Odkrivamo nove kolesarske izlete po Sloveniji | E3

Odkrivamo nove kolesarske izlete po Sloveniji

28. 07. 2023

Odkrivamo nove kolesarske izlete po Sloveniji

Zvesti bralci že poznate E3 kolesarski priročnik, ki na več kot 50 straneh razkriva izlete po vseh slovenskih regijah. Zakaj radi opisujemo kolesarska doživetja? Izbira kolesarske trase lahko ob rednem kolesarjenju hitro postane rahla zagata. Pedaliranje po vedno isti cesti ali poti lahko kmalu postane dolgočasno in monotono, poleg tega pa nam kolo omogoča razmeroma visoko stopnjo mobilnosti, ki jo je enostavno treba izkoristiti in se podati na skrbno načrtovan izlet. 

Odkrijte tri nove ideje in izberite pravo kolesarsko pot zase. 

1. IZLET 

Družinsko doživetje: Matuckarjeva pot 

kolesarjenje skozi Idrijo
12 km 

Matuckarjeva pot je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Idriji, ki je znana po svoji bogati rudarski preteklosti. Je odlična destinacija za ljubitelje narave, zgodovine in arhitekture, saj ponuja izjemno doživetje in nepozabne razglede na idrijsko okolico. Gre za lahko ravninsko pot, ki je zlasti primerna za družinski izlet. Pot se začne v središču mesta, kjer si lahko ogledate tudi Muzej Idrija, ki predstavlja zgodovino idrijskega rudarstva. Nato nadaljujete skozi staro mestno jedro in se vzpnete na hrib, kjer se nahaja Antonijev rov, ki je bil nekoč ena največjih in najpomembnejših jam v rudniku Idrija. Na poti lahko opazujete tudi prelepe starodavne hiše in cerkve, ki pričajo o bogati zgodovini mesta. Nadaljujete skozi gozd in prispete na razgledno točko, imenovano Kastavški krog, ki ponuja čudovit razgled na Idrijo in okoliške hribe. Pot vas naprej popelje do rova Divje jezero, ki je najstarejši del rudnika Idrija.

2. IZLET

Brestaniška kolesarska pot

Brestanica–Blanca–Brestanica
28 km

Brestaniška kolesarska steza nas vodi skozi doline in hribe v bližini Brestanice. Kolesarjenje se začne na trgu pri prangerju, kjer se nahaja sramotilni steber, v središču naselja pa stoji impozantna cerkev Lurške Marije, imenovana tudi slovenski Lurd, ena največjih in najlepših cerkva v Sloveniji. Pot nadaljuje po dolini Brestaniškega potoka, ki je kot nalašč za kolesarske izlete. Po prečkanju Razteza in mimo posameznih kmetij se vrnete v Brestanico. Drugi del kolesarske poti vas pelje na Likov vrh in v dolino Save, kjer lahko dodobra spoznate tradicionalno podobo posavske krajine, ki je v harmoniji z naravo in človekom.

3. IZLET

Mangart Tour ali Kraljevski krog 

Kranjska Gora–Vršič–Mangartsko sedlo–Predel–Kranjska Gora
106 km 

To je ena najbolj zahtevnih kolesarskih poti v Sloveniji, ki vas popelje na enega najvišjih vrhov Julijskih Alp in zato velja za biser kolesarskih vzponov. Številne svetovne kolesarske revije jo uvrščajo med veličastne kolesarske destinacije. V enem dnevu se prek najvišjega cestnega prelaza Vršič povzpnete na najvišje ležečo asfaltirano cesto v Sloveniji, na Mangart, nato pa se na izhodišče vrnete prek Predela in Trbiža. Pot na vrh Mangarta je zelo zahtevna, saj se vzpenja po strmi in ozki cesti. Za vzpon na vrh potrebujete dobro fizično pripravljenost in primerno opremo. Vsekakor pa vas trasa nagradi s prekrasnim razgledom na Julijske Alpe in z nepozabnim doživetjem.

Zadovoljni z opisom? Raziščite še druge E3 ideje in prenesite brezplačni vodič:


 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.