23 zanimivosti o Nordijskih državah | E3

23 zanimivosti o Nordijskih državah

27. 12. 2022

23 zanimivosti o Nordijskih državah

Peterica držav na severu Evrope velja za najsrečnejše na svetu. Praznični čas je ravno pravšnji, da spoznamo običaje in zanimivosti Švedske, Danske, Norveške, Finske ter Islandije. 

Zapis je bil prvotno objavljen v praznični reviji E3 SVET. Vabljeni, da prenese svoj brezplačen izvod in se seznanite z ostalo navdihujočo vsebino. 

  1. Začnimo s prepoznavnim vzorcem snežink in jelenov na volnenih puloverjih. Skandinavski motivi so pri nas postali priljubljeni predvsem v času veselega decembra, puloverjev s takšnimi motivi pa se drži sloves »Ugly Christmas Sweaters«.
  2. Hygge! Najdete ga na naslovnicah priljubljenih knjig. Preplavil je Instagram in splet. Gre za danski izraz, ki pomeni umetnost dobrega življenja. Kako si ga pričarati doma? Obujte tople nogavice, prižgite dišečo svečo in uživajte trenutek ob skodelici doma pripravljene vroče čokolade. Preprosta sreča za praznike! 
  3. Od kod prihaja Božiček? Že od leta 1985 uradno biva v finskem mestu Rovaniemi, visoko na severu v pokrajini z imenom Laponska. Ta turistom poleg obiska Božičkove dežele nudi še druga zanimiva arktična doživetja.
  4. Zgodba z naslovnice je aurora borealis ali severni sij. Nastane, ko električno nabiti delci magnetosfere in nekateri težki ioni pridejo v stik z Zemljinim ozračjem. Reagirajo in posledično ustvarijo prepoznavno turkizno svetlobo.
  5. Omenjenega sija ni brez Sončevega vetra. Gre za plazmo z električno nabitimi delci, ki potuje s povprečno hitrostjo med 500 in 833 km/s. Na poljih, kjer je smer magnetnega polja navpična glede na površino Zemlje, lahko ti delci vstopijo v ozračje našega planeta.

Vabljeni, da si brezplačno revijo E3 SVET v celoti prenesete tukaj. Čakajo vas še recepti in nasveti za praznično peko, pogovor z nogometašem ND Gorica, Etienom Velikonjo ter zanimivosti o prazničnih lučkah. Nismo pozabili tudi na ideje za druženje!

6. Ko smo že pri hitrosti: hitrost vetra je lahko odličen vir energije, kar s pridom izkoriščajo Danci, in sicer s postavitvijo vetrnih polj. Danska skoraj polovico svoje električne energije proizvede z vetrnicami, na morju jih je postavljenih celo več kot na kopnem. Poleg vetrne energije vse pomembnejši postajata tudi sončna energija in energija iz biomase.

7. Iz Danske na Švedsko. Živijo filozofijo mysig, ki pomeni prijetno, mirno, lahkotno in ljubeče življenje. Ravno prav, da jo tudi vi vnesete v praznične dni! Povabite svoje bližnje na druženje. Ste vedeli, da Skandinavci niso najbolj navdušeni nad zavesami? Zanimivo je, da se vsa njihova domača druženja lahko vidijo z ulice. 

8. Po svetu je poznan skandinavski slog opreme doma. Kot že omenjeno: sobe brez zaves, naravni materiali pohištva in dodatkov, umirjena barvna paleta, velika okna ter veliko naravne svetlobe. Obvezna oprema so tudi košare iz naravnih materialov, ki so zelo priljubljene tudi pri nas; nekateri vanje dajo tudi božična drevesca. 

9. In ko smo že pri naravni svetlobi – poznate pojav polarni dan? Pomeni, da Sonce ne zaide in je vidno 24 ur. Pojav se imenuje tudi polnočno sonce in je značilen za skandinavske države v poletnem času. 
10. Bolj kot energija Sonca pa se na Norveškem izkorišča moč vode. Imajo okoli 1.700 hidroelektrarn, ki proizvedejo približno 90 % električne energije. V zadnjih 100 letih so zgradili več kot 330 jezov in so največji evropski proizvajalci hidroenergije na svetu; zasedajo 7. mesto.

11. Ko smo že pri Norveški: njihov nacionalni duh izraža koselig. Ta pomeni občutek ugodja, ki povezuje druženje, udobje in naravo. Ustvari se, ko se po dolgem dnevu družina in prijatelji zberejo zunaj okoli kurišča ob ognju. 

