Ponovna uporaba predmetov v gospodinjstvu | E3

Ponovna uporaba predmetov v gospodinjstvu

29. 10. 2020

Ponovna uporaba predmetov v gospodinjstvu

Verjetno čisto vsak izmed nas vsaj enkrat tedensko zavrže predmet oz. drugače rečeno “odpadek”, ki bi nam lahko z malo predelave koristil v nekoliko drugačni vlogi. Na kratko — vsakodnevno zavržemo še povsem funkcionalne stvari in na ponovno uporabo sploh ne pomislimo.

Ni čudno torej, da je glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije v letu 2018 prebivalec Slovenije v povprečju proizvedel 495 kg komunalnih odpadkov, kar je kar 17 kg več kot leto pred tem. Ti pa predstavljajo le 12 % vseh v Sloveniji nastalih odpadkov. Na podatke za leto 2019 še čakamo, a glede na zapisano lahko predvidevamo, da bodo rezultati le še slabši.

Iz tega razloga se verjetno strinjamo, da je ločevanje odpadkov danes nuja, ki se je moramo držati vsi. A vendar je to le eden izmed načinov odgovornega ravnanja z odpadki. Nedvomno ste že slišali za izraz “ponovna uporaba”, ampak — ali ste ta način vestne rabe z odpadki že vključili med vsakodnevna opravila? Zdaj je namreč skrajni čas.

Kaj je ponovna uporaba predmetov?

Vse se začne z zavedanjem, da tisto, česar ne potrebujete več, ni odpadek, temveč priložnost, da predmet:

  • v isti obliki pridobi drugega lastnika ali
  • z manjšimi posegi pridobi drugo življenje in s tem drugačno vlogo.

Preden predmet odvržete v koš za smeti ali zabojnik za blagovne ali druge odpadke, se vprašajte, ali res morda ne poznate koga, ki bi mu ta predmet koristil. Prav tako pa si predmet dobro oglejte in razmislite, kako bi lahko v drugi vlogi kraljeval v vašem gospodinjstvu. Ko zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi tiste vire, ki so bili porabljeni v življenjskem ciklu tega predmeta.

Seveda ob tem ne smete pozabiti, da ne govorimo o enkratnem dejanju, temveč o načinu življenja in razmišljanja — le če boste živeli s tem zavedanjem, boste lahko naredili korak v pravo smer. Pomagajte si s pomočjo treh preprostih korakov.

Razmislek

Ta korak se pravzaprav začne še pred nakupom izdelka: ali ga resnično potrebujete? To se vprašajte vedno, ko stojite sredi trgovine in izdelek že držite v roki. Pogosto se namreč zgodi, da stvari kupujemo kot po tekočem traku, ob tem pa ne razmišljamo, če jih bomo resnično uporabljali. Hkrati pa je pametno kupovati izdelke, ki nam bodo služili večkrat.

Predelava

Ko ste izdelek že kupili in je ta po vašem mnenju primeren za odpad, vseeno razmislite, ali ga lahko uporabite kako drugače in ga mogoče z manjšimi posegi spremenite v izdelek s povsem drugačnim namenom, v končni fazi pa ga lahko komu tudi podarite.

Ponovna uporaba

V tej fazi lahko uporabljate predvsem izdelke, ki so namenjeni večkratni uporabi ali pa se sami odločite, kakšnemu delu bodo služili v nadaljevanju — vi jim torej dodelite novo funkcijo. Po drugi strani lahko postanete tudi pristaši izdelkov iz druge roke, ki so bodisi odslužili svojo dolžnost pod eno streho ali so bili predelani.

Zakaj ponovna uporaba?

Recikliranje je nedvomno pomembno, a še bolj pomembna je ponovna uporaba. Zakaj? Z recikliranjem dejansko sprožite določene postopke, med katere štejemo porabo energije, časa in stroške prevoza, ki reciklirane izdelke dostavi tja, kamor so namenjeni. Če lahko sami poskrbite, da pride predmet v ponovno uporabo, se s tem izognete vsemu naštetemu. Načinov za ponovno uporabo izdelkov je ogromno — a več o tem nekoliko kasneje.

