Seznam odličnih filmov v povezavi z električno energijo | E3

Seznam odličnih filmov v povezavi z električno energijo

20. 10. 2021

Seznam odličnih filmov v povezavi z električno energijo

Zakorakali smo v hladnejši del leta in prav kmalu bo tukaj zima s svojimi značilno kratkimi dnevi, ki so kot ustvarjeni za gledanje televizije. Za popoln filmski večer potrebujemo skodelico čaja, kakava ali kakšne druge priljubljene pijače, vsaj eno vrsto prigrizkov in pa dober film ali serijo, ki človeka posrka vase. 

No, pri zadnji in hkrati najbolj pomembni komponenti se nam velikokrat zatakne. Ste se tudi vi že znašli v situaciji, ko iskanje pravega filma traja dlje od dejanskega ogleda filma? Brez skrbi, ne gre za vašo neodločnost. Razlog največkrat tiči v zapletenih algoritmih, ki jih uporabljajo ponudniki pretočnih storitev, da vas čim dlje zadržijo na svojih platformah. 

Zato smo tokrat za vas pripravili nekaj predlogov za ogled filma. Njihov skupni imenovalec je električna energija!

The Current War (2017)

Napeta zgodba o tekmi med znanstvenikoma, ki se borita za prevlado na svetovnem trgu. Gre za hollywoodsko adaptacijo resničnega boja, kjer nastopata Thomas A. Edison in George Westinghouse, ki se je na ameriških tleh odvijala konec 19. stoletja, ko je elektrika še veljala za prestiž, hkrati pa še ni bilo postavljenih niti osnovnih standardov. Zmagovalec boja med enosmernim in izmeničnim tokom je znan, kako pa je potekala napeta “bitka” genijev, pa si poglejte v filmu. 

Juice: How Electricity Explains the World (2019)

Dokumentarni film, ki se osredotoča na geslo “elektrika pomeni moč”. Zaradi obširnosti same teze so ustvarjalci film posneli v sedmih državah, na petih kontinentih in opravili preko 40 poglobljenih intervjujev, v katerih so predstavljeni današnji pereči problemi in njihova povezava z električno energijo. Dotaknejo se tudi naslednjih problemov: pravice žensk, klimatske spremembe, kriptovalute, proizvodnja marihuane … 

“Izvedeli boste, kdo ima (električno) moč, komu se z elektriko pomaga in kaj elektrika pomeni za države v razvoju. Definitivno vredno ogleda!”

Shocker (1989)

Klasika izpod taktirke Wes-a Craven-a, kultnega režiserja in mojstra grozljivk. Shocker pripoveduje zgodbo o serijskem morilcu, ki ga po mučnem lovu le spravijo za zapahe in ga hitro obsodijo na smrt. Nihče pa ne ve, da je obsojenec sklenil pakt s hudičem, zato se električnega stola ne boji. Ob usmrtitvi ne umre, ampak se transformira v električno energijo, in z njo prevzema telesa drugih ljudi, ki postanejo orodje za maščevanje. 

Life on the Line (2015)

Akcijski triler in družinska drama, osredotočena na vodjo ekipe, ki dela na visokonapetostnih električnih vodih, njegovo nečakinjo in marljive moške, ki tvegajo svoja življenja, da bi delali "na liniji" in zagotavljali nemoteno distribucijo in delovanje električnega omrežja. V relativno miren vsakdanjik pa poseže mega nevihta, ki delavce na liniji ujame popolnoma nepripravljene. Situacija zahteva junaštvo, vseeno pa ne gre brez tragedije … 

Manpower (1941)

Za ljubitelje “noir” filmov in legendarne Marlene Dietrich bo Manpower prava poslastica. Klasika iz zlatega obdobja filma je prepredena s strastjo, ljubeznijo, prevarami, jezo, obžalovanjem, negotovostjo in ostalimi čustvi, ki so značilni za zgodbe filmov vojnega obdobja. V filmu sicer spremljamo ljubezenski trikotnik predanega električarja, ki mu poškodba prepreči delo na električnih vodih, zaradi razočaranja nad usodo, pa mu iz rok začnejo polzeti tudi pomembnejše stvari … 

Tesla: Master of Lightning (2000)

Dokumentarec pripoveduje zgodbo genialnega izumitelja in znanstvenika Nikole Tesle, človeka, ki stoji za razvojem izmeničnega toka in radia. Film z objavljenimi redkimi fotografijami in avtobiografskimi spisi raziskuje briljantne dosežke genija brez formalnega znanstvenega izobraževanja, ki se je v znanju in idejah kosal z veleumi kot npr. Thomas Edison.

Mad Max (1979)

Še ena klasika, le da ta govori o pomanjkanju. 

“Zgodba je postavljena v postapokaliptično obdobje brez električne energije.”

Edini vir energije je bencin, ki pa je v tistem obdobju prava redkost, rezervirana predvsem za pobesnele cestne razgrajače. Njihovo popolno prevlado lahko prepreči le junak, nekdo, ki je bolj besen in bolj nor od cestnih razbojnikov. To je lahko le Mel Gibson v svojih najboljših letih, za marsikoga pa tudi v njegovi najboljši vlogi. Mad Max je od prvega filma doživel štiri nadaljevanja, v kratkem pa bosta izdana še dva. 

Electricity (2014)

Film s pomenljivim naslovom govori o dekletu, ki se odpravi poiskati svojega brata, za katerega je mislila, da je mrtev. Odmik od varnosti in dnevnih rutin so za dekle s hudimi epileptičnimi napadi velik izziv, ki ga gledalci lahko spremljajo skozi njene oči, vsakdanji predmeti in kraji ji predstavljajo nevarnosti in ovire. Film ne govori o električnem toku, ampak o električnih impulzih v možganih. O njem boste razmišljali še nekaj časa po ogledu. 

Uživajte v ogledu izbranih filmov!

E3 nasvet: za še bolj udobno gledanje televizije pokukajte na oddelek Multimedije v spletni E3 Trgovini. 
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.