Ogrevanje, hlajenje in zračenje doma | E3

Ogrevanje, hlajenje in zračenje doma

16. 03. 2023

Ogrevanje, hlajenje in zračenje doma

Ustrezna temperatura prostora čez dan znaša med 20 in 21 °C, ponoči pa od 18 do 19 °C. Pri nekoliko nižjih temperaturah se tudi bolje spi. Po raziskavi REUS ima 23 % slovenskih gospodinjstev ima doma med 23 in 24 °C, 50 % med 21 in 22 °C.

Odkrijte E3 STAND UP z Ano Mario Mitić in Klemnom Bučanom. Izjemna komika navdušujeta s situacijami v povezavi z elektriko, sodobnimi napravami in načinom življenja.

Dejstvo 

Če temperaturo prostorov s 23 °C znižate na 20 °C, lahko pri stroških ogrevanja doma prihranite do 20 %. Vsaka dodatna stopinja temperature v prostoru namreč dvigne porabo energije za 6 %. 

Rešitve

O zračenju

V času kurilne sezone zračite prostore v najtoplejšem delu dneva. Okna odprite na stežaj in ustvarite prepih, tako se celotna količina zraka zamenja v le dobrih petih minutah. Zračenje naj bo torej kratko in intenzivno, da se v času zračenja zamenja zrak v prostoru, istočasno pa ne prenesejo nepotrebne količine toplote na akumulatorje toplote v prostoru (oprema, tla, zidovi). Kaj pa poleti? Zračite zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko poneha pripeka.

O ogrevanju

Priporoča se uporaba termostata, imajo ga navadno že vse sodobne naprave (npr. klimatske naprave, centralno ogrevanje, IR paneli, toplotne črpalke). Termostat bo izklopil ogrevanje, ko bo v prostoru dosežena želena temperatura. 

Izogibajte se sušenju perila na radiatorjih. Zaradi tega porabite več energije za ogrevanje, hkrati pa lahko pride do kondenzacije in pojava plesni na stenah.

Grelna telesa naj ne bodo zakrita s pohištvom ali zavesami.

Uporabo prenosnega grelnika kot glavnega vira ogrevanja prostora odsvetujemo, saj je dolgotrajna uporaba zelo draga.

Redno vzdržujte in čistite svoj ogrevalni sistem. 

In še prijazen namig: po uporabi pečice pustite njena vrata odprta. Tako bo vroč zrak preplavil kuhinjo in jo prijetno segrel. No, če le niste v njej pekli ribe :)

Ohlajanje prostora

Z uporabo rolet, zaves ali senčil v vročih dneh lahko temperaturo v notranjih prostorih zmanjšamo tudi za 8 °C.

Preden začnete ohlajati prostor s klimatsko napravo, zaprite vsa okna in zunanja vrata, da ohlajen zrak ne bo po nepotrebnem uhajal iz prostora.

Redno čistite svojo klimatsko napravo. 

Ali je bila ta vsebina za vas koristna? Preberite še ostale zapise v rubriki E3 Svet.

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.