Seveda ima ponovna uporaba mnogo pozitivnih učinkov na okolje, prijazna pa je tudi do vaše denarnice, saj lahko ponovno uporabljen izdelek zamenja enega izmed izdelkov, ki bi ga sicer kupili.

Ponovne uporabe predmetov v gospodinjstvu se je dobro privaditi, ker:

  • s tem zmanjšujete količine odpadkov in pozitivno vplivate na okoljske spremembe,
  • posledično pričnete bolj preudarno razmišljati o načrtovanih nakupih in tem, kaj zares potrebujete,
  • začnete bolj ceniti stvari iz druge roke in še pogosteje pomislite na izposojo pri prijateljih ali znancih.

Ponovna uporaba ali reciklaža — kaj je boljše za okolje?

Kakšna je razlika med ponovno uporabo in reciklažo smo razglabljali že v preteklem članku. A mnogi strokovnjaki so mnenja, da se je za ponovno uporabo bolje odločiti iz preprostega razloga — ker se ta sooča z izzivi zmanjševanja odpadkov.

  • Odvzem materiala iz toka odpadkov vpliva na zmanjšanje količine nevarnih odpadkov.
  • S ponovno uporabo je manjša tudi poraba energije za izdelavo novih izdelkov.
  • Če se odločite, da izdelek ponovno uporabite, poskrbite tudi za manjše onesnaževanje zraka in vode.
  • Ponovna uporaba zmanjšuje obremenitev dragocenih virov (npr. zaloge goriva, gozdov in vode).
  • Prihranek pri stroških nakupa je prav tako prednost ponovne uporabe.

To seveda ne pomeni, da je reciklaža slaba odločitev — a vseeno je, preden se odločite zanjo, vredno razmisliti o ponovni uporabi izdelka.

Kaj lahko doma ponovno uporabimo in na kakšen način?

Če ste nam sledili do sem, ste verjetno prišli do sklepa, da je ponovna uporaba res pametna odločitev. Ampak — kje in kako se je lotiti? V nadaljevanju se vam mogoče porodi kakšna ideja za začetek.

Nikar ne zavrzite steklenih kozarcev, posodic ali pločevink

Steklo in pločevina sta sicer enostavna za reciklažo, a zakaj ne bi zmanjšali odvečne embalaže in odpadkov z njihovo ponovno uporabo?

Stekleni kozarci in uporabljene posode so odlična rešitev za vse, ki imate v shrambah razdejanje, ali si želite, da vaša pisalna miza izgleda bolj organizirano ali pa imate kopalnico, ki si zasluži malo dekoracije.

Poleg tega, da lahko v steklenih kozarcih hranite tako suho kot mokro hrano, obstaja še mnogo načinov za njihovo uporabo. Kozarce previdno umijte in odstranite nalepke. Iz njih lahko ustvarite krasen lonček za rože, ki ga po svoji želji opremite tudi s poslikavo. Stekleni lončki in pločevinke se lahko spremenijo tudi v praktične lončke za pisala ali nakit.

Prazne kozarce lahko uporabite tudi za hranjenje ostankov, ki nastanejo pri kuhanju. Teh namreč ni najbolj priporočljivo spuščati v odtok, zato jih odlagajte na varno mesto, od koder jih lahko odvržete naravnost v zbiralnik bioloških odpadkov.

Brisače, oblačila in posteljnina niso za odpis

Preden se odločite, da boste zgoraj našteto povsem preoblikovali v izdelek z drugim namenom, se vprašajte, ali bi zadeve v zdajšnji obliki koristil kdo drug. V tem primeru lahko vse troje podarite tistim, ki bi potrebovali karkoli od naštetega.

A tudi takrat, ko so oblačila popolnoma ponošena, brisače in posteljnina pa povsem uničene, lahko te uporabite za drugačen namenČistilnih krpic za obraz ali brisanje prahu ni nikoli preveč, kajne? Tako lahko stare brisače, posteljnino in oblačila narežete na manjše kose in jih uporabite v ta namen.

