Varnost doma in mali gospodinjski aparati | E3

Varnost doma in mali gospodinjski aparati

09. 04. 2024

Varnost doma in mali gospodinjski aparati

Varnost doma v povezavi z električno energijo in malimi gospodinjskimi aparati je ključnega pomena za preprečevanje nesreč, požarov in električnih udarov. Redno preverjajte, ali so naprave, kabli in vtikači v dobrem stanju - brez vidnih poškodb kot so razpoke, izpostavljene žice ali poškodovane izolacije. Poskrbite za redno servisiranje in vzdrževanje aparatov skladno z navodili proizvajalca.

Vedno upoštevajte navodila za uporabo, ki so priložena napravam. Izogibajte se uporabi razdelilcev ali podaljškov, ki bi lahko preobremenili električno omrežje. Nikoli ne pokrivajte delujočih naprav, kot so grelniki ali toasterji, saj to povečuje tveganje za pregrevanje in požar. Zagotovite, da so električni aparati in kabli izven dosega otrok. Uporabite zaščitne pokrove za vtičnice, da preprečite, da bi otroci vstavili prste ali predmete v vtičnice. Poskrbite, da domače živali ne bodo prišle do kablov ali se igrale z električnimi napravami.

9 koristnih usmeritev za varnost doma

1. Zakaj redno izklapljati gospodinjske aparate? 

Ne le, da s tem preprečite porabo električne energije naprav v mirovanju, pomemben je tudi vidik varnosti. Lahko predstavljajo tveganje, če pomotoma ostanejo vklopljeni brez nadzora. To še posebej velja za naprave s časovniki, ki se lahko samodejno vklopijo ali celo povzročijo požar. Zato je priporočljivo, da male gospodinjske aparate ne le izklopite, ampak tudi izključite iz elektrike, tudi ponoči. Še posebej pa je ta nasvet pomembno upoštevati za čas dopusta.

2. Pečica, štedilnik, pralni, pomivalni in sušilni stroj, grelniki in razvlaževalniki ... Med delovanjem jih ne pustite brez nadzora! 

Ste vedeli, da je kuhinja prostor, kjer največkrat zagori? Pustiti naprave med delovanjem brez nadzora povečuje tveganje za požare, poplave in druge nesreče. Napake, preobremenitve ali puščanja lahko hitro eskalirajo v nevarne situacije. Reden nadzor zagotavlja, da lahko takoj ukrepate ob prvih znakih težav, s čimer preprečujete škodo in ohranjate varnost doma.

3. Vnetljivih objektov (npr. brisače, kuhinjske krpe, zavese) ne puščajte zraven aparatov, ki se segrejejo.

Vnetljivi objekti hitro zagorijo. To povečuje nevarnost požara, saj lahko visoka temperatura teh aparatov povzroči vžig materiala, kar lahko vodi do hitrega širjenja ognja. Tako puščanje vnetljivih materialov blizu grelnih naprav predstavlja resno varnostno tveganje za dom in njegove prebivalce. 

4. Izogibajte se nakupov aparatov po sumljivo nizki ceni in brez certifikatov. 

Nakupovanje aparatov po sumljivo nizkih cenah in brez ustreznih certifikatov lahko pomeni, da ti izdelki ne izpolnjujejo varnostnih in kakovostnih standardov. Takšni aparati so lahko narejeni iz slabših materialov, so manj zanesljivi, imajo krajšo življenjsko dobo in povečujejo tveganje za požar, električni udar ali druge nesreče. Certifikati zagotavljajo, da je bil izdelek preizkušen in ocenjen s strani priznanih organizacij, kar potrjuje njegovo varnost in skladnost z veljavnimi predpisi. Varnost doma in dobrobit uporabnikov bi morala biti vedno na prvem mestu, zato je izogibanje takšnim nakupom pametna izbira.

5. Gospodinjske aparate redno čistite. 

Redno čiščenje gospodinjskih aparatov preprečuje požare, zmanjšuje tveganje okvar, podaljšuje življenjsko dobo in zagotavlja varno uporabo.

6. Če uporabljate električne podaljške, preverite, da so zagotovo zaščiteni pred pregrevanjem in nepoškodovani.

Električni podaljšek je zelo uporaben v vsakem gospodinjstvu. A pregrevanje in poškodbe tega priljubljenega in pogostega pripomočka niso nemogoče, zato jih redno pregledujte ter se seznanite v varnostnimi ukrepi. Naj bodo stran od vlage, navadno tudi ne prenesejo zunanjih okoljskih razmer.  Dobro je tudi vedeti, katerih aparatov strokovnjaki ne priporočajo, da jih priključite na podaljšek: govorimo o napravah, ki za pravilno delovanje potrebujejo veliko energije: sušilnik las, pralni stroj, hladilnik, mikrovalovna pečica, klima ... 

7. Spremljajte obvestila potrošniških organizacij (npr. Zveza potrošnikov Slovenije).

Ali je kateri izmed aparatov umaknjen iz prodaje zaradi napak? V takem primeru jih takoj prenehajte uporabljati. 

8. Varnost v vlažnih prostorih: previdno v kopalnici!

Električnih aparatov ne uporabljajte blizu vode ali v mokrih prostorih, kot je kopalnica, razen če so posebej namenjeni za to okolje. Uporabljajte vtičnice z zaščito za mokre prostore v kuhinji, kopalnici in na prostem.

Uporaba električnih naprav v kopalnici zahteva previdnost zaradi vode, ki povečuje možnost za električni udar. Preprečite tveganje, ne puščajte priklopljenih aparatov (npr. v kopalnici) brez nadzora, še posebej, če imate doma majhne otroke. 

9. Zamenjavo obrabljene ali poškodovane priključne vrvice in električne kable aparatov prepustite strokovnjakom.

Zamenjava obrabljene ali poškodovane priključne vrvice in električnih kablov zahteva strokovno znanje, da se zagotovi pravilna in varna namestitev. Strokovnjaki poznajo standarde in tehnične zahteve, kar preprečuje tveganje za električni udar, požar in druge nevarnosti, ki lahko nastanejo zaradi nepravilne namestitve.

Skupaj spreminjamo navade: sledite še drugim koristnim vsebinam E3 Svet
 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.