Velikonočni recept: male pletenice (venčki s pirhi)
27. 03. 2024
Mlečna pletenica je tradicionalna slaščica, ki se peče ob praznovanju velike noči. Narejena je iz mehkega, lahkega testa, bogatega s svežimi mlečnimi sestavinami. Ko je pečena, se na njeni zlatorjavi skorji zasvetijo sladke note vanilje, cimeta ali citrusov. Za vas smo pripravili recept za velikonočno poslastico.
Sestavine za 8 malih pletenic:
- 300 g bele moke
- 1 jajce
- pol kocke svežega kvasa
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 40 ml olja
- 100 ml polnomastnega mleka
- 40 g belega sladkorja
- žlička naribane neškropljene limonine lupinice
- žlička naribane neškropljene pomaranče
- ščep soli
- žlička ruma
- pol žličke vanilijeve arome
- 8 pirhov
- dve žlici stopljenega masla za premaz
1. Pripravimo testo za male venčke
Najprej naredimo kvasni nastavek: mleko segrejemo, polovico ga v posodici zmešamo z nadrobljenim kvasom, žličko sladkorja in žlico moke. Posodo pokrijemo, kvasni nastavek pustimo mirovati 10 minut.
Med tem v večji skledi penasto zmiksamo jajce in sladkor ter dodamo preostanek segretega mleka. Dolijemo olje, rum in pol žličke vanilijeve arome, nato dodamo še vanilin sladkor in naribano lupinico limone ter pomaranče. Postopoma med mešanjem dodajamo moko, pecilni prašek in sol, na koncu pa še vzhajani kvasec. Gnetemo 5 minut, priporočamo uporabo kuhinjskega robota, s katerim gre v kuhinji vse lažje.
Testo oblikujemo v kepo, pustimo ga v posodi, ki jo pokrijemo s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj 1 uro in pol. Vzhajano testo na pomokani površini razdelimo na 16 enakih koščkov.
2. Kako spletemo okusne pletenice
Za vsak venček potrebujemo dve kroglici, ki ju posvaljakamo v dva srednje debela svaljka, dolžine pribl. 18 cm. Nato ju med sabo prepletemo ter oblikujemo v krog. Na sredino vtisnemo pirh (pozor, male pletenice ne pečemo s pirhom, le odtisnemo ga v nepečeno testo).
3. Peka velikonočnih pletenic
Male pletenice položimo na peki papir in jih pokrite vzhajamo še 1 uro. Pečico segrejemo na 150 stopinj. Pečemo jih pol ure, pečene pa takoj namažemo z raztopljenim maslom. Ko se venčki ohladijo, na sredino postavimo pirh. Namig: zaviti v prozorno folijo so prikupna praznična pozornost za najbližje.