Če ste umetniki po duši, lahko stare majice spremenite v prepletene preproge. Prav tako pa so starih oblačil in ostalih kosov blaga vedno veseli v zavetiščih za živali. Ti namreč lahko prestavljajo odlično ležišče za pse in mačke, ki začasno bivajo v zavetišču.

Plastične vrečke ne zavrzite — operite jo in pripravite na ponovno shranjevanje

Če doma radi pripravljate pleskavice ali drugo meso, lahko vrečke, zrezane na kvadratke, uporabite za to, da med seboj ločite kose mesa in preprečite sprijemanje v zamrzovalniku ali hladilniku. Seveda so dobro oprane vrečke lahko v pomoč tudi pri hranjenju ostalih živil. Z vrečkami si lahko pomagate tudi pri drobljenju krekerjev, žitaric in oreščkov tako, da jih, preden se lotite drobljenja, spravite v vrečko in šele nato zdrobite vsebino.

Ne pozabite seveda, da so vrečke za zamrzovanje namenjene več kot le enkratni uporabi. Ko enega izmed izdelkov vzamete iz zamrzovalne vrečke, lahko to dobro operete in nato uporabite za naslednji izdelek, ki ste ga nameravali zamrzniti.

Poleg tega lahko z rabljeno vrečko okrasite tudi sveže pečeno torto ali kolač — vse kar morate storiti je, da odrežete enega izmed spodnjih robov vrečke. Nato jo napolnite z želenim nadevom in že ste pripravljeni na okraševanje. Za to lahko uporabite tako vrečke, ki so ostale od kosmičev ali že nekoliko rabljene zamrzovalne vrečke.

Kartoni za shranjevanje jajc so lahko praktični

Mogoče si ne bi mislili, a kartonske škatle za jajca predstavljajo odlično embalažo za prenašanje piškotov ali kolačkov. Prav tako lahko uporabljene škatle za shranjevanje jajc podarite nekomu, ki ima doma kmetijo in bi mu dodatne škatle koristile.

Lahko jih uporabite tudi kot posode za kalitev semen, odlična izbira pa so tudi za organiziranje majhnih božičnih okraskov ali shranjevanje nakita in ostalih drobnarij, ki drugače posedajo po hiši.

Tudi časopisni papir je odličen za drugo uporabo

Če pozimi svoj avto puščate pred hišo, lahko s starim časopisnim papirjem preprečite zaledenitev oken. To storite tako, da čez noč na vetrobransko steklo postavite nekaj kosov časopisnega papirja.

Prav tako ne boste verjeli, da časopisni papir zelo dobro vpija vonjave — lahko ga natlačite v čevlje ali hladilnik in odpravite neprijetne vonjave. Časopisni papir je med drugim odličen za zaščito izdelkov, ki jih imate namen poslati po pošti. V škatlo ga postavite tako, da vsebini preprečite premikanje in s tem poškodbe. Časopis je odličen tudi v boju z madeži na steklenih površinah.

Razbite kose keramike in svečnike je vredno shraniti

Če je keramika razbita, to ne pomeni, da ni več uporabna. Z malo umetniške žilice lahko iz nje ustvarite čudovite cvetlične lončke. Prav tako ne mečite stran odpadlih steklenih kozarcev sveč — po uporabi jih vtaknite v zamrzovalnik, da odstranite preostali vosek. Nato lahko kozarec, ki vam je zares pri srcu, uporabite tako, da vanj postavite novo svečo ali pa jo poskusite izdelati sami.

To je sicer le nekaj predlogov — verjamemo, da bi po kratkem razmisleku našli nešteto načinov, na katere še lahko ponovno uporabite predmete iz domačega gospodinjstva. Pravzaprav se s ponovno uporabo vračamo v preteklost — desetletja nazaj, ko so bili predmeti bolj cenjeni in jih ni bilo mogoče dobiti na vsakem koraku. Tedaj so iste predmete znova in znova uporabljali za različne namene. Zakaj torej tega ne bi mogli početi tudi mi? Začnete lahko že danes!

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.