno, jezikovno ali umetniško ustvarjalnost posameznika.
Hkrati bodo otroci zaradi zgodnje uporabe elektronskih naprav tehnološko bolj sposobni in pripravljeni na delovno mesto, ki bo v prihodnosti od njih zahtevalo digitalno pismenost. Prav tako jim naprave pomagajo ostati v stikih z vrstniki in kasneje tudi s svojimi družinskimi člani. Vseeno pa jih moramo že od začetka intenzivno usmerjati k varni in preudarni rabi.
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.