Motnje, okvare in nasveti za neljube situacije #brezelektrike | E3

Motnje, okvare in nasveti za neljube situacije #brezelektrike

08. 05. 2023

Motnje, okvare in nasveti za neljube situacije #brezelektrike

V podjetju E 3 smo znani po komunikaciji #brezelektrike. Na lahkoten in zabaven način želimo pokazati, kakšno bi bilo življenje brez električne energije, od katere smo dandanes odvisni bolj kot kadar koli prej. Do prekinitve z oskrbo lahko pride zaradi načrtovanih ali nenačrtovanih dogodkov, kot so naravne ali druge nesreče. Ste pripravljeni na takšne situacije?

Odkrijte E3 STAND UP z Ano Mario Mitić in Klemnom Bučanom. Izjemna komika navdušujeta s situacijami v povezavi z elektriko, sodobnimi napravami in načinom življenja.

Če ni elektrike:

 • Lahko ostanete brez ogrevanja, hlajenja in razsvetljave.
 • Sta otežena priprava in shranjevanje hrane, navsezadnje pa tudi oskrba z vodo.
 • Ne delujejo dvigala in električno upravljanje vrat ter oken.
 • Se ugasneta ulična razsvetljava in prometna signalizacija.
 • Bankomati ne delujejo in plačilo s plačilnimi karticami ni mogoče.
 • Lahko pride do motenj tudi v komunikacijskih sistemih.
 • Je oteženo delo večine poklicev.

Dejstvo

Oskrba z električno energijo je danes vsem popolnoma samoumevna. Velika večina naših opravil in aktivnosti, bodisi v službi bodisi v prostem času, je močno odvisna od električne energije. Tako vsaka prekinitev dobave elektrike povzroči kratek stik v naši dnevni rutini. Prekinitve dobave elektrike bi lahko razdelili v dve skupini – lahko gre za načrtovani izklop ali nenačrtovani izpad.

Kako ravnati, če pride do daljšega izpada električne energije?

Poskrbite za nadomestno razsvetljavo in dobro obveščenost o situaciji. 
Ugasnite mobilne telefone, da bo baterija zdržala dlje. Napolnite jih sicer lahko tudi v avtomobilu, če imate za to ustrezen priključek. 
Naredite si načrt o načinu ogrevanja ali hlajenja.
Razmislite o razdelitvi in pripravi zalog hrane. 
Ne odpirajte vrat hladilnikov in zamrzovalnikov, če to ni nujno. Če gre za daljše motnje ali okvare, preverite ustreznost živil. 
Vse naprave izklopite iz električnega omrežja. 

Seznam najnujnejših pripomočkov, ko ostanete #brezelektrike

Doma poskrbite za omaro, predalnik ali dva, v katerem imate na enem mestu vse potrebno. Redno spremljajte rok uporabe pokvarljivim stvarem. Doma imejte:

 • manjšo stalno zalogo konzervirane hrane in vode za izredne razmere;
 • žepni nož, odpirač za konzerve, plinski kuhalnik;
 • nujna zdravila in opremo za prvo pomoč;
 • higienske pripomočke in sredstva za razkuževanje;
 • baterijski radijski sprejemnik, baterijsko svetilko, rezervne baterije, sveče.

Doma imejte tudi nekaj gotovine, topla oblačila, prav pridejo tudi odeje. Imate hišnega ljubljenčka? Pomislite tudi nanj. Ne pozabite na previdnost pri gorenju sveč. Te naj ne gorijo brez nadzora. Nekateri si omislijo tudi generator električne energije. 

Prijava na E-novice

Privolitve

Prosimo izberite, katere vrste obvestil želite prejemati.

E 3, d.o.o., Prvomajska ulica 21, 5000 Nova Gorica (kontakt DPO: dpo@e3.si) bo vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja in do preklica uporabil za namen pošiljanja naših ponudb in aktivnosti. Če se odločite, da vam pošiljamo vam prilagojene novice, bomo vaše podatke, ki jih pridobimo med našim sodelovanjem, uporabili za namen neposrednega trženja na podlagi profiliranja oz. segmentiranja. Od prejemanja se lahko kadarkoli odjavite preko povezave v prejetem e-sporočilu. Podrobneje si o obdelavi za ta namen lahko preberete v naši Politiki zasebnosti.

Mailchimp uporabljamo kot tržno platformo. S klikom na Naroči se strinjate, da bodo vaši osebni podatki preneseni v Mailchimp. Več o politiki zasebnosti Mailchimpa si preberite tukaj.