12. Zanimiva je norveška prestolnica Oslo: vsako leto tam podelijo Nobelovo nagrado za mir, mesto samo reciklira skoraj polovico odpadkov, ki jih ustvari, po ulicah Osla pa se vozi največ registriranih električnih avtomobilov na svetu

13. Pa ostanimo pri elektromobilnosti. Na Norveškem so lastniki električnih vozil oproščeni davkov, plačila registracije in parkiranja. Imamo statistiko za lanski november: med vsemi prodanimi avtomobili je bilo 73,9 % električnih.

14. Sodeč po raziskavah Euroactiv imajo nordijske države standard nekje med 30 in 40 % nad evropskim povprečjem. Najdražja za življenje naj bi bila Norveška, najcenejša pa Danska, ki je sicer domovina najbolj priljubljenih kock, pri katerih za igro ne potrebujete elektrike. Lego!

15. Nordijske države imajo tudi podobne zastave: prav vse imajo na njih simbol križa, ki se imenuje tudi nordijski križ. Zanimivost iz zastavoslovja: Danska ima najstarejšo zastavo na svetu, in to že od leta 1219.

Zapis je bil prvotno objavljen v reviji E3 SVET

16. Najbolj poseljena je Švedska, ki je sicer domovina najbolj svetovno prepoznanih blagovnih znamk, kot so Electrolux, Ericsson, H&M, IKEA, Saab, Scania in Volvo ... Seveda pa vsi poznamo glasbeno skupino Abba, ki je šele lani posnela prvo božično pesem z naslovom Little things, čeprav delujejo že od leta 1972. 

17. Prav vse nordijske države imajo zelo razvito kulturo pitja kave. Porabijo jo toliko, da zasedajo 6. mesto po porabi na svetovni ravni. Med njimi prednjači Finska, ki po pitju kave prehiti celo Italijo in Francijo. V povprečju Finci popijejo 12 kilogramov kave na leto, 8 skodelic kave na dan pa se jim ne zdi nič čudnega. Če to povežemo z uvodnim stavkom: mogoče je skrivnost srečnih ljudi prav v rednem in čezmernem pitju kave? 

18. Pa še nekaj fascinantnih dejstev: na Finskem je več kot 180 000 jezer, so veliki ljubitelji savne in tu je domovina mobilne igrice Angry Birds. Skoraj 75 % države je gozdnate, kar predstavlja približno 10 % celotne gozdne površine v Evropi. Lesno biomaso, ki sodi med obnovljive vire energije, izkoriščajo tudi v energetske namene. Med vsemi industrijskimi državami ima Finska najvišji delež biomase v primarni energiji. 

19. Sicer pa duh Fincev najbolje opiše njihova beseda sisu. Pomeni izjemno odločnost in pogum v težkih situacijah. Sisu je torej tisto, kar si vsi želimo v prihajajočem letu: pogumno naproti vsemu – ker zmoremo!

20. Vsi pa bi verjetno obupali pri učenju finskega jezika, ki je eden težjih na svetu. Obstaja kar 40 sopomenk za besedo sneg. 

21. Za konec pa še nekaj zanimivih dejstev o najmanjši državi Islandiji, ki se pregovorno imenuje dežela ognja in ledu. Ima več kot 100 vulkanov, 11 % države pa prekriva led. 9 od 10 gospodinjstev se ogreva z geotermalno energijo. Črpanje vroče vode pa uporabljajo tudi za proizvodnjo električne energije v geotermalnih elektrarnah.

22. Ker smo v času praznikov: več kot 30 % Islandcev verjame v škrate. Podobno kot Finci imajo bogat besednjak. Za besedo veter imajo kar 100 sopomenk! Zimski veter pa jih prav nič ne moti, da si privoščijo sladoled. Verjamejo namreč, da je najboljša izbira za prvi zmenek.

23. In če zaključimo z božičnim večerom: Islandci živijo tradicijo. Običaj jolabokaflod pomeni, da si na ta čudovit praznični večer izmenjamo oz. podarimo knjigo. Storimo to tudi mi!

Hvala za pozornost, preberite še ostalo koristno in zabavno vsebino, ki jo ustvarjamo na E3 Svet in ne pozabite prenesti svojega digitalnega izvoda praznične edicije E3 SVET

 

Viri: Dnevnik.si, Esvet.si, Citymagazine.si, Lifeinnorway.si, Nordicvisitor.com, Izvoznookno.si

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.