Zanimivo o prazničnih lučkah: zgodovina in statistike | E3

Zanimivo o prazničnih lučkah: zgodovina in statistike

26. 11. 2021

Zanimivo o prazničnih lučkah: zgodovina in statistike

Se tudi vi veselite prihajajočih praznikov ali sodite med tiste, ki nad njimi niso najbolj navdušeni? Skoraj vsak od nas pa vsaj malo okrasi svoj dom in tako v njem pričara decembrsko vzdušje. Kako so praznične lučke sploh postale priljubljene in kje jih najdemo največ? Kaj pa takšna dekoracija pomeni za naš račun elektrike?

Od kod sploh izvirajo praznične lučke?

S tradicijo je začel že teolog Martin Luther. Legenda pravi, da je opazoval zvezde, ki so sijale skozi zimzeleni gozd. To ga je tako navdušilo, da je v svoj dom prinesel drevo in na veje privezal sveče. Tako se je počasi začela razvijati ideja o smrekici in lučkah, a so sprva namesto teh uporabljali sveče. Si predstavljate, kako bi to bilo videti danes? Ne želimo niti pomisliti, koliko voska bi po koncu decembra bilo treba odstraniti s tal.

Pred čiščenjem voska nas je rešil ameriški izumitelj Thomas Edison, ki je leta 1880 ustvaril prve novoletne luči. Šlo je za ročno izdelan sestav iz večjih luči, ki jih je Edison obesil kar pred svoj laboratorij. Dve leti pozneje je njegov prijatelj Edward Johnson po zgledu kolega naredil sestav iz 80 luči in ga obesil na svoje božično drevo. Ta dekoracija je bila takšna zanimivost, da so o njej pisali celo časopisi. Tri leta pozneje je tudi Bela hiša prvič imela smrekico, ovito v božične lučke, in tako je ideja o okrasitvi dosegla vso državo.

A praznične luči sprva niso bile tako dostopne, kot so danes. Cena luči za povprečno drevo je znašala približno 300 ameriških dolarjev, saj so jih električarji izdelovali ročno. Leta 1903 pa so prvič prišle v prodajo tudi industrijske lučke, ki si jih je bilo mogoče samo izposoditi za čas praznikov. Tako je praznična dekoracija postala veliko bolj dostopna tudi za manj premožne. Prav tako pa so se same luči z razvojem spremenile v manjše lučke. 

Kaj pa danes?

V današnjem svetu že v mnogih deželah najdemo svetleče praznične dekoracije. Družine svoje domove najbolj razkošno urejajo čez lužo. Samo v ZDA letno kupijo 150 milijonov lučk. Rekord za najbolj okrašen dom ima ameriška družina, ki je za svojo praznično dekoracijo porabila kar 601.736 različnih lučk.

Se pa razni rekordi podirajo tudi v drugih državah. Na Japonskem se, recimo, ponašajo z božičnim drevesom, ki je imelo največ lučk. Leta 2017 so ga okrasili s 570.546 lučkami. V Avstraliji pa so v enem od nakupovalnih centrov pripravili največjo osvetljeno božično okrasitev na svetu, sestavljeno iz 1.194.380 lučk

Tudi pri nas je prižiganje prazničnih luči postala že tradicija. Imamo jih v svojih domovih kot tudi razobešene po mestih. Najbolj znan je prižig lučk v Ljubljani, ki ga vsako leto obišče veliko obiskovalcev. Lani je celotno okrasitev sestavljalo 850 različnih skulptur in likov, vsako leto pa jo nekoliko spremenijo v sodelovanju z različnimi oblikovalci.

Iz lučk so narejene že najrazličnejše podobe, kot so Božički, snežaki, zvezde, snežinke ... Nekatera mesta pa so tudi bolj izvirna. V škotskem mestecu Newburgh so lani izdelali luči v obliki podob, ki so jih predšolski otroci narisali v svojih risbicah. Kaj bi narisal vaš otrok?

Čeprav je ZDA rojstna dežela sodobnih prazničnih lučk, pa si prebivalci takšne dekoracije ne želijo skozi celo leto. Če v mestu Aurora prazničnih luči ne odstranijo s svojega dvorišča do 25. februarja, jih doleti globa v višini 50 ameriških dolarjev. Še bolj stroga pa so pravila v San Diegu: tam prebivalce čaka globa v višini 250 ameriških dolarjev, če lučk ne pospravijo do 2. februarja.

Kaj pa poraba elektrike?

Ste tudi vi ob prebiranju rekordov o lučeh pomislili, koliko je v decembru znašal račun za elektriko? Morda opazite, da tudi vas po prazničnem času pričaka višji račun? 

V ZDA je bila opravljena raziskava, v kateri so ugotovili, da povprečen račun za elektriko znaša 114 ameriških dolarjev. Decembrski zneski računov pa se pri tamkajšnjih prebivalcih gibljejo med 199 in 573 ameriškimi dolarji. Vidimo lahko torej ogromno razliko v porabi. Je pa res, da se prav ta poveča tudi zato, ker preživimo več časa doma in posledično uporabljamo več elektronskih naprav, ne nazadnje tudi kuhamo ter ogrevamo dom. 

Pri prazničnih lučkah je najpomembnejše, kakšno vrsto luči uporabljamo. LED-lučke lahko porabijo tudi do 10-krat manj elektrike kot običajne lučke. Ocenjeno je, da set z 10 običajnimi žarnicami povprečno dnevno porabi 2,04 kilovatne ure, če upoštevamo, da imamo lučke prižgane 5 ur na dan. Na mesečni ravni to nanese 61,2 kilovatne ure. Set z 10 LED-žarnicami pa v povprečju dnevno porabi zgolj 0,24 kilovatne ure, kar mesečno pomeni 7,2 kilovatne ure. 

Če torej tudi vi želite prihraniti pri praznični porabi, izbirajte lučke, ki so varčnejše. Seveda pa jih ne pozabite ugašati ponoči in takrat, ko vas ni doma. 

 

Viri:
https://www.mentalfloss.com/article/72213/15-merry-and-bright-facts-about-christmas-lights
https://theweek.com/articles/667303/11-things-didnt-know-about-christmas-lights
https://jaricgroup.com.au/blog/christmas-lights-records/
https://www.christmaslightsetc.com/pages/how-much-power.htm
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.