Recept za pustne krofe iz pečice | E3

Recept za pustne krofe iz pečice

05. 02. 2024

Recept za pustne krofe iz pečice

Pust je pregovorno »mastnih ust« in spodobi se, da zato pripravimo nekaj sladkega. Flancati, miške, krofi in ostalo pecivo so sestavni del pustnih običajev in karnevalov. Imajo pa tudi velik simbolni pomen v mnogih kulturah, saj ljudje od nekdaj verjamejo, da izobilje teh jedi za pusta privablja obilno letino. Po pustu se začne tudi 40-dnevni velikonočni post, ta nastopi na pepelnično sredo, dan po pustnem torku.

Dandanes se krofi pripravljajo na različne načine, s sladkimi nadevi in prelivi, ki zadovoljujejo raznolike kulinarične okuse. Tradicionalno krofe cvremo, a olja se marsikdo izogiba. Še dobro, da imamo elektriko! Tako lahko pustne krofe spečemo kar v pečici, navdušeni boste nad preprostostjo postopka. 

Katere sestavine potrebujemo za krofe iz pečice

Poskrbimo, da imamo doma naslednje sestavine: 

•    2,5 dl toplega mleka 
•    30 g svežega kvasa
•    velika žlica belega sladkorja
•    1 vanilin sladkor
•    500 g bele moke 
•    70 g zmehčanega masla 
•    ena žlica naribane limonine lupinice
•    1 žlica ruma
•    1 jajce in 3 rumenjaki 
•    marelična marmelada
•    sladkor v prahu

Zares enostavni koraki za pripravo in peko

  1. Najprej pripravimo t.i. kvasni nastavek: pol decilitra toplega mleka zmešamo s svežim kvasom in žličko belega sladkorja. Previdno glede segrevanja mleka, naj to ne bo prevroče, saj lahko s previsoko temperaturo mleka uničimo aktivne sestavine kvasa. Mešanico pustimo delovati 10 minut, ko bo pripravljena, se bo puhasto dvignila. 
  2. V drugi skledi zmešamo ostanek mleka, 60 g masla, limonino lupinico, rum, beli in vanilin sladkor. Maslo in sladkor se morata raztopiti. 
  3. Moko stresemo v večjo skledo, ji dodamo kvasni nastavek in mešanico iz druge točke. Vse skupaj dobro premešamo in pregnetemo, pomagamo si tudi z električnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom. Pripravljeno testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati dobro uro. 
  4. Testo vzamemo iz sklede in ga položimo na pomokan pult. Oblikujemo nekje 70 g težke kroglice in jih postavljamo eno zraven druge na pladenj za peko, ki ga pred tem obložimo s peki papirjem. Kroglice, ki se bodo kmalu spremenile v okusne krofe, pustimo vzhajati še dobre pol ure. 
  5. Kako spečemo krofe? Na 180 stopinj Celzija (funkcija ventilacija) jih pečemo 15 minut. 
  6. Ko so krofi pečeni, jih premažemo s preostankom raztopljenega masla, napolnimo z okusno marelično marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu. 

Z najbližjimi pojemo še tople krofe in jih ponudimo tudi sosedom. smiley E3 ekipa vam želi prijetno pustno rajanje! 
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.