Polnilnica za električna vozila v domači garaži | E3

Polnilnica za električna vozila v domači garaži

28. 05. 2020

Polnilnica za električna vozila v domači garaži

Lastniki električnih vozil ali tisti, ki se za nakup električnega avtomobila še odločajo, si postavljajo mnogo vprašanj, povezanih s polnjenjem tovrstnega prevoznega sredstva. “Kje lahko na poti do cilja najdem polnilnico za električna vozila?” pa je verjetno najpogostejše vprašanje, ki si ga zastavljajo. To dilemo najlažje rešimo, če polnilnico za električna vozila namestimo kar doma. V tem članku vam razkrivamo, kakšna je razlika med domačo, javno običajno in hitro polnilno postajo, kakšne so razlike v ceni in kaj vse potrebujete za namestitev polnilnice za električna vozila v domači garaži. 

Domača, javna običajna in hitra polnilnica za električna vozila — kakšne so razlike?

Baterije, ki poganjajo električni avtomobil, so pravzaprav malo večje različice baterij, ki jih najdemo v naših mobilnih telefonih. Zato je tudi polnjenje električnega avtomobila podobno polnjenju telefona — lahko ga polnimo s polnilcem, ki za to porabi več časa, ali pa uberemo hitrejšo pot s polnilcem za hitro polnjenje. 

Kot smo že pisali v članku z naslovom “Kako zmogljivi so električni avtomobili”, je čas polnjenja pogojen s stopnjo napolnjenosti akumulatorja, njegovo zmogljivostjo in kapaciteto ter nastavitvami vaše polnilne postaje. 

Poznamo tri različne vrste priključkov, ki omogočajo tudi različno moč polnjenja: 

  • Počasen priključek, ki polni z močjo do 11 kW — električni avto je popolnoma napolnjen v roku 7 do 10 ur,
  • javni običajni priključek, ki polni z močjo do 22 kW in vaš avto napolni v 2 do 5 urah in
  • hitri priključek, ki omogoča moč polnjenja nad 50 kW in za popolnoma napolnjeno baterijo poskrbi v roku 20 minut ali največ ene ure. 

Če povzamemo: izjemno hitro polnjenje nam omogočajo priključki, ki polnijo z močjo nad 50 kW, medtem ko bomo na počasnih in običajnih priključkih polnili z močjo med 11 in 22 kW.

Izpostavimo lahko tudi eno izmed prednosti javnih polnilnic za električna vozila. Nekatere nam omogočajo, da svoje vozilo napolnimo brezplačno. Res pa je, da se nanje ne moremo zanesti, saj so lahko zasedene ali v okvari, prav tako niso primerne za vsa električna vozila. Druge javne polnilnice nam bodo strošek porabe zaračunale glede na moč polnjenja, zato je dobro imeti pri sebi polnilnik, ki omogoča hitrejše polnjenje, saj bo tako cena nižja.

Večina lastnikov električnih avtomobilov seveda svoje vozilo polni v domači garaži, zato je cena polnjenja odvisna od cene elektrike, ki jo določa vaš izbrani ponudnik električne energije in pa seveda od paketa, na katerega ste naročeni. 

Koliko vas bo stala domača polnilnica za električna vozila? 

Hitre polnilnice zaradi zahtevne namestitve in visokih cen niso primerne za domačo uporabo. So pa zato toliko boljša rešitev manjše in praktične polnilnice za električna vozila, ki še vedno zagotavljajo visoko zmogljivost. 
Cene polnilnih postaj se od države do države razlikujejo, pri nas se recimo cene domačih polnilnic gibljejo med 800 in 1.500 evri. Prav tako imejte v mislih, da polnilne postaje ne boste mogli namestiti sami, zato zraven prištejte stroške namestitve. 
Za prenosno postajo, ki jo prav tako lahko uporabljate kot domačo polnilno postajo, pa boste odšteli nekoliko manj — cene se gibljejo med 270 in 600 evri. 

Kaj potrebujemo za namestitev polnilnice za električna vozila? 

Primeren kraj za parkiranje vozila je prva stvar, na katero moramo pomisliti preden se lotimo postavitve domače polnilnice za električna vozila. Polnilnico nato namestimo tja, kjer nam je lahko dosegljiva in je v neposredni bližini mesta, kjer imamo parkirano električno vozilo. Seveda ne smemo pozabiti na to, da do mesta za polnjenje napeljemo električno inštalacijo. Če v samo polnilnico ni vgrajena nadtokovna in diferenčna zaščita pa pripravimo tudi to. 
Zavedati se moramo tudi, da je električno vozilo za gospodinjstvo precej velika obremenitev. Če se moči polnjenja ne omeji, lahko pride do pregorelosti varovalk. Priporočljivo je tudi, da na isto fazo v času polnjenja ne priklapljamo drugih večjih porabnikov. Strošek, povezan z napeljavo elektroinstalacij, je od 150 evrov navzgor. 
Ko zgoraj navedeno seštejete, se morda sprva vložek v domačo polnilnico zdi visok. A sčasoma boste ugotovili, da na ta način prihranite veliko časa in energije, ki bi jo sicer porabili za iskanje prostih in hitro delujočih javnih polnilnic. S pomočjo domače polnilnice se vsako jutro usedete v popolnoma napolnjen avto, ki je skupaj z vami pripravljen na nove podvige. 
 

 

 

 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.